ΑΘΗΝΑ
18:46
|
02.05.2024
Η νέα φονική επίθεση του Ισραήλ κατά υπαρχηγού της επίλεκτης δύναμης, Ραντουάν, Ουισάμ αλ Ταουίλ οξύνει επικίνδυνα την ένταξη στην ευρύτερη περιοχή.
Ουισάμ αλ Ταουίλ, δολοφονημένο στέλεχος της Χεζμπολάχ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο λάδι στη φωτιά των εχθροπραξιών που εντείνονται από τις 8 Οκτωβρίου στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου έριξε σήμερα το μεσημέρι η νέα στοχευμένη επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του υπαρχηγού της επίλεκτης δύναμης Radwan (Ραντουάν) της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Η ισραηλινή πυραυλική επίθεση  έγινε στο μεθοριακό χωριό Κιρμπίτ Σιλμ του νοτίου Λιβάνου (σε απόσταση 15 χλμ από τα σύνορα με το Ισραήλ) με στόχο Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, ένας μαχητής της οργάνωσης και ένα τρίτο άτομο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ νεκρός είναι ο υπαρχηγός της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, Ουισάμ αλ Ταουίλ (γνωστός και ως «Τζαουάντ) και ένας μαχητής της οργάνωσης.

Το στέλεχος της Χεζμπολάχ σε παλιότερη συνάντηση με τον αρχηγό της οργάνωσης, Χ. Νασράλα

Νωρίτερα, ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν προάστιο της μεθοριακής κωμόπολης του Λιβάνου, Άϊτα αλ Σαάμπ, ενώ ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν τέμενος στη μεθοριακή πόλη Αμπασίγια και χτύπησαν άλλα κτίρια στις μεθοριακές πόλεις  Ουαζάνι, Χιμπαρίγιε και Τάιμπιχ.

Επίσης είχαν προηγηθεί επιθέσεις της Χεζμπολάχ σε μεθοριακές πόλεις του βόρειου Ισραήλ μεταξύ των οποίων  το Κιριάτ Σμονά που επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά της λιβανέζικης ένοπλης και πολιτικής οργάνωσης.

Επιβεβαιώνει το παζάρι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός

Το εκρηκτικό κλίμα στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ έκανε νωρίτερα σήμερα τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμ Μικάτι, να δηλώσει πως καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες για λύση και εκτόνωση της έντασης στο νότο τμήμα της χώρας. «Η εφαρμογή (της λύσης) συνδέεται ίσως με την ανάσχεση της επίθεσης κατά της Γάζας» ανέφερε ο Μικάτι στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό al Hurra προτείνοντας αναβίωση της Συμφωνίας Εκεχειρίας του 1949  ώστε να εξομαλυνθεί  η κατάσταση στο επίπεδο που ήταν πριν τον πόλεμο του 1967 και να επανέλθουν τα (διαφιλονικούμενα μεταξύ Βηρυτού και Τελ Αβίβ) αγροκτήματα Σεμπάα υπό την κυριαρχία του Λιβάνου όπως ήταν προτού αρχίσει η σταδιακή κατοχή τους.

Ο Νατζίμπ Μικάτι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ο Μικάτι ανήγγειλε πως ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν, Έιμος Χοκστάιν, θα επανέλθει στη Βηρυτό τις επόμενες μέρες «για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα μαζί του».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως έχει γίνει αποδέκτης της (ισραηλινής απαίτησης) για εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (που εξεδόθη μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006) που μεταξύ άλλων επιτάσσει την υποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ βόρεια της περιοχής Λιτάνι και την αποστρατιωτικοποίηση της οργάνωσης.

«Έχουμε λάβει πρόταση για την αποχώρηση (της Χεζμπολάχ) βορείως του Λιτάνι αλλά επιμένουμε σε συνολική λύση…Έχουμε τείνει τα χέρια μας προς τη διεθνή κοινότητα  για την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στην περιοχή και εάν τα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα του Λιβάνου, τότε η Χεζμπολάχ δεν θα έχει άλλο στόχο παρά το συμφέρον της χώρας» εξήγησε ο Μικάτι επιβεβαιώνοντας τις πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις και παζάρια που διαδραματίζονται εδώ και καιρό στο τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Λίβανος.

Πρόταση για Γερμανούς στρατιώτες στα σύνορα

Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ και αναμένεται στο Λίβανο δήλωσε πως θα μεταφέρει ισραηλινή πρόταση για την ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών στην λιβανέζικη πλευρά των συνόρων με το Ισραήλ για την αποτροπή όξυνσης περισσότερων και πιο επικίνδυνων εχθροπραξιών.

Επίσης, το μεσημέρι, η ισραηλινή εφημερίδα Haaertz επικαλούμενη δηλώσεις του Λιβανέζου υπουργού Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ μετέδωσε πως η κυβέρνηση στη Βηρυτό είναι «έτοιμη» να εφαρμόσει την απόφαση 1701 παραλείποντας να επισημάνει τις παραμέτρους που έθεσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al Hurra.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Al Arabiya οι Ισραηλινοί είναι πρόθυμοι για μία νέα συμφωνία με το Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, ώστε να καταστεί εφικτή η επιστροφή άνω των 86.000 Ισραηλινών που κατοικούν σε πόλεις του βόρειου Ισραήλ και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα μέσα Οκτώβρη λόγω των εχθροπραξιών στρατού-Χεζμπολάχ. Οι ίδιες πηγές φέρουν τους Ισραηλινούς να απειλούν, σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, με πόλεμο.

Οι νέες απειλές του Νετανιάχου

Λίγη ώρα μετά την επίθεση κατά του στελέχους της Χεζμπολάχ αλλά και της εκτόξευσης αντιαρματικού πυραύλου της οργάνωσης στη βόρεια μεθοριακή πόλη Κιριάτ Σμονά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετέβη στην περιοχή εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά τη Βηρυτού.

«Έσφαλε πολύ η Χεζμπολάχ το 2006 και κάνει και τώρα σοβαρό λάθος απέναντί μας..Βλέπει εδώ μία τρομερή δύναμη, την ενότητα ενός λαού, την αποφασιστικότητα να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο βορρά, και σας λέω, αυτή είναι η πολιτική μου. Βεβαίως  προτιμούμε αυτό να γίνει δίχως μία εκτεταμένη εκστρατεία αλλά ούτε αυτό θα μας σταματήσει. Τους δώσαμε ένα παράδειγμα με αυτό που συμβαίνει τώρα στους φίλους τους στο νότο και αυτό θα συμβεί και εδώ στο βορρά. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια» είπε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε μονάδα του στρατού στην περιοχή, ενώ συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ και τον προσωπάρχη του πρωθυπουργικού μεγάρου, Τζάκχι Μπρέιβερμαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα