ΑΘΗΝΑ
11:16
|
28.04.2024
Για πρώτη φορά εκτίθενται στην Ελλάδα 55 έργα σε συνεργασία με σημαντικά μουσεία και ευρωπαϊκούς φορείς. Η έκθεση διαρκεί ως 7 Απριλίου.
Maximilien Luce (1858-1941), Λουόμενες στο Σαιν-Τροπέ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία σπουδαία έκθεση με θέμα «Νεοϊμπρεσιονισμός και Μεσόγειος» ξεκίνησε στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή καθώς για πρώτη φορά εκτίθενται στην Ελλάδα 55 έργα σε συνεργασία με σημαντικά μουσεία και ευρωπαϊκούς φορείς, όπως τα μουσεία: Μusée d’Orsay, National Gallery του Λονδίνου, Centre Pompidou, Musée des Beaux-Arts de Besançon, Musée de l’Annonciade, Musée de Grenoble, Musée national d’archéologie, d’histoire et d’art – Luxembourg και Musée des Arts Décoratifs.

Παρουσιάζονται 55 έργα των Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce, Théo van Rysselberghe, Henri Matisse, Henri Manguin και Louis Valtat, τα περισσότερα εκ των οποίων όχι μόνο έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και κανένα από αυτά δεν ανήκουν στη συλλογή του ιδρύματος.

Θεμελιωτής του Νεοϊμπρεσιονισμού θεωρείται ο Γάλλος ζωγράφος  Ζορζ Σερά, (Georges Seurat),  που πεθαίνει σε ηλικία μόλις 31 ετών το Μάρτιο του 1891 στο Παρίσι.

Το έργο του «Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ» έγινε ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του 19ου αιώνα καθώς άλλαξε την κατεύθυνση της σύγχρονης τέχνης αποτελώντας την αρχή του νεο-ιμπρεσιονισμού, όρος που επινοήθηκε από τον Γάλλο κριτικό τέχνης Félix Fénéon το 1886 για να περιγράψει το κίνημα τέχνης που ιδρύθηκε από τον Georges Seurat.

«Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ»

Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η Marina Ferretti Bocquillon, Επίτιμη Επιστημονική Διευθύντρια του Μουσείου Ιμπρεσιονισμού του Ζιβερνύ (musée des impressionnismes Giverny) και η Μαρία-Κουτσομάλλη Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Διάρκεια: 10 Ιανουαρίου -7 Απριλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00
Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη: κλειστά

Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο σε ελληνικά και αγγλικά, με κείμενα από τις δύο επιμελήτριες καθώς και από τη Διευθύντρια του Αρχείου Signac Charlotte Hellman Cachin.

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635
Τ: 210 725 2895
[email protected] | goulandris.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα