ΑΘΗΝΑ
22:42
|
03.05.2024
Σε ό,τι αφορά το Διάστημα, και τα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας, η σφραγίδα του ανθρώπινου γένους είναι αυτή ενός βρωμιάρη. Ό,τι ακουμπάμε το ρυπαίνουμε...
Διαστημικά...σκουπίδια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατρέψει ο Άνθρωπος το χώρο μεταξύ Γης και Σελήνης καθώς περίπου 70 χρόνια μετά την πρώτη εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου Σπούτνικ.

Σήμερα, υπολογίζεται πως αποτυχημένες και μη διαστημικές αποστολές έχουν δημιουργήσει πάνω από 30.000 ιπτάμενα σκουπίδια μεγέθους τουλάχιστον όσο μία μπάλα σοφτ-μπολ, που περιφέρονται μερικέ εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από την ατμόσφαιρα της γης και κινούνται με 10πλάσια ταχύτητα από αυτή μίας σφαίρας.

Σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής «Εθνικής Αρχής Ωκεανών και Ατμόσφαιρας» (γνωστή ως ΝΟΑΑ), η κούρσα ανταγωνισμού στο Διάστημα έχει κάνει «σκουπιδότοπο» το χώρο ανάμεσα στον πλανήτη μας και τη Σελήνη με πιθανώς επιβλαβείς επιπτώσεις που αφορούν μεταξύ άλλων το στρώμα του όζοντος και το κλίμα της Γης.

Ο Τρόι Θόρνμπερι, ερευνητής φυσικός στο Εργαστήριο Χημικών Επιστημών του ΝΟΟΑ δήλωσε σε δημοσιογράφους του αμερικανικού δικτύου CNN πως πλέον «μπορούμε να δούμε το αποτύπωμα της ανθρώπινης «κίνησης» στο διάστημα..Υπάρχουν πολλά υλικά στη στρατόσφαιρα σε πρωτοφανή επίπεδα, εκεί όπου άλλοτε δεν υπήρχαν. Και αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουμε , όπως και η καθαρή μάζα των υλικών που έχουμε εκτοξεύσει στο διάστημα».

Αυτά ήταν περίπου τα διαστημικά μας σκουπίδια τη δεκαετία του 1970

Μία από τις τελευταίες μελέτες εντόπισε πως το 10% των σωματιδίων στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας περιέχει πλέον ίχνη μετάλλου από πυραύλους ή δορυφόρους που τέθηκαν εκτός τροχιάς και κάηκαν.  Οι ερευνητές προβλέπουν πως ίχνη από τα ανθρωπογενή «σκουπίδια» θα εντοπίζονται στο 50% της στρατόσφαιρας  τις επόμενες δεκαετίες.

Και αυτά το…2019!

Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα για δορυφορικά συστήματα, Orbiting Now,  αναφέρει πως υπάρχουν πάνω από 8.300 δορυφόροι σήμερα πάνω από τα «κεφάλια» μας και προβλέπει πως πολλοί από αυτούς αργά ή σύντομα θα τεθούν εκτός τροχιά «κάνοντας παρέα» και στο ήδη υπάρχον ανθρωπογενές σκουπιδαριό πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που σε κάθε πρόβλημα βλέπουν και μία «ευκαιρία» για μπίζνες. Όπως η ιαπωνική εταιρία Astrocale που προσπαθεί να κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των «διαστημικών» σκουπιδιών…

Βεβαίως, υπάρχει ακόμη δρόμος μακρύς για να φθάσουμε στο σημείο να δούμε ιπτάμενα διαστημικά απορριματοφόρα που θα μαζεύουν τα σκουπίδια και τους «αντάρτες» δορυφόρους που έχασαν, με τα χρόνια ή λόγω τεχνολογικής αστοχίας, την τροχιά τους.

Πάντως, ως τότε, η Astroscale θα πραγματοποιήσει μία νέα αποστολή στο διάστημα για να ρίξει μία καλύτερη ματιά στο ιπτάμενο σκουπιδαριό…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα