ΑΘΗΝΑ
05:03
|
01.05.2024
Νέος νόμος υποχρεώνει τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς με χαράτσι 150 ευρώ εάν δεν συναινέσουν στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων τους.
Γάτα και σκύλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Φωτιές» έχει ανάψει στους κτηνιάτρους όλης της χώρας αλλά και στους φιλόζωους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ο νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ από τις 19 Δεκεμβρίου 2023 που επιβάλλει την υποχρεωτική (και αντιεπιστημονική, μεταξύ άλλων) στείρωση τους με μοναδική εναλλακτική, σε περίπτωση εναντίωσης, την υποχρεωτική και δαπανηρή λήψη και αποστολή DNA από τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς σε «τράπεζα» γενετικού υλικού με κόστος 150 ευρώ (+10 ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού) για μία περίοδο 10 με 12 χρόνων.

Παράλληλα καταργείται το παραδοσιακό χάρτινο βιβλιάριο υγείας του ζώου που χορηγεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος με σκοπό την αντικατάστασή του από ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο θα τηρείται φάκελος με όλα τα εμβόλια του ζώου και το ιστορικό υγείας του, προσθέτοντας νέα γραφειοκρατικά και γραμματειακά βάρη στους κτηνιάτρους και δυσφορία στους ηλικιωμένους ή στους μη εξοικειωμένους τεχνολογικά κηδεμόνες ζώων.

Με αφορμή τη σημερινή πανελλήνια απεργία που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, το Κοσμοδρόμιο είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον κτηνίατρο Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλο που είναι μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στην Αχαΐα προκειμένου να μας λύσει τις απορίες γύρω από έναν πολύκροτο νόμο που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει.

Ο κτηνίατρος Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος

Αντιεπιστημονική η υποχρεωτική στείρωση των ζώων

Γιατί είναι αντιεπιστημονική και ενδεχομένως επικίνδυνη για την υγεία των ζώων η υποχρεωτική στείρωση που επιβάλλει ο νέος νόμος;

Η στείρωση των ζώων αποφασίζεται ύστερα από τη συζήτηση του ιδιοκτήτη μαζί με το γιατρό και σύμφωνα με την παρακολούθηση της υγείας του ζώου. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας νόμος που να επιβάλει τη στείρωση σε ποια ηλικία θα στεριωθεί ανεξαρτήτως συνθηκών. Η κάθε χειρουργική επέμβαση εκτός από τα πολλαπλά οφέλη έχει και κάποιους κινδύνους. Εμείς σε κάθε περίπτωση συνεκτιμούμε και τα δύο και τα οφέλη και τους κινδύνους ώστε να αποφασίσουμε.

Ο νέος νόμος ορίζει κάποια ηλικιακά όρια για το πότε θα πρέπει να γίνει η στείρωση;

Ορίζει ότι γύρω στον ένα χρόνο θα πρέπει να στειρώνεται ένα ζώο. Αυτό είναι αντιεπιστημονικό και δεν είναι ένα θέμα νομοθετικό αλλά ιατρικό. Νομίζω ότι στους περισσότερους στους πελάτες κάνουμε συζήτηση και προτείνουμε τη στείρωση και αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί για όλα τα ζώα σαν οριζόντιο μέτρο και με νόμο. Είναι κάτι που θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Αυτός ο νόμος δεν θίγει τα δικαιώματα των ζώων αλλά και των κηδεμόνων τους, που έχουν τα ζώα συντροφιάς;

Τα θίγει, βεβαίως! Και γι’ αυτό έχουμε πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούμε την ακύρωση του νόμου στα σημεία αυτά. Εδώ και έναν χρόνο είναι που έχουμε προσφύγει.

Πότε περιμένετε απάντηση;

Δεν έχουμε κανένα νέο ως τώρα. Προφανώς, κάποια στιγμή θα ενημερωθεί η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για να προχωρήσει η περίπτωση αυτή. Όλοι ανεξαρτήτως οι συνάδελφοι συντάσσονται με αυτά που συζητάμε.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους κηδεμόνες των ζώων

Η επαφή σας με τον κόσμο τι εντύπωση σας δίνει; Είναι πρόθυμοι όλοι να υπακούσουν σε αυτόν τον περίεργο νόμο ή υπάρχουν αντιδράσεις;

Έχει φέρει μεγάλες αντιδράσεις. Ειδικά η υποχρεωτικότητα! Θα μπορούσε να είναι διατυπωμένος διαφορετικά ο νόμος τόσο για τη στείρωση όσο και για την αποστολή του DNA σε ειδική τράπεζα γενετικού υλικού. Είναι δύσκολο να πειστούν και να το εφαρμόσουν αυτό οι ιδιοκτήτες μεταξύ άλλων και λόγω του μεγάλου κόστους! Είναι δύσκολο να δώσουν οι ιδιοκτήτες 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς που έχουν. Δεν έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες τέτοια οικονομική ευχέρεια.

Αυτό το ποσό πώς ορίστηκε; Ορίστηκε βάσει κάποιων αντικειμενικών κριτηρίων ή με αυθαίρετο τρόπο;

Δεν γνωρίζουμε! Εμείς ξέρουμε ότι ορίστηκε από το υπουργείο αυθαίρετα όπως και με νόμο ορίστηκε η αποστολή γενετικού υλικού χωρίς κανένας να ερωτηθεί και χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιστημονική μας γνώμη.

Φακέλωμα και στα ζώα…

Πώς είναι δυνατόν μία κυβέρνηση να κάνει έναν τέτοιο νόμο χωρίς να συμβουλευτεί τον καθ’ύλην αρμόδιο που είναι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Είναι λίγο περίεργο, δεν βρίσκετε;

Είναι, βεβαίως! Την ίδια απορία έχουμε και εμείς, γι’ αυτό και καταφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πριν πάμε στο τι λέει ο νέος νόμος, ποιες είναι αυτές οι τράπεζες που θα πάρουν το γενετικό υλικό; Είναι μία, δύο ή δέκα; Την επιλέγει ο γιατρός ή επιβάλλεται από το κράτος;

Είναι μία τράπεζα που επιβάλλεται από το κράτος. Είναι μία διαδικασία που επιβάλλεται από το κράτος. Οι πληροφορίες μας, αυτή τη στιγμή, λένε για μία τράπεζα. Αλλά επειδή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το μέτρο, δεν μπορώ να σας πω οριστικά στοιχεία.

Σας έχουν δώσει διεύθυνση συγκεκριμένη; Ποια εταιρία είναι;

Δεν έχουμε προς το παρόν καμία πληροφορία επ’ αυτού. Τουλάχιστον, εγώ δεν γνωρίζω. Από εκεί και πέρα, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ξεκίνησαν από τις 19 Δεκεμβρίου με υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων με μικροτσίπ και με υποχρεωτική καταγραφή του αντιλυσικού εμβολίου και των υπόλοιπων εμβολίων σε ηλεκτρονικό σύστημα. Όμως, αυτό μας προκαλεί επιπλέον γραμματειακή εργασία, και για το λόγο αυτό, αλλά και για άλλους πρακτικούς λόγους, ζητάμε να υπάρχει και το βιβλιάριο που υπήρχε ως τώρα ώστε να μπορεί να το έχει και να το συμβουλεύεται εύκολα ο ιδιοκτήτης.

Δηλαδή καταργείται το σημερινό, χάρτινο βιβλιάριο που ξέραμε ως τώρα;

Ναι, με τον σημερινό νόμο καταργείται. Εμείς ζητάμε για καθαρά πρακτικούς λόγους να υπάρχει και το ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και παράλληλα το χάρτινο βιβλιάριο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που λειτουργεί ως υπενθύμιση, ως συμβουλευτικό μέσο όπου ό γιατρός έχει γράψει όλο το ιστορικό του.

Φακέλωμα δηλαδή και στα ζώα!

Κάπως έτσι! Το θέμα της τεχνολογίας δεν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά! Έχουμε πελάτες κάποιας ηλικίας, ηλικιωμένους που δεν έχουν μέιλ. Το μητρώο δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως μέιλ και δεν μπορεί να λειτουργήσει άνευ. Χρειάζεται ένα χάρτινο βιβλιάριο ώστε να είναι άμεση η πρόσβαση στα στοιχεία του ζώου.

Γιατί δεν έχει αναγνωριστεί ως τώρα ως επίσημο πιστοποιητικό υγείας το βιβλιάριο του ζώου; Δεν είναι περίεργο αυτό; Που το στηρίζει αυτό το υπουργείο;

Δεν το γνωρίζω! Είναι και δική μας απορία.

Διαβάζοντας την απεργιακή σας αφίσα όπου  έχετε κωδικοποιήσει τα αιτήματά σας αναφέρεται και η περίπτωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων. Ποια είναι η γενική κατάσταση σε αυτά, από όσο γνωρίζετε;

Είναι δύσκολη.

Παλεύεται η κατάσταση; Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις;

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η φροντίδα που παρέχεται είναι κατώτερη της πρωτοβάθμιας. Γι’ αυτό και διεκδικούμε να υπάρξουν περισσότερα δημοτικά κτηνιατρεία για να ασχοληθούν ως πρέπει. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων περιστατικών με αδέσποτα ζώα, όπως θάνατοι σε αδέσποτα ζώα, δαγκώματα από αδέσποτα ζώα σε διάφορους πολίτες. Χρειάζονται και τα κτηνιατρεία αλλά και πιο πολύ τα καταφύγια τα δημοτικά.

Απελπιστική η κατάσταση στα δημοτικά κτηνιατρεία

Εκεί η κατάσταση πρέπει να είναι ακόμη πιο δύσκολη, έτσι δεν είναι;

Είναι ακόμη πιο δύσκολη. Με αρρώστιες , με νοσήματα, γενικώς χρειάζεται μία επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσουν να στηριχτούν όλα αυτά.

Μπορείτε να μου πείτε εάν από αυτό το χαράτσι των 150 ευρώ που επιβάλλεται στους κηδεμόνες των ζώων συντροφιάς θα υπάρξουν χρήματα που θα διοχετευτούν προς τα δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια ή θα πάνε όλα τα χρήματα στα ταμεία μίας ιδιωτικής εταιρίας με τράπεζες γενετικού υλικού;

Δεν το νομίζω. Έχω ακούσει ότι θα πηγαίνει μόνο για τη φύλαξη του DNA. Για την τράπεζα.

Πάλι τράπεζες και εδώ, πάλι φακελώματα! Ακόμη και στα ζώα, ε;

(Γελάει…) Εντάξει, ναι…

Πείτε μου ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα δράσης σας. Κάνατε πέρσι μία παρόμοια απεργία…

Είχαμε κάνει και πέρσι απεργία, είχαμε συμμετάσχει και προ 20ήμερου μαζί με άλλους επαγγελματικούς κλάδους σε άλλη απεργία. Από εκεί και πέρα, μετά την σημερινή απεργία, θα κάνουμε γενική συνέλευση στην Αθήνα και εκεί θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Είναι λογικό να περιμένουμε και άλλη απεργιακή κινητοποίηση τους επόμενους μήνες;

 Δεν αποκλείεται!

Το υπουργείο σας έχει κάνει κάποια κρούση για συνάντηση; Για τα νέα μέτρα που θεσπίζει ο νέος νόμος. Έχει κανονιστεί κάποια συνάντηση με αρμόδιο υπουργείο;

Από όσο γνωρίζω εγώ, έχουν κάνει κάποιες ενημερώσεις μόνον σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική βάση. Γιατί μετά τη νομοθέτηση η βάση αυτή έχει φτιαχτεί από πληροφορικάριους και υπάρχουν κάποια θέματα γιατί δημιουργήθηκε δίχως να μας συμβουλευτούν.

Φιλόζωος ο μέσος Έλληνας

Πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας. Πείτε μας ποια εντύπωση έχετε για το μέσο Έλληνα που έχει ζώα συντροφιάς. Τα φροντίζουμε όσο πρέπει; Τους συμπεριφερόμαστε σαν αξεσουάρ, ή όντως νοιαζόμαστε γι‘ αυτά;. Ρωτώ, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που έχουν ζώα συντροφιάς…

Εγώ νομίζω ότι ο μέσος Έλληνας αγαπά τα ζώα συντροφιάς και τα προσέχει. Και τα δεσποζόμενα, τα δικά του, και τα αδέσποτα. Απλά, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες  σε ό,τι αφορά τη διατροφή του, τη συντήρησή του, την ιατρική του περίθαλψη, κλπ γιατί έχει αυξηθεί το κόστος γενικότερα. Είναι και το ζώο ενταγμένο μέσα στην καθημερινότητα και τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Εφόσον αυξάνεται το κόστος των προϊόντων, των υπηρεσιών και σε ό,τιδήποτε χρειάζεται, μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού δυσκολεύονται πολύ  να κρατήσουν το ζώο και να του προσφέρουν αυτά που χρειάζεται.

Να εμπιστεύεται ο κάθε ιδιοκτήτης τον κτηνίατρό του, να κάνει τα εμβόλια στα ζώα του, την αποπαρασίτωση κ.α., γιατί πολλά ζώα ζουν σε οικογένειες με παιδιά ή μεγαλύτερους ανθρώπους.

Πιστεύουμε ότι με την απεργία μας και με τις κινητοποιήσεις μας να ακουστούμε και στο υπουργείο και να έχουμε βελτιώσεις σε αυτόν τον νόμο.

Και να επικρατήσει μία λογική…

Ναι σωστό! Να ακούσουν την φωνή της λογικής και νομίζω μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα