ΑΘΗΝΑ
19:55
|
06.05.2024
Η Χαμάς άφησε ελεύθερες 10 Ισραηλινές και δύο Ταϊλανδούς. Ελεύθερες αφέθηκαν 30 γυναίκες και παιδιά Παλαιστινίων από τις κατοχικές αρχές.
Παιδάκια της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22.00 η διαδικασία απελευθέρωσης 10 Ισραηλινών ομήρων και δύο ξένων υπηκόων από την Χαμάς, με τη μεταφορά τους στο προκαθορισμένο σημείο παραλαβής τους από τις ισραηλινές δυνάμεις. Μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης, προχώρησε η αποφυλάκιση 30 γυναικών και παιδιών Παλαιστινίων, κρατουμένων του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως ο Ερυθρός Σταυρός έχει παραλάβει δέκα Ισραηλινούς και δύο υπηκόους τρίτων χωρών, που μεταφέρθηκαν σε ισραηλινό έδαφος.

Εξ αυτών, δύο Ταϊλανδοί απελευθερώθηκαν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων, διευκρίνισε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε είναι δέκα γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη (17 ετών). Εξ αυτών, τέσσερις γυναίκες έχουν διπλή υπηκοότητα: δύο με αργεντίνικη, μία με αυστριακή και μία με φιλιππινέζικη.

Ένταση και αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας

Νωρίς σήμερα το απόγευμα προηγήθηκε ένταση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού πως η Χαμάς παραβίασε τους όρους της εκεχειρίας, πυροδοτώντας τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε μια ώρα, σε δύο περιοχές της βόρειας Γάζας όπου σταθμεύουν ισραηλινά στρατεύματα, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό μερικών εξ αυτών.

Οι ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ καταγγέλλουν με τη σειρά τους παραβίαση των κανόνων της συνθήκης από πλευράς του Ισραήλ, με τους μαχητές να «αναγκάζονται να διαχειριστούν την κατάσταση», χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

Eπανέναρξη της επίθεσης θέλει ακροδεξιός υπουργός

Η εξέλιξη έδωσε αφορμή στον Ισραηλινό ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να ασκήσει εκ νέου πιέσεις για τερματισμό της προσωρινής εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς ζητώντας από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μην θεωρήσει «περιορισμένο» το συμβάν και να συνεχίσει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας «με πυγμή» ώστε «να συνθλίψει τη Χαμάς».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε να σκοτώσουν τους μαχητές μας» ανέφερε σε δήλωσή του ο ακροδεξιός υπουργός με αφορμή τον τραυματισμό μερικών στρατιωτών από τις εκρήξεις τριών βομβιστικών μηχανισμών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, Ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα The Times of Israel εκτιμούν πως το συμβάν δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει (τουλάχιστον άμεσα) σε επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης στο φόντο των ξένων πιέσεων για διατήρηση της εκεχειρίας.

Φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα στέλνουν οι ΗΠΑ

Τρία στρατιωτικά αεροπλάνα φορτωμένα με βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να στείλουν άμεσα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο.

Το πρώτο από τα τρία αεροσκάφη αναμένεται να φθάσει αργότερα απόψε και τα άλλα δύο, που θα μεταφέρουν κυρίως φάρμακα, τρόφιμα και εξοπλισμό για το χειμώνα, «μέσα στις επόμενες» λίγες μέρες.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν,είναι «η αιχμή του δόρατος των διεθνών προσπαθειών για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα». Ένας από αυτούς δήλωσε εξάλλου πως η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φθάνει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει αυξηθεί και ανέρχεται πλέον συνολικά σε 2.000 φορτηγά με τρόφιμα, αλλά και με καύσιμα, φάρμακα και υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία υποδομών αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. «Φθάσαμε μέσα σε λίγο περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ένα σταθερό ρυθμό 240 φορτηγών την ημέρα», ανέφερε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η βοήθεια, που παραδίδεται, και τα καύσιμα, που παρέχονται, «δεν συνδέονται με την απελευθέρωση ομήρων» από τη Χαμάς, αν και «προφανώς επωφεληθήκαμε πάρα πολύ από την ανθρωπιστική παύση, που προοριζόταν για την απελευθέρωση των ομήρων, για να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια».

«Ξεκαθαρίσαμε πως, όταν τελειώσει αυτή η φάση της απελευθέρωσης ομήρων, πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός (διοχέτευσης βοήθειας) ή ιδεωδώς και να αυξηθεί», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Ο ίδιος έκρινε πάντως ότι ο σημερινός ρυθμός των 240 φορτηγών την ημέρα «δεν είναι επαρκής για να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης καθημερινότητα για τους πολίτες» και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα φάση, που να περιλαμβάνει την είσοδο «εμπορευμάτων», για να φθάσουμε στα 300 ως 400 φορτηγά την ημέρα.

Παράλληλα, σήμερα, οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι είναι «πολύ σημαντικό» η στρατιωτική επίθεσή τους, όταν θα επεκταθεί στο νότιο τμήμα του θύλακα, να διεξαχθεί με τρόπο ώστε να αποφευχθούν «νέες σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμού». «Δεν είναι δυνατόν η μετακίνηση που σημειώθηκε στο βορρά (της Λωρίδας της Γάζας) να επαναληφθεί στην ίδια κλίμακα στο νότο», προειδοποίησε, επειδή αυτό «θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες οποιουδήποτε δικτύου ανθρωπιστικής βοήθειας».

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ-Ταϊλάνδης

Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν συναντήθηκε με τον Ταϊλανδό ομόλογό του, Παρνπρί Μπαχίντα Νουκάρα στο πλαίσιο επίσκεψης του τελευταίου στο Ισραήλ με αφορμή την πρόσφατη απελευθέρωση 17 Ταϊλανδών μεταναστών που είχαν αιχμαλωτιστεί στις 7 Οκτώβρη από μαχητές της Χαμάς.

Ο Κοέν διαβεβαίωσε τον Ταϊλανδό ομόλογό του πως οι συμπατριώτες του είχαν την προσήκουσα ιατρική φροντίδα μετά την απελευθέρωσή τους και πως δικαιούνται όλα τα επιδόματα που δικαιούνται και οι άλλοι Ισραηλινοί όμηροι. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για το θάνατο 39 Ταϊλανδών μεταναστών κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη και εξέφρασε την ελπίδα πως και οι άλλοι περίπου 15 Ταϊλανδοί που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς θα ελευθερωθούν σύντομα.

Ανθρωπιστική κρίση για τους αμάχους της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι της Νότιας Γάζας προσπαθούν ανάμεσα στα ερείπια να προετοιμαστούν με προμήθειες για ένα επόμενο κύμα βομβαρδισμών, καθώς το Ισραήλ έχει κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την επιχείρηση με στόχο την συντριβή της Χαμάς.

Παρά την εκεχειρία, η παράδοση καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα παραμένει περιορισμένη και οι εκτοπισμένοι κάτοικοι τριγυρνούν απελπισμένοι καθώς αφενός δεν μπορούν να επιστρέψουν, αφετέρου δεν έχουν ιδέα τι απέγιναν τα σπίτια τους ή οι αγαπημένοι τους άνθρωποι.

Στο πλαίσιο της παράτασης της εκεχειρίας, η ισραηλινή κυβέρνηση, φέρεται να έλαβε από τη Χαμάς κατάλογο με τα ονόματα 10 ομήρων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι απόψε από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού επικαλούμενη το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Χθες το βράδυ, στην τέταρτη ανταλλαγή, αφέθηκαν ελεύθερες τρεις Παλαιστίνιες και 30 παιδιά από τις ισραηλινές φυλακές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 11 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα.

«Έχουμε επιβεβαίωση από τη Χαμάς ότι 20 επιπλέον όμηροι θα απελευθερωθούν τις επόμενες δύο ημέρες, ενώ από την ισραηλινή πλευρά θα αφεθούν ελεύθεροι 65 Παλαιστίνιοι (μεταξύ των οποίων πιθανώς και η 22χρονη αγωνίστρια Άχεντ Ταμίμι) ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, μιλώντας για την 48ωρη παράταση της εκεχειρίας.

Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να κρατούν στη φυλακή 60 Παλαιστίνιες, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν συλληφθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η υπεύθυνη για τα Μέσα Ενημέρωσης της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων (PPS), ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 56 Παλαιστίνιες σε ένα μεγάλο κύμα συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τις 7 Οκτωβρίου, πέρα από τους άλλους 3.260 Παλαιστίνιους.

Στην πολύπαθη Δυτική Όχθη, τα όπλα δεν έχουν σιγήσει και ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη πόλη Μπεϊτούνια και ένας ακόμα σε ισραηλινή επιδρομή στο χωριό Καφρ Άιν, βορειοδυτικά της Ραμάλα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ αναμένεται να σταλούν πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

«Περισσότερα από 10 λεωφορεία πέρασαν σήμερα το πρωί καθ’ οδόν προς τη διάβαση Κερέμ Σάλομ. 300 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν ενώ αύριο αναμένεται να τους ακολουθήσουν ακόμα 1.000» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο X.

Σύμφωνα με το GLZ Radio πρόκειται για εργαζόμενους που συνελήφθησαν νωρίτερα και κρατήθηκαν καθώς ζούσαν παράνομα στη χώρα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα στείλει χιλιάδες Παλαιστίνιους πίσω στον πολιορκημένο θύλακα, επιδιώκοντας την «εκκαθάριση» εργατών στους οποίους είχαν δοθεί προηγουμένως άδειες για να δουλέψουν στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Ραϊσί στην Άγκυρα

Τέλος, ανακοινώθηκε σήμερα πως αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στην Άγκυρα καθώς και η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την εξέλιξη ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναγγείλει, πριν δύο βδομάδες, την επίσκεψη του Ιρανού ομολόγου του, επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι Άγκυρα και Τεχεράνη να συμφωνήσουν σε κοινή θέση στον πόλεμο στη Γάζα.

Ανακοινώθηκε επίσης πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα