ΑΘΗΝΑ
08:36
|
02.05.2024
Για «προσπάθεια λογοκρισίας της κάλυψης της τρέχουσας σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας από τα μέσα ενημέρωσης», κάνει λόγο η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ)
Κάτω δεξιά, η δολοφονημένη ανταποκρίτρια Σιρίν Αμπού Ακλέχ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε μια νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που της επιτρέπει να αναστείλει τις λειτουργίες ξένων μέσων ενημέρωσης εν μέσω της σύγκρουσής της με τη Χαμάς και τον άγριο επί δύο σχεδόν βδομάδες βομβαρδισμό της Γάζας, ανοίγοντας το δρόμο για την απαγόρευση της λειτουργίας του καταριανού καναλιού Al Jazeera.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, όπως παρατίθεται από τη διαδικτυακή πύλη Ynet, το Υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ είπε ότι τα νέα μέτρα «επιτρέπουν τη διακοπή των δραστηριοτήτων ενός ξένου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που βλάπτει την ασφάλεια του κράτους, κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση υποστηρίχθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ και το Υπουργείο Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, επιτέθηκε στο Al Jazeera, δηλώνοντας ότι τα ρεπορτάζ του «αποτελούν υποκίνηση κατά του Ισραήλ, βοηθούν την Χαμάς-ISIS και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην προπαγάνδα τους και ενθαρρύνουν τη βία κατά του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η πρωτοβουλία, η οποία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ και το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο, εξουσιοδοτεί τις αρχές να διατάξουν τους τηλεοπτικούς παρόχους να εμποδίσουν τη μετάδοση συγκεκριμένων πρακτορείων, να κλείσουν τα τοπικά γραφεία τους, να κατασχέσουν τον εξοπλισμό τους και να περιορίσουν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους.

Το μέτρο αναμένεται να πάρει το πράσινο φως κατά την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εάν εγκριθεί, θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για την ίδια περίοδο για όσο διάστημα παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης:

Ενώ το ίδιο το Al Jazeera δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την εξέλιξη, καταδικάζοντας το Ισραήλ για αυτό που περιέγραψε ως «προσπάθεια λογοκρισίας της κάλυψης της τρέχουσας σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας από τα μέσα ενημέρωσης».

Η Ομοσπονδία πρόσθεσε ότι το Ισραήλ:

«Χρησιμοποιεί την εθνική ασφάλεια ως δικαιολογία για να περιορίσει τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης που δεν επιβεβαιώνουν την αφήγησή του για τον πόλεμο».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να κλείσουν τα γραφεία του Al Jazeera στη χώρα τουλάχιστον από το 2017, όταν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε το δίκτυο για «υποκίνηση». Εκείνη την εποχή, το δίκτυο με έδρα τη Ντόχα καταδίκασε αυτά τα σχέδια και επέμεινε ότι θα συνεχίσει να καλύπτει «επαγγελματικά και με ακρίβεια» τα γεγονότα στα κατοικούμενα από Παλαιστινίους εδάφη.

Διαβάστε ακόμα:

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησε την απέλαση των δημοσιογράφων του Al Jazeera από τη χώρα.

Επιπλέον, εδώ και ενάμιση χρόνο, η οικογένειά της, το Al Jazeera και ακόμα και η κυβέρνηση του Κατάρ, ζητούν το Ισραήλ να λογοδοτήσει και να τιμωρηθεί για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα