ΑΘΗΝΑ
12:29
|
27.04.2024
Οι Ισραηλινοί φαίνεται να ζυγίζουν τα πράγματα λίγο πριν την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα. Ανοικτά μέτωπα σε Λίβανο, Συρία, Δ. Όχθη.
Η Λωρίδα της Γάζας μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τους Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα να περιμένουν το πράσινο φως για την χερσαία εισβολή και με ανοικτά τα μέτωπα στο Λίβανο, στη Δυτική Όχθη αλλά και με τη Συρία, το Τεβ Αβίβ συνεχίζει να καλεί τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στον απόηχο της απελευθέρωσης των δύο Αμερικανίδων από τη Χαμάς, αλλά και του γεγονότος ότι πολλές ξένες κυβερνήσεις που έχουν υπηκόους τους οι οποίοι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και έχουν στραφεί στο Κατάρ για βοήθεια, οι Ισραηλινοί φαίνεται να ζυγίζουν τα πράγματα. Όχι όμως για πολύ ακόμη εκτιμούν όλοι όσοι ξέρουν πολύ καλά ότι το Ισραήλ παίρνει πάντα εκδίκηση για τους θανάτους των πολιτών του.

Αποκαλυπτικό είναι ότι στους κόλπους της Σιν Μπετ της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας, που μαζί με την Μοσάντ πιάστηκε εξ απήνης από το χτύπημα της Χαμάς έχει ήδη δημιουργηθεί μια ομάδα με το όνομα Νίλι, ένα ακρωνύμιο το οποίο στα εβραϊκά μεταφράζεται ως «Η Αιωνιότητα του Ισραήλ δεν θα πει ψέμματα». Αποστολή της να εντοπίσει και να εξοντώσει κάθε άτομο που έπαιξε ρόλο στις θηριωδίες πριν από δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, 55 προσωπικότητες του Χόλιγουντ πιέζουν τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει πρωτοβουλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν για πιθανή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε το Ιράν για οποιαδήποτε «κλιμάκωση» της σύγκρουσης. «Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο οι Ιρανοί πληρεξούσιοι να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του προσωπικού μας, του δικού μας λαού», είπε στο CBS News.

«Αναμένουμε ότι υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός στρατός χτύπησε κατά λάθος αιγυπτιακό φυλάκιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όπως μεταδίδουν Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ισραηλινό τανκ χτύπησε κατά λάθος αιγυπτιακό φυλάκιο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Αρκετοί Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες τραυματίστηκαν ελαφρά αφού χτυπήθηκαν κατά λάθος από θραύσματα οβίδας ισραηλινού τανκ, δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού.

Η αμυντική δύναμη του Ισραήλ «εκφράζει τη λύπη του για το συμβάν», το οποίο διερευνάται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το συγκεκριμένο χτύπημα σχετίζεται με τις αναφορές νωρίτερα για έκρηξη και σειρήνες ασθενοφόρων στη Ράφα, από όπου περνάει η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ να μην εισέλθει σε σύγκρουση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

«Δεν μπορώ να σας πω τώρα αν η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να μπει πλήρως στον πόλεμο. Εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να μπει στον πόλεμο, θα κάνουν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους. Και θα τους χτυπήσουμε με μια ασύλληπτη δύναμη. Αυτό σημαίνει καταστροφή για αυτούς και το κράτος του Λιβάνου», είπε την Κυριακή κατά τη συνάντηση με Ισραηλινούς στρατιώτες στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημη απομαγνητοφώνηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο Νετανιάχου είπε: «Βρισκόμαστε τώρα σε μια διπλή μάχη: Η μία μάχη είναι μια μάχη για να αναλάβουμε δράση εδώ και από την άλλη πλευρά, να κερδίσουμε εκεί, μια απόλυτη νίκη που θα διαγράψει τη Χαμάς».

«Είμαστε σε μια μάχη για τη ζωή μας. Μια μάχη για το σπίτι μας, αυτό δεν είναι υπερβολή, αυτός είναι ο πόλεμος. Είναι να κάνεις ή να πεθάνεις – πρέπει να πεθάνουν», τόνισε.

Δυτική Όχθη: «Είμαστε υπό πολιορκία»

Ο Μουίν Ντμεϊντί, δήμαρχος της πόλης Χουβάρα, που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη, δηλώνει ότι η περιοχή τελεί, ουσιαστικά, υπό πολιορκία.

«Απειλούμαστε συνεχώς από τους εποίκους και μας στερούν τα πιο βασικά μας δικαιώματα» δηλώσε ο Ντμεϊντί, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ ο βασικός δρόμος που διασχίζει την πόλη είναι κλειστός τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα, ενώ «μόνο Ισραηλινοί έποικοι και στρατιώτες μπορούν να μετακινούνται. Ο στρατός έχει κλείσει όλες τις εισόδους στην πόλη για τους Παλαιστίνιους». 

Ήχος έκρηξης και σειρήνες ασθενοφόρων ακούστηκαν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Μία έκρηξη και ο ήχος από τις σειρήνες των ασθενοφόρων να πλησιάζουν ακούστηκαν κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδα της Γάζας και της Αιγύπτου σήμερα το απόγευμα, λίγο μετά από την είσοδο ενός δεύτερου κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από την πλευρά της Αιγύπτου, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Το Ισραήλ θα εκκενώσει άλλες 14 πόλεις που συνορεύουν με τον Λίβανο

Το Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή να εκκενώσει άλλες 14 πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πόλεων που θα εκκενωθούν εντός μιας εβδομάδας σε 43, εν μέσω κλιμάκωσης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σε κοινή δήλωση, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και ο στρατός ανακοίνωσαν ότι η «επέκταση του σχεδίου εκκένωσης» εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ.

«Η απόφαση θα εφαρμοστεί από τους δημάρχους των τοπικών δήμων, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας», προστίθεται.

Στις 16 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε την εκκένωση 28 πόλεων και στη συνέχεια πρόσθεσε την πόλη Kiryat Shmona, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 29.

Εν μέσω των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, η ένταση έχει φουντώσει κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, με ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ.

Οι συνοριακές συγκρούσεις ήταν οι πιο θανατηφόρες από τότε που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πολέμησαν σε πλήρη πόλεμο το 2006, όταν η λιβανική ομάδα έπληξε μεγάλες ισραηλινές πόλεις με ρουκέτες, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο, ενώ μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου –προπύργιο της Χεζμπολάχ– καταστράφηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Δυτική Όχθη: Στους 91 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την 7η Οκτωβρίου

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν σήμερα έξι Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να έχει αυξηθεί στους 91 από την 7η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

OHE: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική

Η Σίντι Μακέιν επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) δήλωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και ότι τα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εισέλθει μέχρι τώρα, είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, ενώ οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες χρειάζονται μία ασφαλή, και διαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC «This Week» η Μακέιν δήλωσε ότι το αναφερόμενο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια φτάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, αλλά η Γάζα είναι μία πολεμική ζώνη, στην οποία «συμβαίνουν πράγματα».

Εντωμεταξύ η ισραηλινή κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΟΗΕ, κατηγορώντας τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για υποκρισία σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, με τον πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Χιλάντ Ερντάν, να στέλνει μήνυμα προς την Σίμα Μπαχούς, εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίες του ΟΗΕ για τις γυναίκες, καλώντας την να «καταδικάσει απερίφραστα την Χαμάς» και δηλώνοντας ότι «οι ζωές των γυναικών του Ισραήλ έχουν σημασία, τα σώματά τους έχουν σημασία, η σιωπή σας είναι αποκρουστική». 

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απήυθυνε επιστολή προς τον εκτελεστικό διευθυντή της UNICEF όπου απαιτεί την καταδίκη της Χαμάς «για τη σφαγή παιδιών στο Ισραήλ», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη μωρά και παιδιά που είναι όμηροι της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Δεύτερο κονβόι βοήθειας φτάνει στο πέρασμα Αιγύπτου-Γάζας

Την τελευταία μισή ώρα, είδαμε αναφορές από πρακτορεία ειδήσεων και αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ότι 17 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Ζωντανά πλάνα από τα σύνορα δείχνουν φορτηγά και ένα όχημα του ΟΗΕ να παρατάσσονται, αλλά δεν είναι σαφές εάν έχουν περάσει στη Γάζα ακόμη.

Η πρώτη συνοδεία 20 φορτηγών που μετέφεραν ιατρική βοήθεια, τρόφιμα και νερό πέρασε χθες από το πέρασμα της Ράφα.

Ο ΟΗΕ λέει ότι η Γάζα βρίσκεται «στην άβυσσο» και ότι χρειάζονται περίπου 100 φορτηγά την ημέρα για να φτάσουν επαρκείς προμήθειες στον θύλακα.

Πάνω από 50 νεκροί Παλαιστίνιοι το βράδυ του Σαββάτου

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν εμπορικό κέντρο στον καταυλισμό Αλ Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες ακόμα να τραυματιστούν. Τρεις ακόμη άνθρωποι, δύο γυναίκες και ένα 8χρονο παιδί, έχασαν τη ζωή τους στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Γάζας, μετά από χτύπημα σε σπίτι της περιοχής ενώ σημειώθηκε και αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, κατά την οποία καταγράφηκαν τουλάχιστον δύο νεκροί.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (21/10) στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα εντείνει την εκστρατεία βομβαρδισμού του παλαιστινιακού θύλακα, επεσήμανε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν «τη νύκτα ως τις 06:00 το πρωί και περισσότερες από 30 κατοικίες καταστράφηκαν», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του παλαιστινιακού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα.

Χαμάς: Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει δύο ακόμα ομήρους

Kατά τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Χαμάς, Χάλεντ αλ Καντουμί, το Ισραήλ αρνήθηκε την προσφορά για απελευθέρωση δύο ακόμα αιχμαλώτων για ανθρωπιστικούς λόγους ενώ το Ισραήλ τόνισε πως πρόκειται περί “ψευδούς προπαγάνδας”.

Σε δήλωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε: «Δεν θα απαντήσουμε στην ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους πίσω στην πατρίδα».

Aνταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 6 νεκροί

Νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου, μια περιοχή όπου η ένταση έχει οξυνθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Στον Λίβανο, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έξι μαχητές του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, επεσήμανε ακόμη ότι ένα μέλος του σκοτώθηκε.

Το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Άλμα αλ Σάαμπ, τη Γιάριν και τη Νταΐρα, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Γιαρούν».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν σειρά περιστατικών στο βόρειο Ισραήλ, όπως η εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας από μαχητές της Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το χωριό Μπαράμ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Επεσήμανε επίσης ότι έπληξε θέση από την οποία η Χεζμπολάχ θα εκτόξευε αντιαρματικές ρουκέτες προς τη μεθοριακή πόλη Σλόμι.

Εκκενώνονται επιπλέον 14 ισραηλινοί οικισμοί στα σύνορα με το Λίβανο

Την εκκένωση επιπλέον 14 οικισμών στα βόρεια του σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο διέταξε ο ισραηλινός στρατός (IDF) το πρωί της Κυριακής (22/10).

Ειδικότερα, οι οικισμοί που εκκενώνονται είναι οι: Shanir, Dan, Beit Hillel, Shaar Yishuv, Gosher, Liman, Mitzvah, Ilon, Goren, Garnot HaGilil, Ibn Menachem, Sasa, Tsivbon και Ramot Naftali.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα