ΑΘΗΝΑ
08:10
|
27.04.2024
Φιλικά προς το περιβάλλον έργα που θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται με όρους θερμικής ανθεκτικότητας υπόσχεται ο Μπακογιάννης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεργασία με τη διεθνή “Συμμαχία Ανθεκτικότητας έναντι Ακραίας Ζέστης” (Extreme Heat Resilience Alliance ,– EHRA), πίσω από την οποία είναι το “Ατλαντικό Συμβούλιο” και το Ίδρυμα Ροφκέλερ, εγκαινιάζει ο Δήμος Αθηναίων επιχειρώντας κατά τα λεγόμενά του να στήσει ένα πρώτο δίκτυ “θωράκισης” της πόλης για την αντιμετώπιση πολύ υψηλών θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, διορίστηκε στην νεοπαγή θέση της Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) (που θεωρείται “πρωτιά” στην Ευρώπη) η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ελένη Μυριβήλη.

Η Ελένη Μυριβήλη νέα αντιδήμαρχος Πρασίνου στην Αθήνα

Η Ε. Μυριβήλη πρόκειται να συντονιστεί με την διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας του Δήμου Αθηναίων για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με στόχο την προστασία των ευάλωτων ανθρώπων από την αύξηση της θερμοκρασίας και γενικά την θωράκιση της πόλης απέναντι στην ζέστη.

Σχεδιάζεται επίσης να οργανώσει επίσης μια «ομάδα κρούσης» από εταίρους πέραν του Δήμου ώστε γρήγορα και συστηματικά να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί η πόλη στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Σε συνέντευξη Τύπου του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council) ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε πως στο σχέδιο αυτό έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των ομολόγων του σε Παρίσι, Σεβίλλη, Γλασκώβη, Ρότερνταμ και κορυφαίων επιστημόνων.

Σχέδιο απέναντι στους καύσωνες

Ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε πως ολοένα και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με κύματα παρατεταμένου καύσωνα και αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ανέφερε πως το 2020 ήταν το θερμότερο έτος στην Ιστορία της Ευρώπης, με θερμοκρασίες ρεκόρ, σε Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία και Ισπανία αλλά και σε πιο βόρειες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία.

Αναφερόμενους στους συχνότερους καύσωνες που αντιμετωπίζει η Αθήνα, τα τελευταία χρόνια,απέδωσε το φαινόμενο σε σειρά παραγόντων, όπως:

  • Ο άναρχος αστικός σχεδιασμός,
  • Η πυκνή δόμηση
  • Το ακανόνιστο οδικό δίκτυο που περιορίζει τη ροή του αέρα
  • Οι μη διαπερατές σκούρες επιφάνειες που απορροφούν και διατηρούν τη θερμότητα
  • Το περιορισμένο πράσινο
  • Η ανθρωπογενής παραγωγή θερμότητας.

Ο Μπακογιάννης ισχυρίστηκε πως έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά από πρωτοβουλίες , υλοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον έργα και διασφαλίζοντας ότι σχεδιάζονται και υλοποιούνται με όρους θερμικής ανθεκτικότητας.

Σχέδια ενεργειακής θωράκισης στην Αθήνα

Τα έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Την ενεργειακή θωράκιση των σχολείων, των δημοτικών κτιρίων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αθήνας
  • Τον πολλαπλασιασμό της δεντροφύτευσης στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της πρωτεύουσας
  • Τη δημιουργία περισσότερων ανοικτών χώρων πρασίνου, όπως είναι τα πάρκα τσέπης
  • Την αναβάθμιση των υφιστάμενων αστικών μας πνευμόνων (Εθνικός Κήπος, Λυκαβηττός, Λόφος Στρέφη, Φιλοπάππου, Ακαδημία Πλάτωνος)
  • Την αποκατάσταση των σιντριβανιών της πόλης που μειώνουν αισθητά την θερμοκρασία
  • Την εκτεταμένη χρήση σύγχρονων ειδικών ψυχρών υλικών στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε η θερμική πίεση μειώνεται και η πόλη να θωρακίζεται περιβαλλοντικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα