ΑΘΗΝΑ
05:32
|
25.04.2024
Η ΕΣΠΕΕΝΠΑ καταγγέλλει 17 παραιτήσεις στελεχών της φρεγάτας, σε μια μόλις ημέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες αντιδράσεις φαίνεται να έχει προκαλέσει ανάμεσα στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, η απόφαση του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, να σταλεί η φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, για να συνδράμει στην επιχείρηση των ΗΠΑ «Prosperity Guardian», κατά των Χούθι της Υεμένης.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) καταγγέλλει μπαράζ παραιτήσεων από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούσαν στη φρεγάτα, σε έγγραφο που απέστειλε στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), τονίζοντας πως οι 17, έως τώρα, παραιτήσεις αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών παραιτήσεων του έτους 2023 για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι έξι μήνες, με την ημερήσια αποζημίωση για το πλήρωμα να φτάνει τα 86 ευρώ καθαρά, όπως μεταδίδει το Militaire.

Η ΕΣΠΕΕΝΠΑ τονίζει πως οι παραιτήσεις συνδέονται με τις άσχημες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια, αποκαλύπτοντας πως, για την στελέχωση του πλοίου, πιθανώς να διαταχθούν αποσπάσεις, μιας και δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επιστολή της ΕΣΠΕΕΝΠΑ:

«Σε συνέχεια των πρόσφατων πολύ σοβαρών αποκαλύψεων [ανακοίνωση (α) και ανακοίνωση (β)] που έχουμε φέρει στο φως αναφορικά με τις παραιτήσεις και τις δυσμενείς, αν όχι τοξικές, συνθήκες της εργασιακής καθημερινότητας στο ΠΝ, πρόσφατα περιήλθε εις γνώση μας πληροφορία την οποίαν αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σοβαρή και μάλιστα ως αυξημένης κρισιμότητας.

Χθες το μεσημέρι γίναμε αποδέκτες της πληροφορίας ότι στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων. Κατά την προσπάθειά μας να διασταυρώσουμε την, κυριολεκτικά, απίστευτη πληροφορία, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17). Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρονται ως προς, προς τους λόγους των παραιτήσεων, πολύ μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι είναι ακριβώς όσοι αποκαλύπτουμε εδώ και μήνες και η Ηγεσία επιχειρεί διαρκώς να ωραιοποιεί ή να διαψεύδει. Όμως η πραγματικότητα δεν διαψεύδεται.

Επιπλέον, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για την ύπαρξη σήματος, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στην ανωτέρω φρεγάτα για κάλυψη αναγκών περί τα εβδομήντα (70) άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα) διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της «ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ», αριθμός που αναμένεται να καλυφθεί από έτερα πλοία της ίδιας Διοικήσεως.

Αναμφίβολα παρουσιάζει πολύ μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον, η ανταπόκριση του προσωπικού έτερων μονάδων της Διοικήσεως, μιας και το προαναφερθέν σήμα ζητούσε τη δήλωση επιθυμιών μέχρι προχθές, 17 Ιανουαρίου 2024. Ήδη εξ όσων κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα σε όλο το Ναύσταθμο, επειδή οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο, αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποσπάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Τα ανωτέρω συνθέτουν ένα σοβαρό πρόβλημα: επί σειρά μηνών, αν όχι ετών, πληροφορούμαστε για τη δήθεν καλύτερη «νέα πραγματικότητα» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συνεχώς η Πολιτεία μας διαβεβαιώνει για το ενδιαφέρον της: Τι είναι αυτό, λοιπόν, που δεν μπορεί να αντιληφθεί το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και παραιτείται; Ποιο είναι το υψηλό νόημα που αδυνατεί να γίνει κατανοητό; Γιατί δεν βιώνει αυτή τη δήθεν καλύτερη «νέα πραγματικότητα»;

Παλαιότερα υπήρχε προσωπικό που ζητούσε να συμμετέχει σε αποστολές εξωτερικού για οικονομικούς λόγους. Πλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε το οικονομικό δέλεαρ. Η απάντηση είναι ότι το προσωπικό αντιλαμβάνεται τα πάντα και μάλιστα πολύ καλύτερα από την Ηγεσία: ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ. Αυτή είναι η περιβόητη νέα πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μία μέρα, σε ένα μόλις πολεμικό πλοίο, φέρεται να έχει υποβληθεί το 10% των συνολικών παραιτήσεων συνολικά του ΠΝ για το 2023. Ακόμα σοβαρότερα, ισχυρή ένδειξη επιβεβαίωσης της πρόβλεψής μας ότι αναμένουμε επιδείνωση της όλης κατάστασης, ήρθε μέσα σε μόλις λίγες μέρες.

Οι μύθοι περί μέριμνας, περί οικονομικής στήριξης ή περί δήθεν παχυλής αποζημίωσης της «νέας πραγματικότητας» που, κάποιοι με αναίδεια ισχυρίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα αποτελούσε κίνητρο να επιστρέψει ο κόσμος στα πολεμικά Πλοία, καταρρίπτονται ολοκληρωτικά και αποστομωτικά. Όσον αφορά τη σημειολογία, να επισημάνουμε ότι τα στελέχη έχουν ήδη πληρωθεί και με τις νέες «αυξήσεις» του τύπου «τόσα έχουμε», οι οποίες προφανώς συνεκτιμήθηκαν και κρίθηκαν λιποβαρείς από το προσωπικό.

Προκειμένου να μην αφεθούν περιθώρια για παρερμηνείες των γεγονότων, θα υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία έτη έχουμε κάνει λόγο για ανεξήγητο μένος της Ηγεσίας εις βάρος του ΠΝ και μάλιστα μέσα από δυσμενείς διακρίσεις που θεσμοθετήθηκαν ιδίως το 2023 (περίπτωση «επιδόματος Στόλου», ΥΑ των δήθεν ευεργετικών μέτρων). Είχαμε μεταφέρει έως και το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί ακόμα και λόγω όσων είχαν μεσολαβήσει στην αποστρατεία Αρχηγού Στόλου πριν από ακριβώς ένα έτος (βλ. αρθρογραφία κλπ).

Αντιλαμβανόμαστε ότι όσα δημοσιοποιούμε δεν γίνονται αρεστά, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας, ωστόσο διερωτώμεθα δημόσια: Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ληφθούν στα σοβαρά τα γεγονότα; Γιατί δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία μόνο άγνωστη δεν είναι;

Τα ανωτέρω, μέρος των οποίων διαπιστώσαμε ότι πρόλαβαν ήδη και δημοσιεύθηκαν και σε ιστοσελίδες αμυντικού ρεπορτάζ, εφόσον δεν διαψευστούν, δημιουργούν αμείλικτα ερωτήματα: Ως πότε η Ηγεσία θα εθελοτυφλεί; Πότε θα αναληφθούν ουσιαστικά μέτρα; Πως ερμηνεύεται με βάση τα περιβόητα «στατιστικά ΓΕΕΘΑ» το προαναφερθέν αδιανόητο νούμερο των δεκαεπτά παραιτήσεων σε μόλις μία μέρα σε ένα μόνο πλοίο;

Εάν η εν λόγω φρεγάτα χρειάζεται περί τα 80 στελέχη για να μπορεί να αποπλεύσει ασφαλώς για τη συγκεκριμένη αποστολή, ποιο είναι το επίπεδο στελέχωσής της με βάση τους προβλεπόμενους πίνακες; Και ποια τα επίπεδα στελέχωσης των πολεμικών πλοίων του Στόλου γενικά; Θα συνεχίσει η Ηγεσία να εμμένει στο αφήγημα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;

Κατόπιν των ανωτέρω επαναφέρουμε τις προτάσεις μας που προσφάτως γνωστοποιήσαμε για μια ακόμα φορά και ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Ηγεσία, η οποία οφείλει να σταματήσει να κωφεύει και ευελπιστούμε ότι η πρόσφατες αλλαγές στην Ηγεσία θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή, κατ’ αρχάς με την συνειδητοποίηση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος. Επί μήνες κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου.

Με το τελευταίο έγγραφό μας σημάναμε συναγερμό. Δυστυχώς, αν δεν αναληφθούν άμεσα ενέργειες, δεν ξέρουμε αν σε λίγο καιρό θα συνεχίσει να έχει αξία να σημαίνεται συναγερμός: η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ σοβαρό σημείο».

Νέα Αριστερά: Να μην εμπλακεί η Ελλάδα

Να μην εμπλέξει την χώρα στη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα, καλεί την Κυβέρνηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για την αποστολή της Φρεγάτας «Υδρα» στην περιοχή, σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των στελεχών του πλοίου.

Η Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν από συνέντευξη του κύριου Δένδια ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εμπλέξει τη χώρα μας στην σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα με την αποστολή Φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού.

Σήμερα, πληροφορούμαστε ότι το ένα μετά το άλλο στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αρνούνται να στελεχώσουν τη Φρεγάτα “ΥΔΡΑ” που πρόκειται να πλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για μια πράξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές και μισθολογικες συνθήκες σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην εμπλέξει την χώρα μας και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού σε μια επιχείρηση σε εμπόλεμη περιοχή, η οποία μάλιστα δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητάμε από τον κύριο Δένδια να ενημερώσει άμεσα την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς σε σχέση με την συμμετοχή της Ελλάδας στην σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που ζητούν και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα