ΑΘΗΝΑ
09:33
|
27.04.2024
«Το Ισραήλ πρέπει να ανακηρυχθεί τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο ηγέτης της Αριστεράς στη Βολιβία.
Ο Έβο Μοράλες στην 66η γενική συνέλευση του ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας και εκ νέου διεκδικητής της προεδρίας στις εκλογές του 2025 Έβο Μοράλες κάλεσε την κυβέρνηση του κόμματός του, MAS, υπό τον νυν πρόεδρο, Λουίς Άρσε, να διακόψει και πάλι τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς αυτό προβαίνει εδώ και δύο εβδομάδες σε εγκλήματα πολέμου, υποστηριζόμενο από τη ρητορική περί «δικαιώματός του στην αυτοάμυνα», απέναντι στη Χαμάς και άλλες οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης.

«Το Ισραήλ πρέπει να ανακηρυχθεί τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο ηγέτης της Αριστεράς στη Βολιβία.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση στο MAS είναι ιδιαιτέρως τεταμένη, αφού ο Μοράλες και ο πρώην υπουργός οικονομικών του, Άρσε, έχουν έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση.

Διαβάστε επίσης:

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) την Κυριακή, ο Έβο Μοράλες επισήμανε ότι οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ είχαν διακοπεί αφότου το MAS ανέλαβε την εξουσία στη Βολιβία και αποκαταστάθηκαν το 2019 από την πραξικοπηματική δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζανίν Άνιες, κατά παραγγελία των ΗΠΑ.

Η δήλωση του Μοράλες:

«Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση μετά τη νίκη στις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2005, διακόψαμε τις σχέσεις με το Ισραήλ ως συνέπεια των ειρηνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών αρχών μας.

Μετά το πραξικόπημα του Νοεμβρίου 2019 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, η Άνιες υπακούοντας στις εντολές της αυτοκρατορίας, αποκατέστησε τις σχέσεις με το Ισραήλ. Έχουν περάσει τρία χρόνια τώρα και αυτή η σχέση δυστυχώς συνεχίζεται.


Επαναλαμβάνω ξανά το αίτημα η κυβέρνησή μας, εκτός από τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ, να καταδικάσει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά τις σφαγές και τη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού. Αυτός που δεν καταδικάζει τις γενοκτονίες είναι συνένοχος. Μια τέτοια γενοκτονία στην Παλαιστίνη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Το Ισραήλ πρέπει να ανακηρυχθεί τρομοκρατικό κράτος».

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας ήρθε σε ρήξη με τον απεσταλμένο του Ισραήλ στη χώρα, ενώ προχώρησε παράλληλα και στο άνοιγμα πρεσβείας στη Ραμάλα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα