ΑΘΗΝΑ
18:03
|
19.09.2024
Τα δυο κράτη του Κέρατος της Αφρικής χαιρέτησαν την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου συνομιλιών στην Άγκυρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αιθιοπία και η Σομαλία αποφάσισαν να διεξαγάγουν σε επόμενη φάση έναν ακόμη γύρο συνομιλιών αφού οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα την Τρίτη ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

Η Τουρκία ξεκίνησε να φιλοξενεί τις διαπραγματεύσεις στις αρχές Ιουλίου. Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών της Ανατολικής Αφρικής ξέσπασε τον Ιανουάριο, όταν η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Σομαλιλάνδης συμφώνησε να μισθώσει 20 χλμ. ακτογραμμής στην περίκλειστη Αιθιοπία.

Η 50ετούς διάρκεια συμφωνία θα επέτρεπε στην Αντίς Αμπέμπα να έχει πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα για εμπορικούς σκοπούς και να χτίσει μια ναυτική βάση. Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης, Μούσα Μπιχί Αμπντί, δήλωσε ότι η Αιθιοπία θα αναγνωρίσει επίσημα τη Σομαλιλάνδη ως κράτος, σε αντάλλαγμα για την ακτογραμμή της.

Διαβάστε επίσης:

Η Σομαλία, η οποία θεωρεί τη Σομαλιλάνδη ως δική της επικράτεια – παρά το γεγονός ότι η επαρχία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 – έχει καταγγείλει το σύμφωνο ως αρπαγή γης. Τον Ιούνιο, η Μογκαντίσου απείλησε να εκδιώξει χιλιάδες Αιθίοπες στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη Σομαλία για να πολεμήσουν την τρομοκρατική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ, εάν η Αντίς Αμπέμπα δεν ακυρώσει την «παράνομη» συμφωνία με την αποσχισθείσα Σομαλιλάνδη.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση της Σομαλίας απέλασε από το Μογκαντίσου τον Πρέσβη της Αιθιοπίας, Μουκτάρ Μοχάμεντ Γουαρ,έ και διέταξε το κλείσιμο των προξενείων της Αντίς Αμπέμπα στη Σομαλιλάνδη και στην ημιαυτόνομη περιοχή του Πούντλαντ.

Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεσολάβησε σε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Σομαλίας, Αχμέντ Μοάλιμ Φίκι, και του Αιθίοπα ομολόγου του, Τάιε Ατσκεσελάσι. Κατά τις αρχικές συνομιλίες, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση και να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Οι αρχές της Σομαλίας είχαν προηγουμένως απορρίψει τις προτάσεις περιφερειακής διαμεσολάβησης στη διαμάχη, επιμένοντας ότι η επίλυση θα ήταν δυνατή μόνο εφόσον ο γείτονάς της υπαναχωρήσει από τη συμφωνία.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις την Τρίτη, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο κρατών του Κέρατος της Αφρικής χαιρέτησαν την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των συνομιλιών και ευχαρίστησαν την τουρκική κυβέρνηση που ενήργησε ως μεσολαβητής.

«Η Αιθιοπία είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία εκτιμά τώρα τη σημασία που αποδίδει η Αιθιοπία σε αυτή τη διευκόλυνση και το νόμιμο συμφέρον της Αιθιοπίας και τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο επιδιώκει να εξασφαλίσει αξιόπιστη πρόσβαση από και προς τη θάλασσα», δήλωσε το αιθιοπικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η Αιθιοπία «προσπάθησε να αποκλιμακώσει τις εντάσεις» και προσβλέπει σε «συνεχιζόμενη δέσμευση που τελικά θα βοηθήσει […] στην αποκατάσταση ομαλών σχέσεων στην περιοχή».

«Η Σομαλία δεσμεύεται να συμμετάσχει στον επερχόμενο τρίτο γύρο συνομιλιών, με την προσδοκία ότι θα καταλήξει σε ένα οριστικό ψήφισμα που θα ενισχύει την ενότητα και την κυριαρχία της Σομαλίας, με αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε από τη μεριά της η Μογκαντίσου.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα