ΑΘΗΝΑ
14:35
|
03.05.2024
Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το αίτημα της Αυστραλίας, για διαγραφή των κατηγοριών σε βάρος του υπηκόου της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αίτημα της Αυστραλίας προς τις ΗΠΑ, αναφορικά με την δίωξη του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε πως εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη, μια εξέλιξη που η σύζυγος του φυλακισμένου ακτιβιστή, Στέλλα Ασάνζ, χαρακτήρισε «καλό σημάδι».

Η Αυστραλία κάλεσε ξανά τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πολυετή δίωξη κατά του Ασάνζ, ο οποίος αντιμάχεται μιας ενδεχόμενης απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ, από την φυλακή υψίστης ασφαλείας στην οποία κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε μια συνέντευξη πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το αίτημα της Αυστραλίας που ζητά τη διαγραφή των κατηγοριών σε βάρος του υπηκόου της.

«Φαίνεται πως τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, έπειτα από πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς και 14 χρόνια από τότε που έχασε την ελευθερία του», δήλωσε η Στέλλα Ασάνζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Ελπίζω ότι ο Μπάιντεν θα διαγράψει την υπόθεση, όπως ζητά ολόκληρη η κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου», τόνισε η Στέλλα Ασάνζ.

Από μεριάς του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανίζι, δήλωσε ότι είναι «όλο και πιο αισιόδοξος» για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος ως προς την απελευθέρωση του Ασάνζ και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κάθε «διπλωματικό μοχλό» πίεσης, σχετικά με το ζήτημα.

Ο Αλμπανίζι αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα την Πέμπτη, κατά τη συνέντευξή του στο Sky News, όπου κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του σύντομου σχολίου του προέδρου των ΗΠΑ.

«Θέλουμε ο κ. Ασάνζ να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του … Είμαι όλο και πιο αισιόδοξος για ένα (θετικό) αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα δεν το έχουμε ακόμη. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την υπόθεση σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται», είπε ο Αλμπανίζι.

Πρόκειται για ένα «ενθαρρυντικό σχόλιο» δήλωσε και στο ABC, σημειώνοντας ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα.

«Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να τελειώσει και ότι ο κ. Ασάνζ έχει ήδη πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα… Δεν υπάρχει τίποτα να κερδηθεί από τη συνέχιση της φυλάκισής του», κατέληξε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα