ΑΘΗΝΑ
02:19
|
28.04.2024
Πρόωρες εκλογές για το Ιράκ, με αυξημένες πιθανότητες για νέο ιστορικό χαμηλο προσέλευσης στα εκλογικά κέντρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα εκλογικά κέντρα καλούνται να προσέλθουν σήμερα οι πολίτες του Ιράκ εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας και δυσπιστίας, με αυστηρά μέτρα ελέγχου να έχουν επιβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα για την απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών, τις οποίες θα παρακολουθήσει μια διευρυμένη ομάδα παρατηρητών, βάσει ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος. 

Έως και 600 διεθνείς παρατηρητές, εκ των οποίων 150 από τον ΟΗΕ, έχουν εξουσιοδοτηθεί να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, που πραγματοποιείται έξι μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην πρωτεύουσα και τις νότιες επαρχίες στα τέλη του 2019, όταν δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την ενδημική διαφθορά, την ανεπάρκεια των κρατικών υπηρεσιών και την αυξανόμενη ανεργία. 

Οι ακραίες πρακτικές καταστολής που εφάρμοσαν οι δυνάμεις ασφαλείας κατ’ εντολή της κυβέρνησης, με τουλάχιστον 600 πολίτες να χάνουν τη ζωή τους και χιλιάδες να τραυματίζονται μέσα σε λίγους μήνες, είχαν ως αποτέλεσμα την όξυνση της απογοήτευσης, και παρά το γεγονός ότι  η κυβέρνηση ενέδωσε εν τέλει και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, πολλά νεαρά άτομα, ιδίως ακτιβιστές και διαδηλωτές, έχουν απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ. Την ίδια ώρα, μια σειρά απαγωγών και στοχευμένων δολοφονιών περισσότερων από 35 ανθρώπων, έχει αποθαρρύνει επίσης πολλούς από την προσέλευση στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2018 μόλις το 44% των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, σε ένα ιστορικό χαμηλό, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για παρόμοια ή ακόμη χαμηλότερη συμμετοχή αυτή τη φορά. Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα αναμένονται εντός 24ωρών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.

Το Ιράκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Associated Press, εισάγει για πρώτη φορά βιομετρικές κάρτες για τους ψηφοφόρους, οι οποίες θα απενεργοποιούνται για 72 ώρες μετά την ψήφο προκειμένου να αποφευχθεί η διπλή ψήφος. Οι εκλογές διενεργούνται βάσει ενός νέου εκλογικού νόμου που χωρίζει το Ιράκ σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, σε εφαρμογή ενός αιτήματος των ακτιβιστών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2019, ο οποίος επιτρέπει περισσότερους ανεξάρτητους υποψηφίους. Ωστόσο, παρά τις παραπάνω εξελίξεις, η ανησυχία για εξαγορά ψήφων, εκφοβισμό και χειραγώγηση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονη. 

Συνολικά 3.449 υποψήφιοι διεκδικούν 329 έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές, στην έκτη εκλογική διαδικασία από την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Περισσότερα από 250.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη χώρα έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να προστατεύσουν την ψηφοφορία, με τον στρατό, την αστυνομία και τις δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής να αναπτύσσονται έξω από τα εκλογικά κέντρα, μερικά από τα οποία έχουν δεχθεί επιθέσεις.

Επίσης, από το πρωί της Κυριακής η χώρα έχει κλείσει τον εναέριο χώρο και τα χερσαία σύνορά της. Οι εκλογές είναι οι πρώτες από την πτώση του Σαντάμ που διενεργούνται χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντικά βελτιωμένη κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2017. Οι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες αμαυρώθηκαν από μάχες και θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις που μαστίζουν επί δεκαετίες τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα