ΑΘΗΝΑ
09:35
|
07.05.2024
Εποχές προ του 2005 οραματίζεται για την Γάζα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σχέδιο του για την «επόμενη μέρα» στην Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο, παρουσίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας την Πέμπτη, σύμφωνα με το οποίο δεν θα υπάρξει ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, η διακυβέρνηση της περιοχής θα ελέγχεται από το Ισραήλ, όπως και τα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με άλλα κράτη.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι η πρώτη επίσημη πρότασή του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τον τρόπο που το Ισραήλ θα κινηθεί, όταν ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει στον παλαιστινιακό θύλακα θα φτάσει στο τέλος του.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε σήμερα το Reuters, το Ισραήλ επιθυμεί να διατηρήσει τον έλεγχο σε όλη τη γη δυτικά της Ιορδανίας, συμπεριλαμβανομένων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας – τα εδάφη δηλαδή των Παλαιστινίων τα οποία περιμένουν να ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους που αναφέρονται, ο Νετανιάχου απορρίπτει μια «μονομερή αναγνώριση» ενός παλαιστινιακού κράτους. Υποστήριξε πως μια διευθέτηση με τους Παλαιστινίους θα επιτευχθεί μόνο με απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, χωρίς όμως να αναφέρει ποιος θα αντιπροσωπεύσει την παλαιστινιακή πλευρά.

Όσον αφορά την Γάζα, έθεσε ως μεσοπρόθεσμο στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποριζοσπαστικοποίηση» της περιοχής. Δεν διευκρινίζει πότε θα ξεκινήσει αυτό το ενδιάμεσο στάδιο ή πόσο θα διαρκέσει. Έθεσε όμως ως προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση της Γάζας την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή της.

Ακόμα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρχει ισραηλινή παρουσία στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, στα νότια του θύλακα, όπου, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, το Ισραήλ θα είναι αυτό που θα ελέγχει την διέλευση από και προς την Λωρίδα, υποστηρίζοντας πως σκοπός είναι να αποτραπούν απόπειρες λαθρεμπορίου, μεταξύ άλλων και μέσω του περάσματος της Ράφα.

Αναφορικά με την διοίκηση της Λωρίδας, ο Νετανιάχου προτείνει να συνεργαστεί με τοπικούς εκπροσώπους «που δεν συνδέονται με τρομοκρατικές χώρες ή ομάδες και δεν υποστηρίζονται οικονομικά από αυτές», έτσι ώστε να καθαιρέσει την Χαμάς.

Ο Νετανιάχου συμπεριέλαβε στο σχέδιο την πλήρη διάλυση της UNRWA, της υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, και την αντικατάστασή της με άλλες διεθνείς ομάδες αρωγής.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου αναφέρεται ότι πρόκειται για «έγγραφο αρχών του πρωθυπουργού», το οποίο «αντανακλά ευρεία δημόσια συναίνεση όσον αφορά τους στόχους του πολέμου και την αντικατάσταση της διακυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα από μια πολιτική εναλλακτική επιλογή».

Tην περασμένη Τετάρτη, το κοινοβούλιο του Ισραήλ υποστήριξε την πρόταση του πρωθυπουργού, που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Τι απαντά η παλαιστινιακή πλευρά

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε, δήλωσε στο Reuters ότι η πρόταση του Νετανιάχου είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όπως και τα ισραηλινά σχέδια για αλλαγή της γεωγραφικής και δημογραφικής πραγματικότητας στη Γάζα.

«Εάν ο κόσμος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να τερματίσει ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υψηλόβαθμο αξιωματούχος της Χαμάς ερωτήθηκε σχετικά με το σχέδιο του Νετανιάχου. «Είμαστε σίγουροι πως αυτό το σχέδιο δεν έχει νόημα και είναι μια ένδειξη σύγχυσης και πως δεν θα επιτύχει ποτέ», δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ενώ η Χαμάς έχει σχολιάσει σε προηγούμενο χρόνο πως ένα τέτοιο σχέδιο ισοδυναμεί με ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο το 2005 αναγκάστηκε να αποσύρει από εκεί εποίκους και στρατεύματα, και είναι καταδικασμένο να αποτύχει

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Πούτιν: Ορκίζεται Πρόεδρος για 5η φορά

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα θα μείνει σημείο αναφοράς στην ιστορία

Γάζα: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καρπωθούν τα γεωπολιτικά οφέλη της συνεχιζόμενης επίθεσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα