ΑΘΗΝΑ
12:53
|
27.04.2024
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας άλλαξε για τρίτη φορά τον επικεφαλής της Petrobras καθώς οι τιμές των καυσίμων εκτινάσσονται στα ύψη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, απέπεμψε χθες Δευτέρα (23/5) τον επικεφαλής της γιγαντιαίας δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras, Ζουζέ Μάουρου Κοέλιου, που είχε διορίσει στη θέση πριν από μόλις 40 ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ως πλειοψηφικός μέτοχος της Petroleo Brasileiro S.A. (Petrobras), αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στην προεδρία της επιχείρησης», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο κ. Κοέλιου ήταν ο τρίτος πρόεδρος του ομίλου σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο.

Χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της απόφασής της, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση τον ευχαρίστησε για την προσπάθειά του, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Βραζιλία διέρχεται το τρέχον διάστημα δύσκολη περίοδο, λόγω των ακραίων διακυμάνσεων των τιμών των υδρογονανθράκων στις διεθνείς αγορές».

Η κυβέρνηση πρότεινε νέος πρόεδρος να αναλάβει ο Κάιου Μάριου Πάες ντε Αντράτζι, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη μείωση της Γραφειοκρατίας.

Οι δύο προκάτοχοι του κ. Κοέλιου, Χομπέρτου Καστέλου Μπράνκου και Ζοακίμ Σίλβα ε Λούνα, είχαν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους επίσης εξαιτίας του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Οι τιμές των καυσίμων στη Βραζιλία αυξήθηκαν περισσότερο από 33% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οδηγώντας τον ετήσιο πληθωρισμό άνω του 12% και πλήττοντας τα πορτοφόλια των Βραζιλιάνων.

Ο πληθωρισμός αποτελεί κεντρικό ζήτημα καθώς ο ακροδεξιός Μπολσονάρου που επιδιώκει την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα τον Οκτώβριο, υπολείπεται κατά πολύ του αριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις δημοσκοπήσεις.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μπολσονάρου αντικατέστησε επίσης τον επί μακρόν υπουργό Ενέργειας, Μπέντο Αλμπουκέρκι, λίγες μέρες αφότου η Petrobras ανέφερε τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ.

Ο Μπολσονάρου είπε ότι αυτά τα κέρδη ισοδυναμούσαν με «βιασμό» και κάλεσε τον Αλμπουκέρκι και τον Κοέλιο να εμποδίσουν την Petrobras να αυξήσει τις τιμές.

Ωστόσο, ο Αλμπουκέρκι και το υπουργείο Ενέργειας δεν είχαν άμεσο ρόλο στις αποφάσεις τιμών της Petrobras, της οποίας η τιμολογιακή πολιτική βασίζεται στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Αδιαφορώντας για τις απαιτήσεις του προέδρου, η Petrobras συνέχισε να αυξάνει τις τιμές του ντίζελ κατά 8,9% επιπλέον τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Ορυχείων και Ενέργειας, ο προτεινόμενος νέος πρόεδρος της Petrobras, Αντράτζι, είναι κάτοχος πτυχίων από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Ντιούκ στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο υποψήφιος έχει όλα τα προσόντα για να οδηγήσει την εταιρεία να ξεπεράσει τις προκλήσεις που επιβάλλει η τρέχουσα κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Όμως, σύμφωνα με αναλυτές, οι Βραζιλιάνοι θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουν αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας από τον Αντράτζι, καθώς χαρακτηρίζεται «επαγγελματίας πολιτικός με φιλελεύθερες αξίες» και κοντά στον υπουργό Οικονομίας Πάολο Γκουέντες, ο οποίος ξεκίνησε μια μελέτη για την ιδιωτικοποίηση της Petrobras.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα