ΑΘΗΝΑ
14:14
|
02.05.2024
Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί την επιστροφή της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.
Συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στο παλάτι Qasr al-Watan.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις, με τον γνωστό λιτό εθιμοτυπικό λόγο, το θέμα της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και των τιμών και της παραγωγής πετρελαίου δεν μπορεί παρά να κατέχουν σημαντική θέση στις επαφές που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε δύο χώρες του Περσικού Κόλπου που από 1ης Ιανουαρίου θα αποτελούν μέλη των BRICS.

Την ώρα που ο OPEC+ συμφώνησε να περικόψει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2,2 εκ. βαρέλια ημερησίως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ο χειμώνας για την Ευρώπη έρχεται με την ενεργειακή κρίση να απειλεί να επιστρέψει, το ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία, απ’ όπου οι ήχοι των βομβαρδισμών στη Γάζα δεν ακούγονται, αλλά είναι όσο πιο κοντά θα μπορούσε πιθανά να πάει, σηματοδοτεί όπως εκτιμούν αναλυτές, μια επιστροφή της ρωσικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε σήμερα στο Άμπου Ντάμπι, για την πρώτη του επίσκεψη μετά το 2019 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία στηρίζονται στις ΗΠΑ ως τον κύριο εταίρο ασφαλείας τους αλλά διατηρούν και ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, με το προεδρικό αεροσκάφος που ταξίδεψε με την συνοδεία τεσσάρων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35.

Τον Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε ο σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζάγιετν αλ Ναχιάν, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον ομόλογό του πρόεδρο της χώρας, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στο παλάτι Qasr al-Watan.

Νωρίτερα, ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι η αρχική συνάντηση θα περιλαμβάνει τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες των προέδρων και θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών σε μορφή κατ’ ιδίαν.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Άμπου Ντάμπι, ο Πούτιν θα αναχωρήσει, την ίδια μέρα, για το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου είναι προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

Να σημειωθεί ότι ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο στις δύο χώρες σε σχέση με το ένταλμα που εκκρεμεί εναντίον του.

Αν μη τι άλλο, η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στην περιοχή του Περσικού, καθώς ο πόλεμος του στην Ουκρανία συνεχίζεται, δηλώνει όχι μόνο το ενδιαφέρον του για τον μαύρο χρυσό, αλλά και την πολιτική επιστροφή της Μόσχας στην Μέση Ανατολή, επικουρικά με τις πολύ καλές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Αύριο Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος, θα επιστρέψει στη Ρωσία, όπου είναι προγραμματισμένη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα