ΑΘΗΝΑ
07:09
|
28.04.2024
Ο Στεπάν Λατίποφ κατηγορείται για σύνταξη αντιπολίτευση μέσω των social media και αντίσταση στην αστυνομία κατά τη σύλληψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λευκορώσος ακτιβιστής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής του διαδικασίας στην πρωτεύουσα Μινσκ, σύμφωνα με πληροφορίες των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης και μιας οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πλάνα από βίντεο δείχνουν τον Στεπάν Λατίποφ να καταρρέει ενώπιον του Δικαστηρίου αφού χρησιμοποίησε ως όπλο ένα αντικείμενο που έμοιαζε με στιλό. Μεταφέρθηκε στον νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και σύμφωνα με πληροφορίες του BBC είναι σε ικανοποιητική κατάσταση.

Ο Στεπάν Λατίποφ κατηγορείται για αναρτήσεις με αντιπολιτευτικό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για αντίσταση κατά των αστυνομικών αρχών κατά τη διάρκεια της σύλληψής του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει επειδή οι ανακριτές φέρονται να τον πίεσαν και να τον απείλησαν να παραδεχτεί την ενοχή του διαφορετικά θα προχωρούσαν σε συλλήψεις μελών της οικογένειας και των φίλων του.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορείται για εκστρατεία καταστολής της αντιπολίτευσης μετά την επανεκλογή του τον περασμένο Αύγουστο.

Τι συνέβη στη δικαστική αίθουσα του Μινσκ

Η οργάνωση “Viasna” της Λευκορωσίας υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος ακτιβιστής επιχείρησε να αυτοκτονήσει μετά την κατάθεση του πατέρα του στο δικαστήριο. Ο Στεπάν Λατίποφ φέρεται να είπε στον πατέρα του ότι στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου απείλησαν να τον τιμωρήσουν με την άσκηση σωματικής βίας αν δεν παραδεχθεί την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου. Πρόσθεσε ότι τον απείλησαν επίσης με διώξεις κατά συγγενικών και φιλικών του προσώπων.

Η ανεξάρτηση εφημερίδα της Λευκορωσίας, Nasha Niva, ανέφερε ότι ο Λατίποφ είχε μαχαιρωθεί στο λαιμό με ένα στιλό που πήρε από μια στοίβα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος για μια ακρόαση. Κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 2020 για απάτη και άλλες κατηγορίες που θεωρεί πως έχουν πολιτικά κίνητρα. Το αντιπολιτευόμενο δίκτυο “Nexta Telegram” είναι αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που φέρεται να δείχνει τον Λατίποφ τραυματισμένο.

“Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρατικής τρομοκρατίας, καταστολής, βασανιστηρίων στη Λευκορωσία”, σχολίασε σε ανάρτησή της στο Twitter η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσικανούσκαγια. “Πρέπει να το σταματήσουμε αμέσως!”, πρόσθεσε.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα