ΑΘΗΝΑ
23:22
|
27.04.2024
Την ενόχλησή της για τις αποφάσεις και τη στάση των ηγετών της G7 εξέφρασε η Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι μέρες που “μικρές”ομάδες χωρών αποφάσιζαν για τη μοίρα του κόσμου έχουν παρέλθει προ πολλού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο, σε μια έμμεση προειδοποίηση και απάντηση της Κίνας στις αποφάσεις των ηγετών της G7, που έχουν επιδιώκουν μια ενοποιημένη θέση έναντι του Πεκίνου.

«Πιστεύουμε πάντα ότι οι χώρες, μεγάλες ή μικρές, ισχυρές ή αδύναμες, φτωχές ή πλούσιες, είναι ίσες και ότι τα παγκοσμίου ενδιαφέροντος ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαβούλευσης από όλες τις χώρες» προσέθεσε.

Όπως υπενθυμίζει με δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η επανεμφάνιση της Κίνας ως ηγετικής παγκόσμιας δύναμης θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων, παράλληλα με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η σύνοδος των χωρών της G7, οι ηγέτες των οποίων συναντιούνται στη νοτιοδυτική Αγγλία, αναζητά μια συνεκτική απάντηση στην αυξανόμενη αποφασιστικότητα του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ μετά την θεαματική οικονομική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι επτά ηγέτες (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ιαπωνία) θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντησή τους στην Κορνουάλη για να δείξουν στον κόσμο ότι οι πλουσιότερες δημοκρατίες είναι σε θέση να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ηγήθηκε μιας συζήτησης που αφορούσε στην Κίνα και κάλεσε τους ηγέτες να βρουν μια ενοποιημένη προσέγγιση για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα. Μάλιστα, το μπλοκ των επτά χωρών σχεδιάζει να προσφέρει στις αναπτυσσόμενες χώρες ένα σχέδιο υποδομής που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρωτοβουλία της Κίνας «Μια ζώνη – Ένας δρόμος» (Belt and Road).

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως αντιδράσει στην κίνηση, θεωρώντας ότι εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο συγκράτησης και υπονόμευσης της Κίνας, και υποστηρίζει ότι πολλές μεγάλες δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν μια ξεπερασμένη αυτοκρατορική νοοτροπία μετά από χρόνια ταπείνωσης της Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα