ΑΘΗΝΑ
00:32
|
01.05.2024
Η σχετική νομοθεσία στην Ουγκάντα θεωρείται μία από τις αυστηρότερες στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντας απέρριψε μια προσπάθεια να ανατραπεί η περίφημα σκληρή αντι-ομοφυλοφιλική νομοθεσία της χώρας, η οποία θεωρείται μία από τις αυστηρότερες στον κόσμο.

«Αρνούμαστε να ακυρώσουμε ολόκληρο τον Νόμο Κατά της Ομοφυλοφιλίας του 2023, ούτε θα χορηγήσουμε μια μόνιμη απαγόρευση εναντίον της εφαρμογής του», δήλωσε ο επικεφαλής του δικαστηρίου, Ρίτσαρντ Μπουτέρα, στην απόφαση του.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο, προκαλώντας οργή στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον ΟΗΕ.

Ο Νόμος Κατά της Ομοφυλοφιλίας επιβάλλει ποινές έως και ισόβια κάθειρξη για συναινετικές ομοφυλόφιλες σχέσεις και περιλαμβάνει διατάξεις που καθιστούν την ομοφυλοφιλία αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί ακόμα και με την θανατική ποινή.

Είχαν τονίσει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα που εγγυάται η συνταγματική τάξη της Ουγκάντας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας από διακρίσεις και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Οι ακτιβιστές υπογράμμισαν επίσης ότι ο νόμος αντιτίθεται στις υποχρεώσεις της Ουγκάντας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ κατά της βασανιστηρίων.

Ο πιο πρόσφατος αντι-ομοφυλοφιλικός νόμος απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη στη χώρα, όπου οι νομοθέτες έχουν υπερασπιστεί τα μέτρα ως απαραίτητο φράγμα κατά της «δυτικής ανηθικότητας».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα