ΑΘΗΝΑ
13:57
|
17.05.2024
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η πρώτη «δοκιμαστική» αποστολή θα ξεκινήσει σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα από την Λάρνακα της Κύπρου για την Γάζα, σε μια δοκιμαστική αποστολή μέσω του «θαλάσσιου διαδρόμου» μεταξύ των δύο περιοχών, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στην Κύπρο για να εγκαινιάσει τον «θαλάσσιο διάδρομο» μεταξύ Κύπρου και Λωρίδας της Γάζας, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει εκτεταμένη πείνα και ελλείψεις βασικών προμηθειών, ύστερα από σχεδόν πέντε μήνες βομβαρδισμών. Σύμφωνα με την πρόεδρο, οι προγραμματισμένες αποστολές πιθανώς να ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή.

Στην ομιλία της η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Γάζα «αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή» και ο θαλάσσιος διάδρομος θα επιτρέψει την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων πρόσθετης βοήθειας.

«Είμαστε πολύ κοντά στο άνοιγμα αυτού του διαδρόμου, με λίγη τύχη αυτή την Κυριακή», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της στο λιμάνι της Λάρνακας, μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Εγκαινιάζουμε αυτό το θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου μαζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ακόμα.

Κοινή δήλωση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κύπρος, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην οποία ανέφεραν ότι η λειτουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι «σύνθετη» και ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ να επεκτείνει την παροχή βοήθειας οδικώς, διευκολύνοντας τον προγραμματισμό περισσότερων δρομολογίων και ανοίγοντας πρόσθετες διελεύσεις.

Σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να προτρέπουμε το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερα φορτηγά να εισέλθουν στη Γάζα, μιας και είναι ο ταχύτερος τρόπος να λάβουν βοήθεια όσοι την χρειάζονται».

Από μεριάς του το Ισραήλ δηλώνει «θετικό» στην πρωτοβουλία, τονίζοντας όμως ότι θα επιτρέψει την παράδοση του φορτίου στους Παλαιστίνιους, αφότου πρώτα διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας «σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει ένα προσωρινό λιμάνι σε παραθαλάσσια περιοχή της Λωρίδας, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν «μερικές εβδομάδες» για να ολοκληρωθεί το έργο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Αριστερά: Παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια ο Μητσοτάκης

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την Ε.Ε. αν δεν σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα