ΑΘΗΝΑ
15:27
|
02.05.2024
Εμφιαλωμένα νερά όπως το Perrier και το Vittel, πέρασαν από φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρα ενεργού άνθρακα.
Nestlé Waters
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κορυφαία εταιρεία μεταλλικού νερού παγκοσμίως, Nestlé Waters, παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί παράνομες μεθόδους «ασφάλειας τροφίμων» στα προϊόντα της που παραβιάζουν τη γαλλική νομοθεσία.

Επιβεβαιώνοντας μια αρχική αναφορά στην εφημερίδα Les Echos, η Nestlé τόνισε ότι πέρασε μερικά νερά, όπως το Perrier και το Vittel, από φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρα ενεργού άνθρακα «για να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων».

Επιπλέον δήλωσε ότι «ακόμη και αν οι μέθοδοι αυτές έχουν ως στόχο την εγγύηση της διατροφικής ασφάλειας… απομάκρυναν την εταιρεία από τον στόχο της ρυθμιστικής συμμόρφωσης».

Η ομάδα της εταιρείας ανέφερε επίσης, ότι είχε ειδοποιήσει τις γαλλικές αρχές για αυτή τη διαδικασία το 2021.

Ωστόσο, η Nestlé δεν διευκρίνισε, πότε ακριβώς σταμάτησε να επεξεργάζεται νερό που πωλείται με τα εμπορικά σήματα Perrier, Vittel, Hepar και Contrex.

Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε απολυμαντική επεξεργασία μεταλλικών νερών, τα οποία υποτίθεται ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση όταν αναδύονται από τις πηγές τους. Το νερό της βρύσης, αντίθετα, απολυμαίνεται πριν χαρακτηριστεί ως πόσιμο.

Η Nestlé υποστηρίζει ότι υπήρξαν «αλλαγές του περιβάλλοντος γύρω από τις πηγές, που μπορούν να καταστήσουν δύσκολη ορισμένες φορές την διατήρηση της σταθερότητας των βασικών χαρακτηριστικών» του μεταλλικού νερού, ή αλλιώς την διατήρηση της διατροφικής ασφάλειας και την περιεκτικότητά του σε μέταλλα.

Ο τερματισμός της χρήσης των μεθόδων αυτών αποστείρωσης και φιλτραρίσματος υποχρέωσε την Nestlé Waters να διακόψει την εκμετάλλευση ορισμένων από τις πηγές της στην Βοζ, λόγω «της ευαισθησίας τους στους κλιματικούς κινδύνους» και οδήγησε στην μείωση της παραγωγής των νερών Hépar και Contrex.

Έρευνες

Η κοινή έρευνα που διεξήχθη εδώ και αρκετούς μήνες από τη μονάδα ερευνών του Radio France και τη Le Monde αποκάλυψε την ευρεία χρήση τέτοιων μη συμμορφούμενων πρακτικών θεραπείας, με εκατομμύρια καταναλωτές να μην ενημερώνονται ή ακόμη και να εξαπατούνται για πολλά χρόνια, και χιλιάδες θέσεις εργασίας να διακυβεύονται σε ολόκληρη τη Γαλλία. 

Η έρευνα της Le Monde διαπίστωσε, ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των γαλλικών εμπορικών σημάτων πηγών και μεταλλικού νερού παραβιάζουν ή εξακολουθούν να παραβιάζουν τους κανονισμούς.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2023, σε διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε η χαλάρωση των κανονισμών μέσω εντολών που εκδόθηκαν από τις τοπικές αρχές. Ο στόχος ήταν να επιτραπούν πρακτικές μικροδιήθησης που μέχρι τώρα θεωρούνταν μη συμμορφούμενες.

Εμπλοκή και άλλων εταιρειών;

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξα:

«Αυτοί που υποτίθεται πως νοιάζονται για την υγεία μας => Τις τελευταίες ώρες έχει σκάσει ένα τεράστιο υγειονομικό σκάνδαλο στη Γαλλία: η κυβέρνηση Μακρόν απέκρυψε από τους καταναλωτές ότι το νερό που αντλούσαν και εμφιάλωναν η Nestle κι άλλοι βιομήχανοι, ήταν μολυσμένο. Για να συνεχίσουν να το εμφιαλώνουν, χρησιμοποιούσαν απαγορευμένα και ακατάλληλα για την υγεία συστήματα καθαρισμού. Εμπλέκονται όλες οι μάρκες μεταξύ των οποίων Perrier, Contrex, Vittel Hepar, Evian, Cristaline, Saint Yorre, Vichy Celestins, Chateldon κτλ Η κυβέρνηση γνώριζε κι άφηνε να δηλητηριάζουν τον κόσμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα