ΑΘΗΝΑ
14:59
|
30.04.2024
Μόνο το 58% των Ελλήνων δήλωσε, ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ευρωβαρόμετρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενισχυμένο το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 9 Ιουνίου καταγράφει στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο. Το 60% των Ευρωπαίων δηλώνει, ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, 8 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες (81%) πιστεύουν, ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Στην Ελλάδα, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο, ενώ το 76% υποστηρίζει πως είναι πιθανό να ψηφίσει. Επίσης, το ενδιαφέρον είναι ότι το 78% των Ελλήνων πολιτών φαίνεται να αναγνωρίζει την υψηλή σημασία συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές εξαιτίας των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ωστόσο, σημαντικό είναι πως το 60% δεν είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ για μια ακόμη φορά δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει μειωθεί και δυσκολεύονται από λίγο έως πολύ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Σχετικά με την ικανοποίηση για την κατάσταση της Δημοκρατίας, το 39% δηλώνει ικανοποιημένο και το 60% μη ικανοποιημένο. Το 41% απαντά θετικά στην ίδια ερώτηση για την ΕΕ και το 53% κατά.

Επιπλέον, αναφέρουν το Κράτος Δικαίου ως μία από τις βασικές αξίες που θα πρέπει να υπερασπιστεί, κατά προτεραιότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το 52% των Ελλήνων προβλέπει επιδείνωση στην πορεία της εθνικής οικονομίας μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ ένα 36% θεωρεί ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια. Πάντως το 53% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν, δήλωσε αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ.

Έρευνα

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες 

Οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Το 48% των Ελλήνων (32% στην Ε.Ε.) πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδό του θα μειωθεί, το 35% ότι δεν θα αλλάξει (49% στην Ε.Ε.) και μόνο το 13% ότι το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί (15% στην Ε.Ε.).

Το 60% των Ελλήνων δηλώνει μη ικανοποιημένο με την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρουν το κράτος Δικαίου ως μία από τις βασικές αξίες που θα πρέπει να υπερασπιστεί, κατά προτεραιότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το 52% των Ελλήνων προβλέπει επιδείνωση στην πορεία της εθνικής οικονομίας μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ ένα 36% θεωρεί ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια. Πάντως το 53% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν, δήλωσε αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ.

Επιδεινώθηκε το βιοτικό επίπεδο

Οι Έλληνες (74%), οι Γάλλοι (69%) και οι Κύπριοι (63%) είναι αυτοί που σε μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο τα τελευταία πέντε χρόνια επιδεινώθηκε. Κατά μέσο όρο το 45% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε το βιοτικό τους επίπεδο και το 49% ότι παρέμεινε αμετάβλητο.

Το 28% των Ελλήνων δηλώνει ότι στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, είχε δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του στο τέλος του μήνα. Το 51% είπε ότι αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα κατά καιρούς, ενώ ποτέ δήλωσε το 21%. Το 74% των Ελλήνων θεωρεί ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει πέσει, το 24% λέει ότι δεν έχει αλλάξει.

Για το μέλλον της Ε.Ε. «αισιόδοξο» δηλώνει το 53% των Ελλήνων και το 61% των ευρωπαίων, ενώ «απαισιόδοξο» το 43% των Ελλήνων και το 35% των Ευρωπαίων. Οι πλέον απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε. εμφανίζονται οι Γάλλοι (52%).

Καταπολέμηση της φτώχειας

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε. βρίσκονται με το ίδιο ποσοστό (31%) στην τρίτη θέση. Η σημασία που δίνουν οι ευρωπαίοι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της Ε.Ε. έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, κυρίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αναφέρεται πλέον ως πρώτη προεκλογική προτεραιότητα σε εννέα χώρες, με τα υψηλότερα αποτελέσματα στη Δανία (56%), στη Φινλανδία (55%) και στη Λιθουανία (53%).

Δημόσια Υγεία ζητούν οι Έλληνες

Για τους Έλληνες, στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας θα έπρεπε να είναι η δημόσια υγεία (56%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας

Πώς εξηγούν οι ΗΠΑ ότι το χρήμα ρέει στον στρατό του Ισραήλ παρά την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα