ΑΘΗΝΑ
01:59
|
03.05.2024
Συνθήκες ρωμαϊκής γαλέρας θυμίζουν οι σημερινές εργασιακές συνθήκες για πολλούς νέους στην Ελλάδα. Εργάζονται πολύ, πληρώνονται λίγο και σκέφτονται τη μετανάστευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον εργασιακό Γολγοθά που βιώνουν κάθε μέρα εκατομμύρια νέοι εργαζόμενοι στη χώρα μας καταγράφει έρευνα του ινστιτούτου Eteron.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως ένας στους τρεις νέους εργαζόμενους παίρνουν μισθούς πείνας με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του μήνα και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.

Ειδικότερα, το 35,3% των νέων παίρνει μισθό (700 με 1.000 ευρώ) που φτάνει ίσα-ίσα για τα βασικά έξοδα του μήνα για αυτό και αδυνατούν να αποταμιεύσουν.

Το 27,6% παίρνει λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα.

Το 12,2% απαντά ότι παίρνει ακόμη λιγότερα με αποτέλεσμα συχνά να αναγκάζεται να δανειστεί χρήματα για να βγει ο μήνας.

Μόλις, το 16% των νέων εργαζόμενων απαντά ότι καλύπτουν χωρίς πρόβλημα τις βασικές-βιοτικές ανάγκες κάθε μήνα και αποταμιεύουν.

Η έρευνα με τίτλο «Η εργασιακή επισφάλεια των νέων» είναι αποκαλυπτική και για τις επιπτώσεις των εμπειριών εργασιακής επισφάλειας και στη ζωή, την ταυτότητα, τις απόψεις και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Χρέη, χρέη, χρέη…

Ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει με πολλαπλούς τρόπους τις ζωές των εργαζομένων – νέων και μη – είναι τα χρέη. Προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας ότι παρά το νεαρό της ηλικίας τους, το 22,1% των νέων εργαζομένων πληρώνουν μηνιαίες δόσεις για χρέη προς ΕΦΚΑ/εφορία/τράπεζες. Ένα επιπλέον 6% των νέων είχαν στο παρελθόν χρέη αλλά έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους.

Εστιάζοντας στις ηλικίες 25-34 ετών, παρατηρούμε ότι το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο (26,2%). Μάλιστα, αν προσθέσουμε και όσους/ες δηλώνουν ότι είχαν στο παρελθόν χρέη αλλά έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι 1 στα 3 άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας αντιμετωπίζει τώρα ή έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν πρόβλημα με χρέη.

Επίσης, 3 στα 8 άτομα κάνουν τώρα ή έκαναν στο παρελθόν δεύτερη ή και περισσότερες δουλειές παράλληλα με την κύρια απασχόληση (37,8%). Ιδιαίτερα στις ηλικίες 25-34 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 41,3%, ενώ πρωτιά καταγράφουν όσοι και όσες κατέχουν μεταπτυχιακό/διδακτορικό δίπλωμα, όπου 1 στα 2 άτομα κάνουν τώρα ή έκαναν στο παρελθόν δεύτερη ή και περισσότερες δουλειές παράλληλα με την κύρια απασχόληση.

Σε σχέση με τον εργάσιμο χρόνο, το 35,9% των νέων δηλώνουν ότι εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα, ποσοστό που ανεβαίνει στο 47,8% για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Το 52,8% των νέων απαντά ότι δεν τηρείται το ωράριο που προβλέπεται στη σύμβαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι ως προς την υπέρβαση ωραρίου δεν εμφανίζονται διαφορές μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Εκτεταμένο προκύπτει το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών, καθώς καταγράφεται ένα ποσοστό νέων εργαζομένων της τάξης του 36,3% που ούτε αμείβονται ούτε παίρνουν ρεπό για τις υπερωρίες που κάνουν.

Κακό εργασιακό περιβάλλον

Το 43,6% των νέων γυναικών θεωρούν το ρυθμό εργασίας εξουθενωτικό, ενώ το 28,5% έχουν υποστεί ψυχολογικό εκφοβισμό.

Αξιοπρόσεκτο είναι το υψηλό ποσοστό νέων γυναικών που έχουν υποστεί σεξιστική συμπεριφορά (26%) και σεξουαλική παρενόχληση (12%) στο πλαίσιο της εργασίας.

Τέλος, το 6% των νέων γυναικών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά.

Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τους νέους άνδρες.

Το 36,7% των νέων ανδρών θεωρούν το ρυθμό εργασίας εξουθενωτικό, ενώ το 19,8% έχουν υποστεί ψυχολογικό εκφοβισμό.

Το 7,2% δηλώνουν ότι έχουν υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά, το 3,8% σεξιστική συμπεριφορά και το 3,8% σεξουαλική παρενόχληση.

Με όλα αυτά, ένα σημαντικό ποσοστό νέων σκέφτεται τη μετανάστευση. Αυτή η τάση κυριαρχεί στο 44,4% των νέων 17 ως 24 ετών και στο 32,6% των νέων 25 ως 34 ετών.

Συνδικαλισμός και απεργίες

Όπως είδαμε και παραπάνω, 1 στους 5 νέους/ες 17-34 ετών θεωρούν ότι η προσωπική εργασιακή τους κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα από τη συνδικαλιστική συμμετοχή και τη συλλογική διεκδίκηση (20,2%). Την εικόνα εμπλουτίζουν τα παρακάτω ευρήματα: 

Το 15,8% δηλώνει ότι είναι μέλος σε σωματείο/συνδικάτο/σύλλογο εργαζομένων, ενώ το 81,1% απαντά αρνητικά.

Τα υψηλότερα ποσοστά συνδικαλιστικής συμμετοχής καταγράφονται στους/ις κατόχους μεταπτυχιακού/διδακτορικού (28%) και τους/ις δημοσίους υπαλλήλους (32%). 

Παρόλα αυτά, το 64,4% των νέων εργαζομένων συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με την άποψη ότι χωρίς ισχυρά συνδικάτα/σωματεία δεν υπάρχουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά συμφωνίας των νέων εργαζομένων με την άποψη ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό καθώς φτάνουν στο 80,6%. Ιδίως στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών η αποδοχή της άποψης αυτής φτάνει στο 85,6%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα