ΑΘΗΝΑ
10:31
|
22.11.2024
Αύριο στο Σαν Φραντσίσκο η συνάντηση των δύο ηγετών.
Αλλαγή πορείας στις σχέσεις των δύο χωρών;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την αυριανή συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, και την αποκατάσταση των καναλιών επικοινωνίας στην αμυντική σφαίρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντά μας αλληλεπικαλύπτονται, όπως οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου φαιντανύλης. Υπάρχουν επίσης τομείς όπου μπορούμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό, για παράδειγμα, αποκαθιστώντας τις διαστρατιωτικές επικοινωνίες. Και υπάρχουν φυσικά, κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα που θα χρειαστεί να συζητήσουν οι δύο ηγέτες», τόνισε ο Σάλιβαν. «Συνολικά, ανυπομονούμε για μια παραγωγική συνάντηση», πρόσθεσε.

Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της G-20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο, οδήγησε σε μια σύντομη προσέγγιση, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται να συνεργαστούν πιο στενά. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση δοκιμάστηκε γρήγορα. Το προγραμματισμένο επόμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο ματαιώθηκε όταν ένα υποτιθέμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι παρασύρθηκε πάνω από τις ΗΠΑ. Τους επόμενους μήνες, οι πρόεδροι των χωρών αντάλλαξαν σκληρά λόγια. Ο Σι είπε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταστείλουν την Κίνα, ενώ ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Σι «δικτάτορα».

Βασική πηγή δυσαρέσκειας της Κίνας ήταν μια σειρά μέτρων της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια στην εξαγωγή προηγμένης τεχνολογίας μικροτσίπ για να αποτρέψει τη στρατιωτική χρήση τους στην Κίνα. Σε απάντηση, η Κίνα αντέδρασε με τους δικούς της εμπορικούς περιορισμούς σε κρίσιμα ορυκτά. Εν τω μεταξύ, στο στρατιωτικό μέτωπο, οι ΗΠΑ ανέφεραν αυξανόμενο αριθμό «επικίνδυνων αναχαιτίσεων», όπου κινεζικά αεροσκάφη και πλοία πέρασαν επικίνδυνα κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις στον αέρα και τη θάλασσα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, όπως εκτιμούν αναλυτές, αποτελεί ένα σημάδι ότι και οι δύο χώρες θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, όπως έδειξαν και τα διαδοχικά ταξίδια του Μπλίνκεν και άλλων Αμερικανών υπουργών στο Πεκίνο.Σε αντάλλαγμα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και άλλοι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

Ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ, σηματοδότησε μια αλλαγή στον τόνο όταν είπε στον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο τον Οκτώβριο, ότι υπάρχουν «1.000 λόγοι για να λειτουργήσουν καλά οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι συνομιλίες το μόνο που επιβεβαίωσαν είναι η εχθρότητα των ΗΠΑ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Μπάιντεν: Σκανδαλώδες το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Απολύσεις και πιθανό κλείσιμο για το ισραηλινό εργοστάσιο της Yokohama

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα