ΑΘΗΝΑ
09:45
|
05.05.2024
«Κατανοώ την επιθυμία του Προέδρου Ζελένσκι να κρατήσει τους νέους για το μέλλον, αλλά…»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας αρθρογράφησε για να υποστηρίξει ότι το Κίεβο σημειώνει πρόοδο στην αντεπίθεσή του. «Η Ουκρανία νικάει. Ας τελειώσουμε τη δουλειά», υποστήριξε ήδη από τον τίτλο του άρθρου .

Ωστόσο, για να «γίνει η δουλειά», ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερο αριθμό νεαρότερων Ουκρανών στο μέτωπο, συμπλήρωσε ο μέχρι και πριν λίγους μήνες υποψήφιος για την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου απέτυχαν να κάνουν σημαντικές προόδους και έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στις προσπάθειές τους να παραβιάσουν την οχυρωμένη άμυνα της Ρωσίας. Αυτές οι άμυνες περιλαμβάνουν εκτεταμένα ναρκοπέδια, βαρύ πυροβολικό και πολυάριθμες επιθέσεις με drone. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών Ουκρανών στρατιωτών έχει ξεπεράσει τους 83.000 από την έναρξη της αντεπίθεσης.

Ωστόσο, ο Γουάλας είναι της άποψης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσαρμόζουν σταδιακά τις τακτικές τους, μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους και κάνουν αποτελεσματική χρήση του εξοπλισμού που τους παρέχεται. Διακινδύνευσε μάλιστα την εκτίμηση ότι ένας θρίαμβος του Κιέβου είναι στον ορίζοντα, αρκεί η ουκρανική κυβέρνηση εκπληρώσει τις ευθύνες της.

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην The Telegraph την Κυριακή, ο Γουάλας μεταξύ άλλων έγραψε:

«Ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών στο μέτωπο είναι άνω των 40. Κατανοώ την επιθυμία του Προέδρου Ζελένσκι να κρατήσει τους νέους για το μέλλον, αλλά… ακριβώς όπως έκανε η Βρετανία το 1939 και το 1941, ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσουμε την κλίμακα της επιστράτευσης στην Ουκρανία».

Τον Ιούλιο, ο Γουάλας περιέγραψε την Ουκρανία ως ένα «εργαστήριο μάχης» για τον βρετανικό στρατό σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο.

«Ας μην σταματήσουμε ούτε για μια μέρα», σημείωσε στο χθεσινό του άρθρο.

«Ο κόσμος παρακολουθεί για να δει εάν η Δύση έχει την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τις αξίες μας και ένα βασιζόμενο σε κανόνες σύστημα. Αυτό που κάνουμε τώρα για την Ουκρανία θα καθορίσει την κατεύθυνση για όλη μας την ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

«Ο Πούτιν αποτυγχάνει»

«Αυτός ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποτυγχάνει», υποστήριξε ο Γουάλας, συμπληρώνοντας πως ήταν «ο ρομαντισμός, ο εγωισμός και η εκδίκηση» που «οδήγησαν τον Πούτιν στο να μπει στην Ουκρανία» και ότι αυτό θα σημάνει και την «ανατροπή» του.

«Ο στρατός του έχει χάσει περισσότερα από 2.500 άρματα μάχης, 6.500 τεθωρακισμένα οχήματα και σχεδόν 300.000 νεκρούς ή τραυματίες. Ούτε ένας διοικητής που οδήγησε τις μεγάλες ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία δεν είναι ακόμη στη θέση του», υποστήριξε ο Γουάλας.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απεγνωσμένος και συνειδητοποιεί πως «τα δύο τελευταία πράγματα που μπορούν να τον σώσουν» είναι το να κερδίσει χρόνο και το να διασπαστεί η διεθνής κοινότητα.

«Η Βρετανία μπορεί να κάνει κάτι και για τα δύο. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει τη δυναμική της – και αυτό θα απαιτήσει περισσότερα πυρομαχικά, ATACMS και Storm Shadows. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τη διεθνή κοινότητα ενωμένη είναι η επίδειξη επιτυχίας», ισχυρίστηκε ο Γουάλας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα