ΑΘΗΝΑ
01:04
|
03.05.2024
Αντίθετες με την οδηγία για την εργασία στις πλατφόρμες ήταν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Από παλιότερη κινητοποίηση για την εργασία σε πλατφόρμες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Ελλάδα υποστήριξε την Οδηγία για την εργασία μέσω πλατφόρμας, σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του αρμόδιου συμβουλίου.

Η Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η Ελλάδα εξέφρασε όλες τις ανησυχίες της κυρίως σε σχέση με την έλλειψη πλήρους νομικής σαφήνειας αλλά και σχετικά με τις δικές μας εμπειρίες τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με τον κανονισμό που έχει ήδη εκδοθεί για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες.

Προσέθεσε ότι στην Ελλάδα, «το ρυθμιστικό πλαίσιο που υπάρχει είναι υπέρ των εργαζομένων στην πλατφόρμα, όπου η ασφάλεια στην εργασία είναι εγγυημένη, τα συλλογικά τους δικαιώματα διαπραγμάτευσης εφαρμόζονται, καθώς και η ικανότητά τους να απολαμβάνουν υψηλότερο μέσο εισόδημα από φυσικά, το ελάχιστο εισόδημα, αλλά επίσης και όσον αφορά τους συναδέλφους τους που είναι μισθωτοί».

Αντίθετες με την οδηγία για την εργασία στις πλατφόρμες ήταν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.



 Παράλληλα, η υπουργός επισήμανε ότι «στο πνεύμα του συμβιβασμού, αλλά και κατανοώντας πόσο η οδηγία έχει επεξεργαστεί, αναπτυχθεί, συνταχθεί και αναδιατυπωθεί από την πλευρά της Ε.Ε., αλλά και όσον αφορά την εργασία σε ένα ομοιόμορφο και ένα αλληλέγγυο δίκτυο – αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την οδηγία και να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί για εμάς, λειτουργεί για τους ανθρώπους που εργάζονται στις πλατφόρμες παράδοσης και λειτουργεί για τα υπόλοιπα κράτη μέλη, επειδή είμαστε στην ίδια Ένωση, με τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες απαιτήσεις από τους ανθρώπους μας».

Τι προβλέπει η οδηγία της Ε.Ε. για την εργασία στις πλατφόρμες

Η οδηγία θα καταστήσει τη χρήση αλγορίθμων στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων πιο διαφανή, διασφαλίζοντας ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό και ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν τις αυτοματοποιημένες αποφάσεις. Θα βοηθήσει επίσης στον σωστό προσδιορισμό του εργασιακού καθεστώτος των ατόμων που εργάζονται για πλατφόρμες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα εργασιακά δικαιώματα που δικαιούνται.

Απαγορεύει επίσης τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων παρακολούθησης ή λήψης αποφάσεων για την επεξεργασία ορισμένων τύπων προσωπικών δεδομένων προσώπων που εκτελούν εργασίες πλατφόρμας, όπως τα βιομετρικά δεδομένα ή η συναισθηματική ή ψυχολογική τους κατάσταση.

Η ανθρώπινη εποπτεία και η αξιολόγηση είναι επίσης εγγυημένες όσον αφορά τις αυτοματοποιημένες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επεξήγησης και επανεξέτασης αυτών των αποφάσεων.
Μεταξύ άλλων η οδηγία προβλέπει:

  • Τα κράτη μέλη θα θεσπίσουν ένα νομικό τεκμήριο απασχόλησης στα νομικά τους συστήματα, το οποίο θα ενεργοποιείται όταν βρεθούν γεγονότα που υποδεικνύουν έλεγχο και κατεύθυνση.
  • Τα γεγονότα αυτά θα καθοριστούν σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τις συλλογικές συμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία της Ε.Ε.
  • Άτομα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες, οι εκπρόσωποί τους ή οι εθνικές αρχές μπορούν να επικαλεστούν αυτό το νομικό τεκμήριο και να ισχυριστούν ότι έχουν ταξινομηθεί εσφαλμένα
  • Εναπόκειται στην ψηφιακή πλατφόρμα να αποδείξει ότι δεν υπάρχει σχέση εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα