ΑΘΗΝΑ
04:41
|
03.05.2024
Με αυτόν τον τρόπο, τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία θα θεωρηθεί ότι έχουν επιστραφεί στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία είναι έτοιμη «να δανείσει στην Ουκρανία όλα τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον.

Βασιζόμενος στην πεποίθηση ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις στην Ουκρανία στο τέλος του πολέμου, ο Κάμερον δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν «ως εγγύηση» για την πληρωμή των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τον Guardian, με την πρόταση του Κάμερον τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία θα θεωρηθεί ότι έχουν επιστραφεί στη Ρωσία, μετά την καταβολή των αποζημιώσεων.

«Υπάρχει μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε κάτι σαν κοινοπρακτικό δάνειο ή ομόλογο που χρησιμοποιεί ουσιαστικά τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για να δοθούν αυτά τα χρήματα στους Ουκρανούς, γνωρίζοντας ότι θα τα ανακτήσουμε όταν πληρωθούν οι αποζημιώσεις από τη Ρωσία. Πιθανώς αυτός να είναι ο καλύτερος τρόπος», δήλωσε ο Κάμερον σε ομολόγους του την Τρίτη.

«Στοχεύουμε στη μέγιστη δυνατή ενότητα της G7 και της Ε.Ε. σε αυτό το θέμα, αλλά αν δεν μπορούμε να την πετύχουμε, νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με τους συμμάχους που θέλουν να αναλάβουν αυτή τη δράση», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός, πιθανώς υπογραμμίζοντας την πολιτική υποστήριξη που έχει το σχέδιο αυτό στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η G7 συζητά εδώ και πάνω από ένα χρόνο κατά πόσον τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που είχαν δεσμευτεί κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να κατασχεθούν χωρίς να υπονομευθεί η πίστη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι περίπου 260 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν παγώσει με τη μορφή τίτλων και μετρητών στις δικαιοδοσίες των εταίρων της G7, της Ε.Ε. και της Αυστραλίας, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να έχουν «παγώσει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Βέλγιο πιστεύεται ότι έχει τον έλεγχο έως και 190 δισ. ευρώ από τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εκκαθάρισης «Euro clear», και είναι το πιο απρόθυμο να ακολουθήσει κάποιο σχέδιο όπως αυτό που παρουσίασε ο Κάμερον.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο αρχικά ήταν απρόθυμο να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, έχει ταχθεί υπέρ της ιδέας ενός ομολόγου.

Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι κατέχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 40 έως 60 δισ. δολαρίων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει τα 25 δισ. λίρες, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάποιο συγκεκριμένο ποσό επίσημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα