ΑΘΗΝΑ
11:56
|
28.04.2024
Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, δηλώνοντας την υποστήριξή τους στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής.
O Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Ταλ Μπέκερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην αντεπίθεση πέρασε και σήμερα το Ισραήλ , το οποίο κατηγορεί την Νότια Αφρική πως δρα ως «νομική εκπρόσωπος» της Χαμάς, κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, ύστερα από την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής πολεμικής εκστρατείας στον παλαιστινιακό θύλακα, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.

Για «αισχρά διαστρεβλωμένες» και «ψευδής» κατηγορίες κατά του κράτους από την Νότια Αφρική έκανε λόγο η υπερασπιστική ομάδα του Ισραήλ, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, «δεν επιδιώκει να καταστρέψει» τον παλαιστινιακό λαό στην Γάζα.

«Αυτό που επιδιώκει το Ισραήλ στην Γάζα δεν είναι η καταστροφή ενός λαού, αλλά η προστασία ενός άλλου λαού, του δικού του, που δέχεται επίθεση σε πολλαπλά μέτωπα», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Ταλ Μπέκερ, καλώντας το να απορρίψει τα αιτήματα της Νότιας Αφρικής για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στην Γάζα.

«Η προσφυγή και το αίτημα πρέπει να απορριφθούν γι’ αυτό που είναι – μία συκοφαντία», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η κατηγορία της γενοκτονίας είναι «τελείως διαστρεβλωμένη» και δεν απηχεί τις πραγματικότητες του πολέμου.

«Εάν διαπράχθηκαν πράξεις γενοκτονίας, αυτές διαπράχθηκαν κατά του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια υποστήριξε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Παλαιστινιακό θύλακα εντάσσεται στο πλαίσιο της «νόμιμης άμυνας» και πως, με το αίτημα της για τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων, η Νότια Αφρική «επιδιώκει να βλάψει το εγγενές δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπισθεί τον εαυτό του και να καταστήσει το Ισραήλ ανυπεράσπιστο».

Ακόμα, η πλευρά του Ισραήλ υποστήριξε πως το κράτος έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανακουφίσει τον πόνο των ανθρώπων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να παροτρύνει τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν της περιοχές που επρόκειτο να βομβαρδιστούν.

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Παλαιστίνιοι και αλληλέγγυος κόσμος κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα έδειξαν την υποστήριξή τους στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Παράλληλα σε κοντινό σημείο βρέθηκαν και Ισραηλινοί, μέλη των οικογενειών των θυμάτων και των ομήρων από την Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί για πιθανά έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν θα αποφανθεί άμεσα για την κατηγορία της γενοκτονίας. Αυτού του τύπου οι διαδικασίες μπορούν να χρειαστούν χρόνια. Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι οριστικές, αλλά το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να τις εκτελέσει.

Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στον παλαιστινιακό θύλακα, σχεδόν και οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους τουλάχιστον μία φορά, ενώ, από τον Οκτώβριο, περίπου 24.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα