Κλιμακώνεται με αμείωτη σφοδρότητα η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας δίχως τίποτε να μπορεί επί του παρόντος να βάλει φρένο στις αλλεπάλληλες θηριωδίες σε βάρος των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αμάχων. Μέρα και νύχτα οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοποιούν περιοχές κοντά σε νοσοκομεία όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι, παράλληλα με τις χερσαίες επιχειρήσεις και τους σφοδρότατους βομβαρδισμούς που έχουν κοστίσει έως τώρα τη ζωή 8.525 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους 3.542 παιδιά και πάνω από 21.000 τραυματίες.
Τα βομβαρδιστικά της ισραηλινής αεροπορίας δεν εξαιρούν κανέναν από το στόχαστρο, μη διστάζοντας να αιματοκυλίσουν ακόμη και προσφυγικούς καταυλισμούς όπως εκείνος στη Τζαμπαλίγια που βρίσκεται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Κατά τον σφοδρό βομβαρδισμό που έγινε νωρίς το απόγευμα χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον έξι αμερικανικές βόμβες βάρους ενός τόνου (η κάθε μία) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν σοβαρά σε ελάχιστα λεπτά πολλές εκατοντάδες άμαχοι.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Quds Network που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας το Ισραήλ διέπραξε εκεί πραγματική σφαγή ισοπεδώνοντας ολόκληρη συνοικία, αφήνοντας όσους ζούσαν εκεί νεκρούς, μισοπεθαμένους ή άσχημα τραυματισμένους.
Τα στιγμιότυπα από τις εφιαλτικές εικόνες στο βομβαρδισμένο τοπίο αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα Χ προκαλούν θυμό, οργή και αγανάκτηση για το συνεχές κρεσέντο βίας του Ισραήλ στους αμάχους της Γάζας.
Εκατοντάδες οι νεκροί και οι τραυματίες στη Τζαμπαλίγια
Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε «τουλάχιστον 20 κτίρια» μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, όπως υποστήριξε.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείου ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. «Πάνω από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής», είπε, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο δεν είναι σε θέση ακόμη να δώσει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων καθώς εξακολουθεί να μετράει τα θύματα. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως νεκροί και τραυματίες είναι εκατοντάδες…
Μπροστά στη νέα σφαγή αθώων αμάχων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι,παραδέχθηκε πως βομβάρδισαν τον προσφυγικό καταυλισμό με επιχείρημα την εξουδετέρωση ενός ακόμη διοικητή της Χαμάς, τον Εμπραχίμ Μπιάρι.
Προηγήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, που απευθυνόμενος στον ισραηλινό στρατό είπε πως ο παλαιστινιακός θύλακας θα μετατραπεί στον τάφο του.
Ο Στόλτενμπεργκ έμεινε να καταδικάζει…τη Χαμάς
Λίγη ώρα μετά τη νέα σφαγή αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε …τις επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς προσθέτοντας πως η ισραηλινή απάντηση στη Γάζα πρέπει να σέβεται «το διεθνές δίκαιο», αυτό που το Ισραήλ έχει κάνει κουρελόχαρτο πριν και μετά την επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε βουλευτές σκανδιναβικών χωρών στο Όσλο, προσθέτοντας με περισσή υποκρισία: «Είναι σημαντικό η απάντηση του Ισραήλ να λαμβάνει χώρα εντός του διεθνούς δικαίου, οι ζωές των αμάχων να προστατεύονται και η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στη Γάζα».
Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση, λέγοντας: «Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλοι δεν πρέπει να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Ο πόνος τις τελευταίες εβδομάδες μάς υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για μια μόνιμη, ειρηνική πολιτική επίλυση στη σύγκρουση».
Νωρίτερα, εκπρόσωπος των Χούθι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την (αναίμακτη) επίθεση με drone στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ προειδοποιώντας πως θα συνεχιστούν και άλλες επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ όσο συνεχίζει το αιματοκύλισμα στη Γάζα.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας αναφέρθηκε πως μπήκαμε από σήμερα στο τρίτο στάδιο των πολεμικών επιχειρήσεων, διαμηνύοντας πως μετά τη Χαμάς θα έρθει και η σειρά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σε συγκρούσεις
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τρομοκράτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, δύο 20χρονοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο στρατός έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα και την μονάδα στην οποία υπηρετούσαν.
Νωρίτερα σήμερα, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατηγόρησε το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Κέντρου στην συνοικία Τελ Αλ Χάουα στην πόλη της Γάζας.
Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από την Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα στη Γάζα δείχνει τη στιγμή που μέλη της βομβαρδίστηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου στην Ζεϊτούν στην νότια Γάζα.
Στη Ράφα, ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε έναν συγκρότημα κατοικιών χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι ενώ πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.
Στην Αλ-Ζαουάιντα, μια 18μελής οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων παππούδων και εγγονών, σκοτώθηκε μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το καταφύγιο στο οποίο βρίσκονταν.
Νετανιάχου: Και οι Βρετανοί το 1945 κατά λάθος βομβάρδισαν σχολείο
Με την αντιμετώπιση του ναζισμού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέκρινε τον αγώνα ενάντια στην Χαμάς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποκρούσει την κριτική για τους θανάτους χιλιάδων αμάχων.
Παρά τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων, κανένας δεν είπε στους Συμμάχους «μην εξαλείψετε τον ναζισμό», ανέφερε ο Νετανιάχου, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου αν το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
Αναφέρθηκε δε σε βομβαρδισμό της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κοπεγχάγη που έπληξε κατά λάθος σχολείο καθώς πλησίαζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την 21η Μαρτίου 1945, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 άμαχοι, ανάμεσά τους 86 παιδιά και 18 ενήλικοι.
«Το 1944, η RAF βομβάρδισε το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη — απόλυτα νόμιμο στόχο. Όμως οι βρετανοί πιλότοι αστόχησαν κι αντί για το αρχηγείο της Γκεστάπο πέτυχαν νοσοκομείο σε μικρή απόσταση και νομίζω 84 παιδιά κάηκαν ζωντανά. Αυτό δεν ήταν έγκλημα πολέμου», είπε. «Δεν ήταν κάτι για το οποίο θα μπορούσες να κατηγορήσεις τη Βρετανία. Ήταν νόμιμη πολεμική ενέργεια, με τραγικές συνέπειες», ανέφερε.
Οι Σύμμαχοι μολαταύτα συνέχισαν τον πόλεμο μέχρι τέλους, παρά τις τραγικές συνέπειες, διότι γνώριζαν πως κρινόταν το μέλλον του πολιτισμού κι ολόκληρης της ανθρωπότητας. «Λοιπόν, σας λέω τώρα πως κρίνεται το μέλλον του πολιτισμού μας», συμπλήρωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, δήλωσε πως η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα με τη χρήση βαρέων τεθωρακισμένων συνεχίζεται «αργά και σχολαστικά». «Χτυπάμε σε όλα τα σημεία της Λωρίδας της Γάζας» με επίκεντρο το βόρειο τμήμα του θύλακα, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας, το μεγαλύτερο στην περιοχή, ως μέρος «για να κρύβονται οι τρομοκράτες».
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι έπληξαν περίπου 300 στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα υπό την καθοδήγηση των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο στρατός κατέστρεψε αντιαρματικές θέσεις και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, φρεάτια σήραγγες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς, σύμφωνα με δήλωση στο X.
Πυριτιδαποθήκη η Δυτική Όχθη
Πέρα από τη Γάζα, συνεχίζονται οι επιθέσεις του στρατού κατοχής και στην Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν το σπίτι του ανώτερου στελέχους της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι χθες το βράδυ στην Αρούρα.
Τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές δυνάμεις κινήθηκαν στην πόλη Ιλάρ βόρεια της Τουλκάρεμ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa.
Μια κοινή δήλωση δύο παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων – των Ταξιαρχιών Μαρτύρων al-Aqsa και των Ταξιαρχιών al-Quds – ανέφερε ότι παγίδευσαν τις ισραηλινές δυνάμεις σε περιοχή κοντά στην Τουλαρέμ, προκαλώντας απώλειες, με τον ισραηλινό στρατό να μην έχει ακόμα σχολιάσει τον ισχυρισμό.
Τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.680 κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με παλαιστινιακά στοιχεία.
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία για την Παλαιστινιακή Αρχή προκαλεί και η βία των εποίκων που εντείνεται καθώς έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 100 επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων ή των περιουσιών τους από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και η Shin Bet, η εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, προειδοποίησε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο πως υπάρχει κίνδυνος η Δυτική Όχθη να μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη.
Την ένταση της βίας εναντίον Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη καταδίκασε και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ σε ανάρτησή της στο X.
Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κάλεσε εκ νέου τους ισραηλινούς πολίτες να οπλιστούν. «Ένα όπλο μπορεί να σώσει μια οικογένεια», είπε, σε δηλώσεις που ανέφερε το κανάλι 7 του Ισραήλ.
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε μέσω X ότι λόγω της «υποστήριξης της στις σφαγές της Χαμάς», ζήτησε να εξεταστεί στο υπουργικό συμβούλιο αν οι μεταφορές των χρημάτων προς την Παλαιστινιακή Αρχή θα συνεχιστούν και πρόσθεσε ότι μέχρι να ληφθεί απόφαση, σταματούν οι πληρωμές.
Το Ισραήλ εισπράττει φόρους, τέλη και δασμούς για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Μεταφέρει στα ταμεία της κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.
Διπλωματικές πιέσεις και αδιέξοδα
Σε διπλωματικό επίπεδο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ απευθύνουν ακόμα μία έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός, καθώς ο επικεφαλής της UNICEF προειδοποιεί ότι περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται και ο διπλωματικός μαραθώνιος στην περιοχή με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν να ανακοινώνει πως ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ταξιδεύει σήμερα στη Ντόχα για συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους στο Κατάρ.
Οι εξελίξεις στη σύγκρουση και ο τερματισμός των «εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας» των Παλαιστινίων από το Ισραήλ θα είναι στην κορυφή της ατζέντας, ανέφερε το Υπουργείο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, από την πλευρά του, πραγματοποιεί επείγουσα επίσκεψη στο Κατάρ και την Αίγυπτο στο πλαίσιο των επίσημων προσπαθειών για την απελευθέρωση των 22 Ταϊλανδών που συγκαταλέγονται μεταξύ των αιχμαλώτων που κρατά η Χαμάς.
Παράλληλα, ένα νέο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε από ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να δεχτεί πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδέα προτάθηκε σε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν την πρόταση ως μη ρεαλιστική, επισημαίνοντας την αντίσταση των Αιγυπτίων αξιωματούχων στην ιδέα της αποδοχής προσφύγων από τη Γάζα, έστω και προσωρινά.
Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα πει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να απομακρυνθούν από τα πατρογονικά εδάφη τους για να μπορέσουν να επιτύχουν το μακροχρόνιο όνειρο να αποκτήσουν κράτος.
Την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «η διασφάλιση πως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θα εκτοπιστούν στην Αίγυπτο ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος» ήταν στην ημερήσια διάταξη της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.
Η σύγκρουση διαχέεται στη Συρία
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς διαχέεται στη Συρία, τροφοδοτούμενος από την αυξανόμενη αστάθεια, τη βία και την έλλειψη προόδου προς μια πολιτική λύση στη 12χρονη σύγκρουσή της, ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χώρα.
Ο Γκέιρ Πέντερσεν, ανέφερε, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι, πέρα από τη βία από τη συριακή σύγκρουση, ο συριακός λαός αντιμετωπίζει τώρα «την τρομακτική προοπτική μιας πιθανής ευρύτερης κλιμάκωσης» λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.
«Η διάχυση στη Συρία δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος. έχει ήδη ξεκινήσει», επεσήμενε.
Εντωμεταξύ, δύο οπλισμένα drones έπληξαν την αεροπορική βάση Ain al-Asad στο Ιράκ που φιλοξενεί αμερικανικές και άλλες διεθνείς δυνάμεις στο δυτικό Ιράκ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές από την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι επιθέσεις με drones ή με ρουκέτες, σε Ιράκ και Συρία, από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχουν αυξηθεί και φτάνουν τις 23.
«Μεταξύ της 17ης και της 26ης Οκτωβρίου δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έγιναν στόχος επιθέσεων 14 φορές στο Ιράκ και άλλες 9 στη Συρία», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.