ΑΘΗΝΑ
04:08
|
02.05.2024
Ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τις συμμορίες, που κρατούν όμηρους δεσμοφύλακες, εν μέσω δραματικής αύξησης της βίας.
Μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ισημερινού περιπολούν έναν δρόμο κατά τη διάρκεια επιχείρησης ασφαλείας στην πρωτεύουσα, Κίτο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντάνιελ Νομπόα δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του βρίσκεται σε «πόλεμο» με συμμορίες ναρκωτικών που κρατούν ομήρους δεσμοφύλακες, εν μέσω μιας δραματικής αύξησης της βίας που έχει οδηγήσει σε μια σειρά εκρήξεων σε πολλές πόλεις της χώρας, την ίδια στιγμή που ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν για λίγο μια τηλεοπτική ζωντανή μετάδοση .

Ο Νομπόα κατονόμασε την Τρίτη 22 συμμορίες ως τρομοκρατικές οργανώσεις, καθιστώντας τες επίσημους στρατιωτικούς στόχους. Ο πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο, δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο πρόβλημα ασφάλειας που προκαλείται από την αύξηση των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών που μεταφέρουν κοκαΐνη μέσω του Ισημερινού.

«Είμαστε σε πόλεμο και δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε μπροστά σε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε ο Νομπόα στον ραδιοφωνικό σταθμό Canela Radio την Τετάρτη. Εκτίμησε ότι περίπου 20.000 μέλη εγκληματικών συμμοριών δραστηριοποιούνται στον Εκουαδόρ.

Οι δρόμοι στην πρωτεύουσα Κίτο και στο λιμάνι του Γκουαγιακίλ ήταν πιο ήσυχοι από ό,τι συνήθως την Τετάρτη, με πολλές επιχειρήσεις να είναι κλειστές ή να λειτουργούν εξ αποστάσεως και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά.

Οι ομηρίες περισσότερων από 130 δεσμοφυλάκων και προσωπικού, που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, και η προφανής απόδραση του αρχηγού της συμμορίας Los Choneros Adolfo Macias από τη φυλακή το Σαββατοκύριακο, ώθησαν τον Νομπόα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών.

Το διάταγμα αυστηροποιήθηκε την Τρίτη μετά από μια σειρά εκρήξεων σε όλη τη χώρα και την κατάληψη του τηλεοπτικού σταθμού TC από ένοπλους με καλυμμένα πρόσωπα ζωντανά στον αέρα.

Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη διάσωση των ομήρων της φυλακής, είπε ο Νομπόα.

Περίπου 329 άνθρωποι, κυρίως μέλη συμμοριών όπως οι Los Choneros, Los Lobos και Los Tiguerones έχουν συλληφθεί από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων Χάιμε Βέλα σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης.

«Δεν υπάρχει όμηρος που να έχει δολοφονηθεί», πρόσθεσε ο Βέλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ανατριχιαστικά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δείχνουν το προσωπικό της φυλακής να υφίσταται ακραία βία, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολισμού και του απαγχονισμού.

Η κυβέρνηση είπε ότι το τελευταίο κύμα βίας είναι μια αντίδραση στο σχέδιο του Νομπόα να χτίσει νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας για αρχηγούς συμμοριών. Ο Noboa είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι το σχέδιο για δύο νέες εγκαταστάσεις θα δημοσιοποιηθεί αύριο.

«Τα πράγματα αποκρυσταλλώνονται, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη», είπε ο Βέλα για τις φυλακές.

Η υπηρεσία φυλακών SNAI είπε ότι οι φρουροί είναι 125 από τους ομήρους, ενώ 14 είναι διοικητικό προσωπικό. Έντεκα άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη, ανέφερε.

Ένας δημοσιογράφος που κρατήθηκε όμηρος κατά τη διάρκεια της κατάληψης του σταθμού TC και αναγκάστηκε υπό την απειλή όπλου να εμφανιστεί στην κάμερα είπε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι η εμπειρία ήταν «σουρεαλιστική».

Ο Νομπόα είπε ότι η χώρα θα ξεκινήσει την απέλαση ξένων κρατουμένων, ειδικά Κολομβιανών, αυτή την εβδομάδα για να μειώσει τον πληθυσμό και τις δαπάνες των φυλακών.

Υπάρχουν περίπου 1.500 Κολομβιανοί στις φυλακές του Ισημερινού, είπε ο Νομπόα, και κρατούμενοι από την Κολομβία, το Περού και τη Βενεζουέλα αντιπροσωπεύουν το 90% των φυλακισμένων αλλοδαπών.

«Επενδύουμε περισσότερα σε αυτά τα 1.500 άτομα παρά σε σχολικά πρωινά για τα παιδιά μας. Δεν πρόκειται για έκδοση, βασίζεται σε προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες», είπε ο Νομπόα.

Οι ποινές του Ισημερινού θα αναγνωρίζονταν στην Κολομβία μόνο εάν οι κρατούμενοι φτάσουν μέσω επίσημου επαναπατρισμού, όπως συμφωνήθηκε με τις κολομβιανές αρχές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας Νέστορ Οσούνα. Εάν οι Κολομβιανοί κρατούμενοι απλώς απελαθούν, θα φυλακίζονται μόνο εάν έχουν εκκρεμείς κατηγορίες στη χώρα τους.

«Εάν υπάρξει απέλαση, θα εξετάσουμε πόσοι άνθρωποι, αν φτάσουν στα σύνορα, πρέπει πραγματικά να κρατηθούν από τις κολομβιανές αρχές», είπε ο Οσούνα, εκφράζοντας την «γνήσια αλληλεγγύη» του με τον λαό του Ισημερινού.

Η Κολομβία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία και τους ελέγχους κατά μήκος των σχεδόν 600 χιλιομέτρων (370 μίλια) των συνόρων της με τον Ισημερινό.

Ο Νομπόα είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της οικονομίας και των ξένων επενδύσεων θα ήταν η βελτίωση της ασφάλειας και η διασφάλιση του κράτους δικαίου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα