ΑΘΗΝΑ
12:20
|
30.04.2024
Συνέντευξη του προέδρου της Κοινότητας Αφγανών προσφύγων και μεταναστών για το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν και την πραγματικότητα των Αφγανών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, Μοχτάρ Ρεζάΐ μιλά στο Κοσμοδρόμιο για το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν και την πραγματικότητα των Αφγανών προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, ενώ απευθύνει έκκληση βοήθειας για τους Αφγανούς μετανάστες από την Ελλάδα που εγκλωβίστηκαν στην χώρα καταγωγής τους κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους. Ολόκληρη η συνέντευξη στο κανάλι του Κοσμοδρομίου στο YouTube.

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα πληροφορίες σας από το Αφγανιστάν, από συγγενείς ή φίλους; Τι κατάσταση επικρατεί, πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων, πόσος φόβος επικρατεί στην αφγανική κοινωνία αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω έχω ανατριχιάσει με το πως είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, έχουν σκοτωθεί ως τώρα δεκάδες άνθρωποι, πράγμα που δεν έχει γίνει γνωστό γιατί δεν επιτρέπεται η ελεύθερη κάλυψη των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης. Έχοντας όμως πληροφορίες από φίλους, συγγενείς φίλων και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια κατάσταση διαφορετική από όσα λένε οι ίδιοι οι Ταλιμπάν.

Έχουν σκοτωθεί πολλά παιδιά και άνδρες, στρατιώτες και άμαχοι επίσης, και παρατηρούμε θανάτους από μια συγκεκριμένη φυλή, που είναι στόχος των Ταλιμπάν ήδη από τη δεκαετία του ’90.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω κάτι για το οποίο δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, δεν βλέπω καμία ανάρτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν σήμερα που μιλάμε άνθρωποι, Αφγανοί που εργάζονται και διαμένουν χρόνια στην Ελλάδα και πήγαν στο Αφγανιστάν για να δουν τις ημέρες των διακοπών του Αυγούστου τις οικογένειές τους και έχουν εγκλωβιστεί εκεί χωρίς να καταφέρουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είναι κάτι που πρέπει να δει η ελληνική κυβέρνηση εφόσον υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες.

Έχουν οι ίδιοι προσπαθήσει να έρθουν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση ή την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ;

Δυστυχώς κανείς δεν απαντά. Κι εγώ ως πρόεδρος της κοινότητας έχω προσπαθήσει με κάποια τηλεφωνήματα μου στο Υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσω, αλλά κανείς δεν απαντά.

Πρόκειται περί προσφύγων, αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα ή μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα;

Όχι, ας μην μπερδευόμαστε. Οι αιτούντες άσυλο και οι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Όσοι έχουν μεταβεί στο Αφγανιστάν για να δουν τους δικούς τους αυτές τις ημέρες των διακοπών είναι μετανάστες που ζουν και δουλεύουν χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω μιλάμε αυτή τη στιγμή για 8 με 10 άτομα, αν και ακούω για περισσότερα άτομα, με τα οποία ωστόσο δεν έχω καταφέρει να έρθω σε επαφή. Με ένα άτομο που μιλάω απευθείας αυτή τη στιγμή λέει τα χειρότερα για την εκεί κατάσταση και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του λόγω φόβου, λόγω των χαρτιών που έχει και δείχνουν πως ήταν εδώ στην Ελλάδα και τα οποία έχει κρύψει όπως μπορούσε.

Τι έφερε τους Ταλιμπάν πάλι στην εξουσία εκτιμάτε; Γιατί αν πριν 5 χρόνια έμοιαζε αδιανόητη η επιστροφή τους στην εξουσία με τον τρόπο τουλάχιστον που έγινε.

Πρόκειται για ένα θέμα και με πολιτικές προεκτάσεις φυσικά. Στον βαθμό λοιπόν που μου επιτρέπει η ιδιότητα μου, καθώς ο ρόλος μου είναι αυτός της εκπροσώπησης της κοινότητας, αυτό που έχουμε καταλάβει από τη δεκαετία του ’90 αλλά και στα 20 χρόνια παρουσίας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι πως ξένες δυνάμεις είναι εκείνες που τρέφουν τους Ταλιμπάν. Το γεγονός για παράδειγμα πως οι τραυματίες Ταλιμπάν μετέβαιναν στο Πακιστάν, δείχνει μια διασύνδεση Πακιστάν και Ταλιμπάν. Προσθέστε σε αυτό πως υπάρχουν πολιτικοί εντός του Αφγανιστάν που έχουν στραφεί προς τους Ταλιμπάν τείνοντας χείρα βοηθείας.

Τι εικόνα έχετε από τις αντιδράσεις της αφγανικής κοινωνίας; Υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίστασης κόντρα στους Ταλιμπάν, περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα;

Κάποιοι πολιτικοί που βρίσκονται σε κάποιες περιοχές της χώρας και πολεμούν εναντίον των Ταλιμπάν, συγκεκριμένα στην περιοχή Πανσίρ, βόρεια της χώρας που είναι εκτός της εξουσίας τους. Όμως στην υπόλοιπη χώρα όπου οι Ταλιμπάν κυριαρχούν κυριαρχεί ο φόβος. Έχω δει βίντεο από την τωρινή κατάσταση, όπου 3-4 άνθρωποι πραγματικά πέφτουν θύμα σφαγής, ανάμεσά τους κι ένα παιδί που αποκεφαλίζεται, ένα θέαμα πραγματικά ανατριχιαστικό.

Υποθέτω πως πέραν όσων οι Ταλιμπάν θεωρούν συνεργάτες της Δύσης ή πολύ κοσμικούς για τη δική τους νοοτροπία, σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται η μειονότητα των Χαζάρα.

Ισχύει. Είναι η φυλή στη οποία προαναφέρθηκα, οι περισσότεροι από όσους δολοφονούνται είναι Χαζάρα. Εδώ και ενάμιση-δύο χρόνια το αναφέρω όπου και όποτε μπορώ πως συντελείται η γενοκτονία μιας φυλής με μεγάλη ιστορία, άνω των 5000 ετών. Αν δούμε τα στοιχεία που αφορούν τον 21ο αιώνα μόνο, οι επιθέσεις κατά των αμάχων κατά 98% αφορούν τη συγκεκριμένη φυλή. Και όσο συμβαίνουν αυτά, η διεθνής κοινότητα κλείνει τα μάτια της ως προς το τι γίνεται στο Αφγανιστάν.

Αναμένεται από πολλούς ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα αποτελούμενο από ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν με προορισμό την Ευρώπη. Ποια είναι η θέση της κοινότητάς σας, ποια τα αιτήματά σας από την ελληνική πολιτεία και για όσους θα έρθουν και για όσους μένουν ήδη στην Ελλάδα, εκ των οποίων πολλοί έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους;

Ακούμε συνέχεια τον αποφύγουμε τον κ. Μηταράκη να λέει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Ας φροντίσει πρώτα ας δώσει δικαιώματα στους αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες να φέρουν εδώ τις οικογένειές τους. Με βάση τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις η οικογενειακή επανένωση επιτρέπεται αν κάποιος αναγνωριστεί ως πρόσφυγας με νόμιμο τρόπο, κάτι που ποτέ δεν έχει γίνει στην Ελλάδα ως σήμερα παρότι το προσπαθούμε από χρόνια, παλαιότεροι και νεότεροι από εμάς.

Πόσοι είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες; Γιατί από όσο καταλαβαίνω η χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας δεν είναι τόσο εύκολη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δικαιούνται πολλοί περισσότεροι την ένταξή τους στο ίδιο καθεστώς προστασίας.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες και όσοι έχουν πάρει επικουρική προστασία θεωρούμενοι ως μετανάστες, νέοι και παλιοί, συνολικά υπολογίζονται σε 40000. Γύρω στους 20000 είναι οι αιτούντες άσυλο από διάφορες χώρες, όχι μόνο από το Αφγανιστάν, 11000 χιλιάδες είναι στο πρόγραμμα «Ήλιος» το οποίο αναλαμβάνει κυρίως αναγνωρισμένους πολιτικές πρόσφυγες για 6 μήνες έως 1 έτος και έχει σκοπό την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Και είναι και οι παλαιότεροι, προ του 2015 δηλαδή, αναγνωρισμένοι ως πολιτικοί πρόσφυγες, περίπου 1500. Μαζί με άλλες περιπτώσεις φτάνουμε χονδρικά στον αριθμό που σας είπα (40000).

Είναι όμως ο αριθμός αυτός αντίστοιχος του κόσμου που έχει ανάγκη την ένταξη σε αυτό το καθεστώς και υπάρχει εκεί έξω;

Υπήρχε θα έλεγα, όχι υπάρχει. Με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός όλο και μειώνεται, σύμφωνα και με τα στατιστικά που βγάζει το ελληνικό κράτος, ειδικότερα του Υπουργείου Μετανάστευσης. Γιατί κανένας δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Κι αν πάμε ακόμη παλαιότερα, για παράδειγμα από τη χρονιά που έφτασα εγώ στην Ελλάδα, πριν είκοσι χρόνια, κανείς δεν έχει μείνει και δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, προσπαθούν να βρουν μια λύση για την πορεία της ζωής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πέρα από τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν σήμερα, ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα των Αφγανών που ζουν στην Ελλάδα;

Αυτό που ζητάμε ως αφγανική κοινότητα είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων, να δεχτούν τις οικογένειες των προσφύγων στην Ελλάδα, γιατί και η Ελλάδα έχει συμμετάσχει μέσω ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, άρα είτε πήγε για δικό της συμφέρον ή για άλλους λόγους έχει μια ευθύνη για τα θέματα του Αφγανιστάν. Επίσης, όσον αφορά τους Αφγανούς που ζουν εδώ, να δοθεί η ευκαιρία να ζήσουν. Να μην αλλάζουν κάθε τόσο οι νόμοι, να μην κάνουν όλο και δυσκολότερους τους νόμους. Να γίνει ευκολότερο να μην έχει κανείς παρά 2-3 πράγματα στο κεφάλι του και μετά ο καθένας θα μπορέσει να δείξει το ταλέντο του. Έτσι, η Ελλάδα θα βγει ωφελημένη και αυτή από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και θα ανοίξει έτσι κάπως και το πεδίο της ένταξης. Γιατί Ελλάδα και Αφγανιστάν έχουν ιστορίες και πολιτισμούς χιλιάδων χρόνων να μοιραστούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα