ΑΘΗΝΑ
10:38
|
27.04.2024
Οι ΗΠΑ μπλόκαραν σχέδιο δήλωσης που καταδικάζει την επίθεση το οποίο υποβλήθηκε από την Αλγερία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νέα εκατόμβη στην Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ηγέτες χωρών, υπουργεία Εξωτερικών, ομάδες βοήθειας και οργανώσεις για τα δικαιώματα καταγγέλλουν την ειδεχθή επίθεση, από τον ισραηλινό στρατό εναντίον αμάχων που περίμεναν να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια έξω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα στην Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 112 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό περισσότερων από 700.

«Αυτοί οι θάνατοι είναι εντελώς απαράδεκτοι… Πρέπει να παραχωρηθεί ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα», έγραψε στο X ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ και χαρακτήρισε  την στέρηση τροφίμων από τους ανθρώπους ως «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που προέρχονται από τη Γάζα όπου οι άμαχοι έχουν γίνει στόχος Ισραηλινών στρατιωτών», έγραψε στο X, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Όλοι οι άμαχοι πληθυσμοί πρέπει να προστατεύονται. Πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως μια κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.

«Ο απαράδεκτος χαρακτήρας αυτού που συνέβη στη Γάζα, με δεκάδες Παλαιστίνιους αμάχους νεκρούς καθώς περίμεναν φαγητό, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορεί να εισέλθει χωρίς εμπόδια. Η συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι υποχρεωτική», προσθέτει.

«Βαθιά συγκλονισμένος από τον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων στη Γάζα που περίμεναν να λάβουν βοήθεια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι άμαχοι και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ασφαλείς σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητούμε και πάλι επείγουσα, άμεση κατάπαυση του πυρός και ασφαλή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σε συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

«Οι συνεχιζόμενες σφαγές, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών καταφυγίων και χώρων όπου διανέμεται βοήθεια, ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και συλλογική τιμωρία αθώων. Τα εγκλήματα κατά του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού σκοτώνουν την ειρήνη καθημερινά και ενθαρρύνουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό στην περιοχή», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης και καλεί τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβουν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου και την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Βέτο από τις ΗΠΑ στην καταδίκη του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μπλόκαραν σχέδιο δήλωσης που καταδικάζει την επίθεση το οποίο υποβλήθηκε χθες από την Αλγερία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η δήλωση υποστηρίχθηκε από όλα τα 15 μέλη του Συμβουλίου εκτός από τις ΗΠΑ.

«Αυτή η τερατώδης σφαγή είναι απόδειξη πως όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι παραλυμένο και ασκούνται βέτο, Παλαιστίνιοι πληρώνουν με τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Εξηγώντας την απόφαση να μπλοκάρει τη δήλωση, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πλήρη στοιχεία για το συμβάν που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να επαληθευτούν «οι συνθήκες γύρω από το πώς πέθαναν οι άνθρωποι.

«Είμαστε σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση και καταλαβαίνουμε ότι μια έρευνα είναι σε εξέλιξη. Θα παρακολουθούμε από κοντά την έρευνα αυτή και θα ασκήσουμε πιέσεις για να λάβουμε απαντήσεις», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η δολοφονία περισσότερων από 100 Παλαιστινίων που περιμένουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας θα απαιτήσει ανεξάρτητη έρευνα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Όταν ρωτήθηκε για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είπε ότι οι γεωπολιτικές διαφορές «μεταμόρφωσαν το δικαίωμα αρνησικυρίας σε όργανο παράλυσης της δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα