ΑΘΗΝΑ
13:27
|
30.04.2024
«Το σχέδιο της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πρεσβεύει το μνημείο- σύμβολο της δημοκρατίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις έντονες αντιδράσεις αναφορικά με την πρόταση για «πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη», κόστους 5.000 ευρώ αναδεικνύει με σημερινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας τον ελιτισμό που διέπει μια τέτοια πρόταση.

«Η Ακρόπολη είναι μακράν το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Ελλάδας, προσελκύοντας το περασμένο καλοκαίρι περισσότερους από 22.000 ημερήσιους επισκέπτες, αναγκάζοντας τις αρχές να εισάγουν αυστηρούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος χρονοθυρίδας», γράφει η Έλενα Σμιθ για την εφημερίδα και συνεχίζει:

Φέτος, οι αξιωματούχοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο που επιτρέπει στους επισκέπτες να ξεφύγουν από το πλήθος και να απολαύσουν με αποκλειστικότητα το αριστούργημα του Περικλή. Η πρωτοβουλία προβλέπει έως τέσσερις ομάδες από πέντε άτομα που θα ξεναγούνται από ειδικούς αρχαιολόγους γύρω από τον χώρο, από τις 7πμ έως τις 9πμ και από τις 8μμ έως τις 10μμ – πριν και μετά την ώρα λειτουργίας – για να αποφεύγονται οι χιλιάδες λάτρεις των selfie που ανεβαίνουν καθημερινά στο λόφο.

«”Έχουμε λάβει αιτήσεις από τουριστικούς πράκτορες για αυτό εδώ και πολύ καιρό,” δήλωσε η Νικολέτα Βαλάκου, η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ένας δημόσιος φορέας συνδεδεμένος με το υπουργείο πολιτισμού», συμπληρώνει.

«Το υπουργείο, είπε, είναι έτοιμο να επιτρέψει περιηγήσεις σε μεμονωμένα άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το ομαδικό τέλος. ‘Θα υπάρχουν και αναμνηστικά’, πρόσθεσε η Βαλάκου. ‘Ένα αντίγραφο ενός νομίσματος, ίσως, ή αντίγραφο ενός μικρού αγάλματος… κάτι για να δημιουργήσει αναμνήσεις από τη μοναδική εμπειρία’».

Η Έλενα Σμιθ σχολιάζει τα παραπάνω, γράφοντας πως «το μέτρο – μέρος μιας αναθεώρησης της πολιτικής έκδοσης εισιτηρίων σε περισσότερους από 350 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που διαχειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού – έχει προκαλέσει οργή, μεταξύ άλλων από τους αρχαιολόγους. Οι ξεναγοί το περιέγραψαν ως μη πρακτικό και οι επικριτές υποστήριξαν ότι έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα όλων όσων υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το κατεξοχήν σύμβολο της Δημοκρατίας στον κόσμο. “Το επόμενο πράγμα που θα γίνει, είναι να κάνουν προτάσεις γάμου και να πίνουν σαμπάνια εκεί πάνω”, είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του συλλόγου αρχαιολόγων της χώρας. “Θα αισθάνονται ότι το δικαιούνται, αν έχουν ξοδέψει τέτοιου είδους χρήματα, να κάνουν ότι θέλουν στο χώρο”».

«Αυτό που λέει είναι ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δώσει στους ανθρώπους που έχουν χρήματα τη δυνατότητα να απολαύσουν την Ακρόπολη με έναν τόσο αποκλειστικό τρόπο, ενώ αφήνει έξω αυτούς που απλά δεν έχουν τέτοια μέσα. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτό», πρόσθεσε η Κουτσούμπα, μιλώντας στον Guardian.

Ακόμη, στο άρθρο επισημαίνεται ότι μία τέτοια κίνηση δημιουργεί ερωτήματα ως προς το πόσο συνετό θα ήταν κάτι τέτοιο «σε μια εποχή που το χάσμα πλούτου της χώρας έχει γίνει ολοένα και πιο έντονο».

«Είναι απλά ελιτίστικο», σχολίασε ο Κώστας Ζάμπας, ο οποίος ήταν επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη για περισσότερα από 25 χρόνια.

«Η ίδια η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα ενός τόπου που συνδέουμε με τη δημοκρατία. Δεν κάθεται καλά».

«Αν καθυστερήσουν τις ώρες λειτουργίας στις 9 π.μ. λόγω αυτών των ιδιωτικών ξεναγήσεων, θα γίνει καταστροφή», δήλωσε στην εφημερίδα ο Κρίτων Πιπέρας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών. «Εδώ και αρκετά χρόνια το σωματείο μας πιέζει να ανοίξει νωρίτερα η Ακρόπολη ακριβώς λόγω της αλλαγής του καιρού. Μην ξεχνάτε, λόγω της έλλειψης σκιάς, κάνει περισσότερη ζέστη εκεί πάνω».

Όλο και περισσότερο, είπε, η φιλοεπιχειρηματική κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας βλέπει τον πολιτισμό μέσα από έναν αποκλειστικά εμπορικό φακό. «Βλέπουν την Ακρόπολη και οτιδήποτε σχετίζεται με τον τουρισμό ως προϊόν», τόνισε. «Αυτή η ιδέα των μοναδικών περιηγήσεων είναι σαν να βάζεις μια ετικέτα τιμής στον ιστότοπο, μου θυμίζει μια δημοπρασία όπου κερδίζει ο πλειοδότης και του λένε “μπορείς να τα έχεις όλα μόνος σου”. Είναι λάθος και σίγουρα θα οδηγήσει σε προβλήματα».

Το άρθρο υπογραμμίζει πως «οι κάτοχοι εισιτηρίων σε κρουαζιερόπλοια, που αποτελούν την πηγή ολοένα και περισσότερων ημερήσιων ταξιδιωτών στην ελληνική πρωτεύουσα, συχνά κάνουν κράτηση μήνες νωρίτερα και έχουν πολύ “σφιχτό” πρόγραμμα. Οι περισσότεροι περιμένουν στην ουρά στην Ακρόπολη μέχρι τις 8 το πρωί».

«Στο γραφείο της με θέα σε μια κεντρική λεωφόρο της Αθήνας, η Βαλάκου είπε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έλαβε υπόψη της την κριτική. Οι εκδρομές, εκτιμάται, θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 40.000 ευρώ την ημέρα, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε πολιτιστικά έργα που στερούνται χρήματα».

«Τα έσοδα θα επανεπενδυθούν», τόνισε η Βαλάκου, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο. «Καθώς η Ακρόπολη θα είναι η πρώτη για τέτοιες περιηγήσεις, θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και θα είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς TACMS

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Νέα Αριστερά για Βαρτζόπουλο: Η ΝΔ συνεχίζει να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα