ΑΘΗΝΑ
13:54
|
27.04.2024
Οι πέντε νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν μεταξύ του κοινοβουλίου και συμβουλίου της Ε.Ε.
Νέοι κανόνες για «ξέπλυμα χρήματος»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Πέμπτη (11/1) συμφωνήθηκαν μεταξύ των διαπραγματευτών Κοινοβουλίου και Συμβουλίου νέα μέτρα για την ενίσχυση της εργαλειοθήκης της Ε.Ε.

Οι διαπραγματευτές των συννομοθετών της Ε.Ε. κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την έκτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Anti-Money Laundering, AML) και τον κανονισμό της ΕΕ για το «ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων». Οι συμφωνηθείσες διατάξεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις τράπεζες και άλλες οντότητες που φέρουν ευθύνη για την προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Βάσει της νέας νομοθεσίας θα παρέχεται πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους λογαριασμών και θα δοθούν περισσότερες εξουσίες στις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών για την ανάλυση και τον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και για την αναστολή ύποπτων συναλλαγών.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν, ότι από το 2029 οι επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες θα υποχρεούνται να επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών τους, να παρακολουθούν τις συναλλαγές τους και να αναφέρουν τυχόν ύποπτες συναλλαγές. Πέτυχαν επίσης αυξημένη επαγρύπνηση όσον αφορά τα εξαιρετικά πλούσια άτομα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό όριο στις μεγάλες πληρωμές μετρητών ύψους 10.000 ευρώ και μέτρα για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και να αποφευχθεί η παράκαμψη των κυρώσεων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία για την έκτη οδηγία AML μπορείτε να βρείτε εδώ (στα αγγλικά) και σχετικά με τον κανονισμό εδώ (στα αγγλικά). Τον Δεκέμβριο του 2023, οι διαπραγματευτικές ομάδες του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη σύσταση αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA).

Συνοπτικά:

  • Ενιαία εποπτεία της ΕΕ και συνεπής εφαρμογή των κανόνων και των κυρώσεων
  • Προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους
  • Περισσότερες αρμοδιότητες για τις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών
  • Πανευρωπαϊκό όριο 10.000 ευρώ για μεγάλες πληρωμές σε μετρητά
  • Κανόνες διαφάνειας για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε ισχύ από το 2029

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα