ΑΘΗΝΑ
01:22
|
06.11.2024
Σύμφωνα με την Ε.Ε. «Ελλάδα και Ισπανία δεν έχουν άμεση ανάγκη από συστήματα αεράμυνας, οπότε μπορούν να τα διαθέσουν στην Ουκρανία».
Πιέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Ισπανία για βοήθεια στην Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές πιέσεις δέχονται Ελλάδα και Ισπανία από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ προκειμένου να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να ζητήσει νέα βοήθεια στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε.

Το Κίεβο απηύθυνε πρόσφατα επείγουσα έκκληση στη Δύση για 7 επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής S-300. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έγραψε στην πλατφόρμα X πως «τα Patriots μπορούν να ονομάζονται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές αντί να στέκονται ακίνητα κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».

Σύμφωνα με τους Financial Times, άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. παρότρυναν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ισπανίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ, να δωρίσουν κάποια από τα συστήματά τους στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα ενήμερα για τις συζητήσεις. 

Οι δύο ηγέτες, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από 12 συστήματα Patriot καθώς και άλλα όπως S-300, άκουσαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή: «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ένα από τα άτομα. 

Οι πιέσεις για δωρεά αναμένεται να ενταθούν στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT. Το Κίεβο φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα «γερασμένα» S-300 της χώρας μας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και διαθέτουν εμπειρία.

«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνάς τους, για να είμαστε πολύ ειλικρινείς» υποστήριξε διπλωμάτης της Ε.Ε. που συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές διεργασίες. «Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να διαθέσει» πρόσθεσε.

Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα στους FT. Το δημοσίευμα σημειώνει, πως Σάντσεθ είχε πει μετά από συνάντηση με τον Ζελένσκι τον περασμένο μήνα ότι η Ισπανία δώσει «νέες δυνατότητες το 2024 για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης».

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως ασκείται λιγότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriots, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολών προς το Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μόνο η Γερμανία ανακοίνωσε την αποστολή Patriot

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, η οποία, μόνο αυτή, ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή ενός ακόμα Patriot. 

Αναχαιτιστικά συστήματα αεράμυνας είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ, το οποίο εγκρίθηκε προχθές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προανήγγειλε ουσιαστικά την περασμένη Παρασκευή, πως αναμένει ότι «θα ανακοινωθούν σύντομα» νέες υποσχέσεις για προμήθειες αεράμυνας χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τις εμπλεκόμενες χώρες ή τον οπλισμό.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία έλεγξε τις δυνατότητες για παροχή αεράμυνας, που διαθέτουν τα κράτη-μέλη της για να πει πως «η χαρτογράφηση επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Patriot, που είναι διαθέσιμα για να παρασχεθούν στην Ουκρανία».

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ένωσης θα συζητήσουν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Σουδάν, αλλά η Ουκρανία παραμένει το πιο κρίσιμο ζήτημα. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας, Ράστεμ Ουμέροφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, θα συμμετέχουν στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα