ΑΘΗΝΑ
09:32
|
02.05.2024
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε, επίσης, την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, κοντά στην αυτοκινητοπομπή της αποστολής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο λιμάνι της Οδησσού, όπου μετέβη σήμερα εν κρυπτώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία. 

Ο Μητσοτάκης, αφού πρώτα ενημερώθηκε για την λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, μετέβη στη συνέχεια στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου και συζήτησε με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της. Επισήμανε, επίσης, τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για άλλα θέματα, ένα εκ των οποίων ήταν η συνεργασία των δύο χωρών τομέα της ενέργειας.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των 12 θυμάτων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας της πόλης, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της. 

«Ήθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό -καταφέραμε και βρήκαμε τον τρόπο να συντονίσουμε τα προγράμματά μας με τον Πρόεδρο Ζελένσκι- για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίον κάνετε να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου. 

«Είμαι πολύ συγκινημένος για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας συναντήσω και νομίζω ότι όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία ειδικά του Ελληνισμού της Μαριούπολης. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αφήσουμε πίσω αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει Ουκρανία»

Σε δηλώσεις από κοινού προχώρησαν οι δύο ηγέτες στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ζελένσκι για την ζεστή υποδοχή.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της χώρας σας τον έχουμε εκφράσει πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να μας προκαλεί οδύνη τέτοιος βαθμός βιαιότητας και βαρβαρότητας, που οδηγεί στον θάνατο αμάχους, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη. Περιηγηθήκαμε σήμερα εδώ στην Οδησσό, επισκεφθήκαμε τον τόπο της ρωσικής επίθεσης και μου εντυπώθηκε ξεκάθαρα από τη μία η εικόνα της καταστροφής που έχετε υποστεί αλλά από την άλλη και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας του ουκρανικού λαού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε συγκινημένος με την επίσκεψη στην «πόλη μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού», τονίζοντας ότι «ο σεβασμός όλου του ελεύθερου κόσμου είναι προς τον Ουκρανικό λαό και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση στη δίκαια προσπάθεια να υπερασπιστούν το έδαφος τους και τα δίκαιά τους». «Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης. Η χώρα μου απορρίπτει τον οποίο ανιστόρητο αναθεωρητισμό! Μαύρες κηλίδες στο χάρτη της ιστορίας ο αυταρχισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι μια βοήθεια για την οποία «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει κοντά στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνίστρια στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -πάρθηκε με κάποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις- για την εκταμίευση ενός πρόσθετου ποσού, ύψους 50 δισ. ευρώ, για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

«Πριν ένα μήνα οργανώσαμε με ευρωπαϊκή τράπεζα ειδικό συνέδριο ανασυγκρότησης Ουκρανίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Τα λιμάνια μας αποτελούν το βασικό μας όπλο. Αλεξανδρούπολη – Οδησσός είναι μια περιοχή πρώτης προτεραιότητας».

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική σας», τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως: «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει Ουκρανία και ο ελληνισμός θα είναι πάντα εδώ όπως το θέλει η κοινή μας ιστορία».

Κατά την διάρκεια των δηλώσεών του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι Ρώσοι χτυπούν καθημερινά αμάχους. «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drones», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα και σημείωσε ότι πληροφόρησε τον πρωθυπουργό για τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας. «Ενημέρωσα για το πως μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και πως να προστατέψουμε τις ουκρανικές πόλεις» δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «Πρέπει να προστατέψουμε υποδομές, μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία έχουμε δουλειά πρέπει αυτή τη δουλειά να κάνουμε από κοινού Ελλάδα και Ουκρανία, πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική μας δύναμη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για την στήριξή του και την συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής για την Ειρήνη, ενώ ζήτησε επίσης να μειωθεί η οικονομική δύναμη της Ρωσίας. «Ο Πούτιν πρέπει να χάσει όποια ευκαιρία για να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Πρέπει να ενισχύσουμε το ποινικό διεθνές δικαστήριο και να μην πολεμάμε με παραπληροφόρηση», τόνισε και επανέλαβε, κλείνοντας, τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Ελλάδας.

«Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος»

Τη ρωσική επίθεση κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου και της ελληνικής αποστολής σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο Πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Και λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη.

Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας. Επηρεάζει, όπως βλέπετε εδώ. Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον Πρόεδρο Ζελένσκι με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα