ΑΘΗΝΑ
15:52
|
28.04.2024
Ζητούν αυξήσεις και μπόνους από την Deutsche Bahn – Παρέλυσε το δίκτυο, πολλά τα προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το είπαν και το έκαναν. Μαζική είναι τελικά συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει προ ημερών οι μηχανοδηγοί τρένων στη Γερμανία για σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή. Τόσο οι επιβατικές όσο και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες έχουν ακινητοποιηθεί και έχει προκληθεί χάος στις μετακινήσεις των πολιτών σε πανεθνικό επίπεδο. Το συνδικάτο των μηχανοδηγών  GDL ζητά από τη δημόσια εταιρεία λειτουργίας των σιδηροδρόμων Deutsche Bahn μισθολογικές αυξήσεις και μπόνους στις αποδοχές τους.

Η απεργία προγραμματίστηκε εν μέσω των πιεστικών αιτημάτων του επιβατικού κοινού για αύξηση των δρομολογίων των τρένων που έχουν μειωθεί εδώ και μήνες στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διάδοσης του νέου κορονοϊού. Ουρές και συνωστισμός προκλήθηκε σε πολλούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας με τους πολίτες να περιμένουν υπομονετικά την άφιξη των ελάχιστων εν λειτουργία τρένων.

Ο εκπρόσωπος της Deutsche Bahn, Αχίμ Στράους, δήλωσε ότι η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες για την πραγματοποίηση τουλάχιστον ενός εκ των τεσσάρων κανονικών δρομολογίων των αμαξοστοιχιών μεγάλων αποστάσεων. “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσει το επιβατικό κοινό στον προορισμό του”, είπε και ζήτησε από τους πολίτες να αναβάλουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις τους.

Η απεργιακή κινητοποίηση εγκρίθηκε σε ποσοστό 95% σε ψηφοφορία μεταξύ των σχεδόν 37.000 μελών του συνδικάτου. Η αιτία της μαζικής απεργίας είναι η κατάρρευση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων για την επόμενη συλλογική σύμβαση μεταξύ της διοίκησης και του συνδικάτου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις. Η Deutsche Bahn, που ανήκει κατά 100% στο γερμανικό Δημόσιο, προτείνει αύξηση 1,5% τους μισθούς από τον Ιανουάριο του 2022 και στη συνέχεια 1,7% από τον Μάρτιο του 2023. Μια πρόταση που κρίνεται “πάρα πολύ χαμηλή” από το συνδικάτο, που ζητά αύξηση 1,4% από το 2021 καθώς και μπόνους 600 ευρώ, και στη συνέχεια 1,8% το 2022.

Η ανακοίνωση, αν και αναμενόταν εδώ και ημέρες, είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διοίκηση της εταιρείας. Το συνδικάτο GDL θα αποφανθεί εντός της επόμενης εβδομάδας για το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη παγγερμανική κινητοποίηση των μηχανοδηγών μετά τον Δεκέμβριο του 2018, η οποία μάλιστα είχε τότε διαρκέσει μόλις τέσσερις ώρες!

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα