ΑΘΗΝΑ
04:17
|
15.07.2024
Με προσλήψεις εκπαιδευτικών για παράλληλη στήριξη απαντά η κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις της κα. Μιχαηλίδου, ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει παράλληλη στήριξη!
Παράλληλη στήριξη στα σχολεία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ήταν 15 Σεπτεμβρίου 2023, όταν η κα. Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωνε, ότι δεν είναι σωστό για το ίδιο το παιδί, να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε παιδί που το έχει ανάγκη!

Αυτό ακριβώς είχε πει σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ στον Αρη Πορτοσάλτε. «Κάποια από τα κενά που δεν έχουν καλυφθεί και δε βλέπουμε και μεγάλη ζήτηση είναι σε ειδικές ειδικότητες, κάποιες στα μουσικά και κάποιες καλλιτεχνικά σχολεία. Αυτό που βλέπουμε στην Ειδική Αγωγή είναι κάτι το διαφορετικό, κι εγώ το γνωρίζω κι από το προηγούμενο υπουργείο κι έχω προσπαθήσει να ανταπεξέλθω όχι ολικώς, είναι μια πάρα πολύ μεγάλη αύξηση αναγκών. Μέριμνά μας είναι το ίδιο το παιδί. Δεν αφήσαμε Τμήμα στην Ελλάδα όπου αν υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί με ανάγκη για παράλληλη στήριξη, τότε το Υπουργείο θα παρέχει έναν εκπαιδευτικό στο τμήμα αυτό. Αυτό που γινόταν πολλές φορές παλαιότερα, ήταν ότι υπήρχαν δύο ή τρία παιδιά στο τμήμα με ανάγκες για παράλληλη στήριξη και γινόταν έτσι η παροχή ώστε να υπήρχαν 2-3 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής μαζί με το δάσκαλο, σύνολο τέσσερις! Αυτό δεν είναι σωστό ούτε για την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά ούτε, γιατί σας λέω έχω ασχοληθεί πολύ με την Ειδική Αγωγή και με την αναπηρία, δεν είναι σωστό πέραν εξαιρέσεων , ούτε για το ίδιο το παιδί με την αναπηρία. Το παιδί με την αναπηρία χρειάζεται κάποιον να το βοηθάει εκπαιδευτικά, δε χρειάζεται κάποιον να γίνει η σκιά του για να το πω απλά…».

Δυο μέρες μετά την απίστευτη αυτή δήλωση της κα. Μιχαηλίδου γονείς μαθητών έστειλαν επιστολή στην Υφυπουργό Παιδείας:

Πρός: Αξιότιμη Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου

Θέμα: Άρση της κατάφορης αδικίας εις βάρος της πολύπαθης Λέσβου και των «πονεμένων» Γονέων/Παιδιών της, με τη συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και στην ΕΝΤΑΞΗ, μεταξύ άλλων και με θέσπιση «έξυπνων» κινήτρων, που να καθιστούν τη Λέσβο ελκυστική στους προς πρόσληψη (για τις θέσεις αυτές) υποψήφιους.

Μυτιλήνη, 07.09.23

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Θερμά συγχαρητήρια, τόσο για την εκλογή σας, στις φετεινές Βουλευτικές εκλογές, όσο και για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ευχόμενοι καλή επιτυχία.

Επανερχόμαστε στο υπ´όψη θέμα, ύστερα από «αναπάντητα» υπομνήματα μας, απο τη προκάτοχο Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, (ίσως, μεταξύ άλλων και λόγω φόρτου εργασίας, έλλειψης χρόνου ή μη…έγκαιρης «ενημέρωσης» της κλπ), που αφορούσε τότε τη κάλυψη 13 (από τις 18 που ήταν) κενών θέσεων ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και 2 (από τις 5) ΕΝΤΑΞΗΣ στα Δημοτικά Σχολεία της πολύπαθης Λέσβου, με τη θερμή παράκληση για τις δικές σας παραπέρα άμεσες ενέργειες —συνεπής άλλωστε και με τη δέσμευση σας, για συμπλήρωση των κενών θέσεων— με όλο το σεβασμό στο μεγάλο όγκο, τη πολυπλοκότητα και τη κρισιμότητα των ζητημάτων, που καλείσθε να αντιμετωπίσετε και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνετε!

Σε επανειλημμένες τότε τηλεφωνικές μας επικοινωνίες, με τα Γραφεία της προκατόχου Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, πάγια απάντηση των συνεργατών της ήταν, (μεταξύ άλλων), ότι: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ, στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και ΕΝΤΑΞΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ!.

Στην ερώτηση μας, γιατί, (προκειμένου η Λέσβος να καταστεί ελκυστική για τους υποψήφιους), δεν επαναπροσδιορίζονται από μηδενική βάση τα κριτήρια και κίνητρα πρόσληψης, (π.χ. οικονομικά, χορήγηση VOUCHER ενοικίου, μετακινήσεων/αεροπορικών/ακτοπλοϊκών, μισθολογική/ιεραρχική εξέλιξη κλπ), η απάντηση τους ήταν ότι: Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε, είναι θέμα Πολιτικής Απόφασης και Βούλησης, απευθυνθείτε…..αρμοδίως και «υψηλότερα», υπονοώντας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Παρακολουθούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες των προκατόχων σας, σχετικά με το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, με πρόβλεψη την απασχόληση 3200 Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, την οργάνωση οριζόντιων επιμορφώσεων για τους Εκπαιδευτικούς, τη λειτουργία 4μελων Ομάδων Δράσης κλπ, με εύλογα τα ερωτήματα μας:

* Δεν θα έπρεπε να προηγηθεί (ή τουλάχιστον να «συμπορευθεί») της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας των προκατόχων σας, βάσει και της κείμενης Νομοθεσίας, η συμπλήρωση των κενών στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και ΕΝΤΑΞΗ, αίροντας συγχρόνως και τη κατάφορη αδικία σε βάρος της Λέσβου και των «πονεμένων» Γονέων/Παιδιών της?

* Αν πάλι, μεταξύ των 3200 (ενδιαφερομένων) υποψηφίων, δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τη Λέσβο, ούτε και σε επόμενες ανάλογες πρωτοβουλίες προσλήψεων του Υπουργείου Παιδείας, η Λέσβος θα συνεχίσει να στερείται ότι η Νομοθεσία και η μέριμνα της Πολιτείας, απλόχερα της παρέχει, μένοντας με κενές θέσεις, σε εξαιρετικά κρίσιμους και κοινωνικά ευαίσθητους Τομείς της Παιδείας (Δημόσιας Εκπαίδευσης)?

* Τόσες δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις (και είναι προς τιμή του Υπουργείου) έγιναν και δεν μπορούσαν να γίνουν τότε (πέρυσι) ακόμα 13 προσλήψεις (άν και πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες) στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ για τη Λέσβο, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πέρα της ήδη μιάς υφιστάμενης τότε θέσης και μια επί πλέον θέση για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, προκειμένου να είχαν καλυφθεί οι δύο μαθητές, (δύο διαφορετικών τμημάτων και τάξεων της περυσινής σχολικής χρονιάς), με διάσπαση προσοχής, παρέχοντας «μισή» (10-12ωρη) ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, αντί ολόκληρη, 24ωρη δηλαδή εβδομαδιαίως ανα μαθητή, όπως ο Νόμος προβλέπει και ορίζει?

Σύμφωνα με σημερινή μας ενημέρωση, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, μέχρι τώρα, για τη φετινή σχολική χρονιά, υπάρχει (μόνο) μια Εκπαιδευτικός για τη Παράλληλη Στήριξη και δυο μαθητές, σε δύο διαφορετικά τμήματα (από τη προηγούμενη σχολική χρόνια), με διάσπαση προσοχής, αποκλειόμενης (στη καλύτερη περίπτωση) της 24ωρης εβδομαδιαίως ανα μαθητή Παράλληλης Στήριξης τους. Αν στη συνέχεια, και πολύ πιθανό, προκύψει και τρίτος ή και τέταρτος μαθη-τής/-τρία με μαθησιακές δυσκολίες και σε διαφορετικά τμήματα, πως θα αντιμετωπισθεί?

Αξιότιμη κα Υπουργός,

Προσβλέποντας στη προσωπική Σας παρέμβαση, προσδωκούμε διέξοδο στα…..αδιέξοδα μας, σχετικά με τη κάλυψη όλων των κενών θέσεων, στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ κυρίως, αλλά και στην ΕΝΤΑΞΗ, της ακριτικής, πολύπαθης Λέσβου και σε χρόνο πριν τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να μη χαθεί και αυτή η χρονιά.

Επανερχόμαστε, κυρίως λόγω της αγωνίας, που μας διακατέχει για το παρόν και μέλλον των παιδιών μας. Εμείς οι Γονείς, δεν είμαστε Πολίτες Β´κατηγορίας, ούτε τα παιδιά μας ενός κατώτερου Θεού!, μη «απολαμβάνοντας» ότι όλα τα αλλά παιδιά απολαμβάνουν. Κάθε καθυστέρηση στη συμπλήρωση των κενών θέσεων στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και ΕΝΤΑΞΗ, όπως ο Νόμος προβλέπει, «υπονομεύει» αργά, αλλά σταθερά, τη πρόοδο και το μέλλον τους, δημιουργώντας εις βάρος τους μη αναστρέψιμες καταστάσεις,…..«σκοτώνοντας» εμάς και εκείνα ψυχικά και όχι μόνο…

Τέλος θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα και εφ´όσον οι υποχρεώσεις σας το επιτρέψουν, την αποδοχή σας, να σας συναντήσουμε (ευχόμαστε το γρηγορώτερο), εάν και όταν στο προσεχές διάστημα, επισκεφθείτε τη Μυτιλήνη, για το ζήτημα που ταλανίζει κάθε χρόνο, από την έναρξη της Σχολικής περιόδου, πολλούς Γονείς της Λέσβου, βλέποντας, ότι τα «αδικημένα» από τη Φύση παιδιά μας, με μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.α., κάθε μέρα/εβδομάδα/μήνας/χρόνος που περνά, να μένουν όλο και πιό πίσω από τους συμμαθητές τους, μεγαλώνοντας το ΧΑΣΜΑ που τα χωρίζει, εκτιθέμενα μελλοντικά και σε ενδεχόμενο bulling και όχι μόνο…..Είναι πολύ οδυνηρό για μας. Η καθημερινότητα μας είναι δραματική. Αδικηθήκαμε από τη Φύση, ας μην αδικηθούμε και από τη Πολιτεία…..

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Και ερχόμαστε στο σήμερα (26/9): Τις τεράστιες ελλείψεις στη στελέχωση της Παράλληλης Στήριξης που προκαλούν απόγνωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς στηλιτεύει η Έλενα Ακρίτα σε επίκαιρη ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. Η κα. Ακρίτα ζητά «να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

«Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης;» ρώτησε τον υπουργό Παιδείας η Έλενα Ακρίτα.

Να καλυφτούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη, ΚΕΔΑΣΥ ζήτησε και η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή. Όπως είπε, η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει με τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία, στην Παράλληλη Στήριξη, τα Τμήματα Ένταξης και τα ΚΕΔΑΣΥ, σε βάρος των αναγκών φροντίδας στήριξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες. Τόνισε ότι είναι εγκληματικό να μην ικανοποιούνται τα αιτήματα για σχολικούς νοσηλευτές, με αποτέλεσμα οι γονείς είτε πληρώνουν από την τσέπη τους είτε να μένουν έξω από το σχολείο μέχρι το μεσημέρι.

Επίσης, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη κάλυψαν μόλις το 1/3 των περσινών αιτήσεων, ενώ προστίθενται και οι φετινές. Η Β. Δάγκα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πολυτέλεια στα σχολεία Ειδικής Αγωγής να προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθώς είναι αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό να καλύπτονται τα κενά με αναπληρωτές, αφού χρειάζεται σταθερή παιδαγωγική σχέση με τα παιδιά.

Μετά τις αντιδράσεις από κόμματα και γονείς… ήρθε το «μάζεμα»

Δέκα χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα παράλληλης στήριξης των μαθητών ανακοίνωσε σήμερα (26/9) και μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση, δια στόματος Παύλου Μαρινάκη.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον διπλασιασμό του αριθμού του προσωπικού παράλληλης στήριξης μαθητών, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες ήταν αυξημένες κατά 30%. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών βρήκαν τους κατάλληλους πόρους και έτσι θα γίνουν 7.300 προσλήψεις στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στις αρχές Νοεμβρίου.

Πρακτικά υπερδιπλασιάζονται οι αρχικές προσλήψεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου καθώς από τα 9.500 θα φτάσουν τα 20.000 άτομα. «Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα παιδείας και ισότητας στη συμμετοχή είναι στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Κάτω Ποσειδωνία Λαυρίου (upd)

Ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια του προαστιακού μεταξύ Πάτρας – Ρίου

Νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καμία αλλαγή στην Ευρώπη

Είκοσι έξι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα