ΑΘΗΝΑ
23:04
|
03.05.2024
Από το βήμα της Βουλής τόνισε, ότι για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία ευθύνεται η κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνες.
Μητσοτάκης για Έβρο και Θεσσαλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς διάθεση αυτοκριτικής, με απουσία ουσιαστικού σχεδίου για αλλαγές στην κλιματική πολιτική και με τις απαραίτητες δόσεις «ευαισθησίας» και «ατομικής ευθύνης» στον λόγο του, εμφανίστηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισηγητική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις καταστροφές των προηγούμενων μηνών σε Έβρο και Θεσσαλία.

Μίλησε για διεθνές φαινόμενο με φυσικά αίτια και παρονομαστή την κλιματική αλλαγή, αφήνοντας ως συνήθως στο απυρόβλητο τις πολιτικές που ευθύνονται για την καταστροφή των οικοσυστημάτων, αλλά και την κυβερνητική ευθύνη για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή τους. «Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης», είναι η εξήγηση του πρωθυπουργού για τα φαινόμενα.

Και επανέλαβε, ότι δεν πρέπει να γίνεται θέμα εκδήλωσης σκληρών κομματικών αντιπαραθέσεων. Έκανε λόγο για θεομηνία και αντιπαρέβαλλε τις κακοκαιρίες του «Ιανού» και του «Ντάνιελ».

Παρέθεσε μια σειρά περιβαλλοντικών στοιχείων και μελετών για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τον ρόλο της κυβέρνησης στην προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων, κάτι που χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο και γενναία διάθεση πόρων.

Φυσικά, είπε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και όχι της κυβέρνησής του, αφού τα προβλήματα οφείλονται σε «χρόνιες παθογένειες».

Δεν παρέλειψε να επαναφέρει το αφήγημα του «τα κάναμε καλά σε σχέση με άλλους έξω», αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της καταστροφής στη Χαβάι και υπερθεματίζοντας την «αποτελεσματικότητα» του «πρωτοπόρου» 112, που αποτελεί στην ουσία μια κρατική παρέμβαση που δίνει βάρος στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Για τον πρωθυπουργό, η διαχείριση των επιπτώσεων των καταστροφικών πλημμύρων στη Θεσσαλία ήταν αποτελεσματική και στοχευμένη και δεν υπολειπόταν σε τίποτα. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους «ευεργέτες» ιδιώτες που «συνδράμουν» στις επιχειρήσεις ανοικοδόμησης.

Για το σιδηροδρομικό δίκτυο

Φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την εμπορική γραμμή μονής κυκλοφορίας -προς το παρόν- από Λάρισα προς Λιανοκλάδι, με προοπτική μια αναβαθμισμένη. Για την τηλεδιοίκηση είπε ότι καταστράφηκε όποιο έργο είχε γίνει μετά την τραγωδία των Τεμπών και θα πρέπει τώρα να γίνει από την αρχή με προοπτική αναβαθμισμένων υποδομών. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια «βολική» δικαιολογία για να «κερδίσει» χρόνο η κυβέρνηση, καθώς μέχρι και τώρα δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο της δημιουργίας σύγχρονου συστήματος τηλεδιοίκησης.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα πάνε κατευθείαν στους πλημμυροπαθείς. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια είπε, ότι θα διατεθούν για την ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών στο οδικό δίκτυο και τους σιδηρόδρομους. Υποστήριξε επίσης, ότι τα έργα που έγιναν «άντεξαν».

Εξέφρασε επίσης την «ευαισθησία» του για όσους εύλογα είναι οργισμένοι και απογοητευμένοι με όσα άφησαν πίσω τους οι καταστροφές και ισχυρίστηκε ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τα προβλήματά τους και πώς η κυβέρνηση «θα βρίσκεται στο πλάι τους».

Προέβαλε τρεις προτεραιότητες στο κυβερνητικό σχέδιο:

  1. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών
  2. Την κινητοποίηση πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών
  3. Σχέδιο άμυνας ενάντια στην κλιματική επίθεση

Συνεργασία με τους επιστήμονες αλλά μόνο όταν συμμορφώνονται

«Πρέπει να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες» είπε, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπό τον έλεγχό της, επειδή επιτέλεσε το έργο του ως όφειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση ΝΔ λοιπόν αντιλαμβάνεται τη συνεργασία κομμένη και ραμμένη στα δικά της μέτρα και σχέδια, με τη συμμόρφωση των θεσμών στη δική της ατζέντα, χωρίς να υπάρχει περιθώριο διατύπωσης αντικειμενικών επιστημονικών απόψεων.

«Οι πόροι του κράτους για τις φυσικές καταστροφές δεν είναι απεριόριστοι» είπε και κάλεσε τους πολίτες να βάλουν και εκείνοι «πλάτη».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση πρωτοστατεί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη μετατόπιση τους βάρους στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα