ΑΘΗΝΑ
19:42
|
28.04.2024
Μια σπάνια επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο Γουάνγκ Γι, καθώς δύο χώρες ισορροπούν μεταξύ έντασης και προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεών τους.
Από παλιότερη συνάντηση του Κινέζου διπλωμάτη με τον Άντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από το τέλος της εβδομάδας, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την αποκατάσταση των τεταμένων δεσμών των δύο χωρών εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών κρίσεων.

Ο Γουάνγκ θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου και αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν.

Οι ΗΠΑ μοιάζουν να προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου δεν θα οδηγήσουν σε σύγκρουση και ότι μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως δείχνουν τα συχνά ταξίδια Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα το τελευταίο διάστημα και κυρίως αυτό του Άντονι Μπλίνκεν τον περασμένο Ιούνιο.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η άμεση διπλωματία πρόσωπο με πρόσωπο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τεθούν δύσκολα ζητήματα, να αντιμετωπιστούν οι παρεξηγήσεις και η κακή επικοινωνία και να διερευνηθεί η συνεργασία με τους Κινέζους όπου διασταυρώνονται τα συμφέροντά μας», είπε ένας αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι συναντήσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον εκτιμάται πως θα καλύψουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της έντασης στη Μέση Ανατολή, της κατάστασης στην Ουκρανία και της κλιμακούμενης έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσαν στο πρακτορείο Associated Press ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Τα ζητήματα δεν φαίνονται τόσο εύκολα, καθώς η Ουάσιγκτον στέλνει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ και την Ουκρανία, ενώ το Πεκίνο έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ελπίδες για συνάντηση Xi-Biden

Το ταξίδι του Γουάνγκ Γι πραγματοποιείται περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο, όπου υπάρχουν προσδοκίες ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενδέχεται να συναντηθούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν τη συνάντηση των ηγετών, ούτε είπαν εάν η επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών φορά στην προετοιμασία της, περιοριζόμενοι να αναφέρουν πως πρόκειται για αμοιβαία κίνηση μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ενώ και η κινεζική πλευρά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν ο Σι θα ταξιδέψει στο Σαν Φρανσίσκο για την ετήσια σύνοδο κορυφής της APEC.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2022 στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στην Ινδονησία και συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες, να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για συγκεκριμένα θέματα και να επεκτείνουν τις ανταλλαγές των δύο πλευρών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα