ΑΘΗΝΑ
12:29
|
22.11.2024
Αντιδράσεις Παλαιστίνης, Ιράν, Τουρκίας. Πρόκειται για "αναβολή" των σχεδίων προσάρτησης, λέει ο Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον απόηχο της ειρηνευτικής συμφωνίας ΗΑΕ-Ισραήλ που ανακοινώθηκε χθες και κατά την οποία φαίρεται ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε να αναστείλει τα σχέδια προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης, μπαράζ βομβαρδισμών έπληξε την νύχτα της Πέμπτης στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, “μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και άρματα μάχης στοχοθέτησαν εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας”, συμπεριλαμβανομένων” συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, υπόγειων υποδομών και θέσεων παρατήρησης”, ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο.

Κατά τον ισραηλινό στρατό τα αεροπορικά πλήγματα στοχεύουν στον τερματισμό της χρήσης μπαλονιών με εμπρηστικούς μηχανισμούς από Παλαιστίνιους στον θύλακα τα οποία προκαλούν πυρκαγιές σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Τα ισραηλινά πλήγματα καταγράφηκαν μερικές ώρες μετά την αναγγελία της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — την οποία στηλίτευσαν οι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, που δήλωσε ότι η συμφωνία “δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό”.

Κατά τα ΗΑΕ, η συμφωνία με το Ισραήλ, που ανακοινώθηκε πρώτα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα τερματίσει τα σχέδιά του Ισραήλ να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νετανιάχου: “Ιστορική μέρα” μεν, αλλά…

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρότι αποκάλεσε “ιστορική” την ημέρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας με τα ΗΑΕ, δεν επιβεβαίωσε τον τερματισμό των σχεδίων προσάρτησης: η προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών έχει “αναβληθεί” αλλά το Ισραήλ “δεν έχει αποποιηθεί” αυτή την πιθανότητα, διευκρίνισε.

Ο Νετανιάχου είπε στο χθεσινό διάγγελμά του κατά την επίσημη ανακοίνωση για την συμφωνία με τα ΗΑΕ, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν “άνευ αξίας” χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Έφερα την ειρήνη, θα υλοποιούσα την προσάρτηση”, τόνισε.

“Είχα μια τριμερή συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ) Τραμπ και τον σεΐχη Μπιν Ζαγιέντ  και καταλήξαμε σε μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία, με ανταλλαγή πρεσβευτών και εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πτήσεων μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ”, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

“Τα Εμιράτα θα επενδύσουν σημαντικά ποσά στο Ισραήλ (…) Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς την ειρήνη στην περιοχή”, πρόσθεσε.

“Το 1979 ο (Μεναχέμ) Μπεγκίν υπέγραψε ειρήνη με την Αίγυπτο και το 1994 ο (Γιτζάκ) Ράμπιν με την Ιορδανία και εγώ έχω την τιμή να υπογράψω το 2020 την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα. Είναι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, δεν πρόκειται για σλόγκαν”, συνέχισε.

Σημειώνεται ότι η Ιερουσαλήμ και το Αμπού Ντάμπι, που μοιράζονται έναν κοινό εχθρό, το Ιράν, είχαν ήδη παγιωμένες σχέσεις σε επίπεδο πληροφοριών και ασφάλειας, οι οποίες διατηρήθηκαν κρυφές αλλά θεωρούνταν κοινό μυστικό.

Η κοινή αντίταξη στο Ιράν ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για ομαλοποίηση των σχέσεων και οι ρυθμίσεις ασφαλείας μεταξύ των δύο κρατών θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν στο μέλλον, σύμφωνα με το το Channel 12.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και η Γαλλία: “Η απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό από τις ισραηλινές αρχές, να ανασταλεί η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών είναι ένα θετικό βήμα, που πρέπει να γίνει ένα οριστικό μέτρο”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

“Το νέο πνεύμα που μαρτυρούν οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται στο εξής να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνημένων παραμέτρων, που είναι η μοναδική επιλογή η οποία θα επιτρέψει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει επανειλημμένα νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ισλαμιστικού κινήματος, εν είδει αντιποίνων για τη χρήση των μπαλονιών, ορισμένοι από τους οποίους προκάλεσαν πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις στο νότιο Ισραήλ.

Χθες Πέμπτη, έπειτα από νυχτερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ισραηλινός πύραυλος που δεν είχε εκραγεί βρέθηκε προτού αρχίσουν οι παραδόσεις των μαθημάτων μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις τοπικές αρχές και στον οργανισμό.

Πέρα από τους βομβαρδισμούς, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν αυτή την εβδομάδα και σε άλλες κινήσεις ασφυχτιτού αποκλεισμού του Παλαιστινιακού λαού αφενός, περιορίζοντας τη ζώνη αλιείας στη Μεσόγειο σε κατοίκους της Γάζας και αφετέρου κλείνοντας τη διέλευση Κερέμ Σαλόμ, το μοναδικό σημείο από το οποίο περνούν εμπορεύματα από το Ισραήλ.

Μπάιντεν: Δεν θα στηρίξω την προσάρτηστη

Την ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΑΕ-Ισραήλ χαιρέτισε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για ένα ιστορικό βήμα προς μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν θα στηρίξει την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών από το Ισραήλ, εφόσον κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

“Η προσφορά των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν δημοσίως το κράτος του Ισραήλ είναι μια καλοδεχούμενη, θαρραλέα και πολύ απαραίτητη πράξη πολιτικής δεινότητας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρώην αντιπρόεδρος. “Η προσάρτηση (σ.σ. εδαφών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ) θα αποτελούσε πλήγμα στον σκοπό της ειρήνης, για αυτό αντιτίθεμαι τώρα και θα αντιτασσόμουν ως πρόεδρος”, πρόσθεσε.

Γκουτέρες: Νέα ευκαιρία για το Μεσανατολικό

“Καλωσορίζοντας” την Πέμπτη την εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως “ευκαιρία οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες να ξαναρχίσουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στη λύση των δύο κρατών όπως προβλέπουν αποφάσεις του ΟΗΕ για το ζήτημα”.

Ο Γκουτέρες θύμισε εξάλλου ότι εξαρχής τασσόταν υπέρ της αναστολής των ισραηλινών σχεδίων για την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μέτρου που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία, αν και ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται παρά για “αναβολή”.

“Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, την ώρα που η περιφέρεια είναι αντιμέτωπη με τις πολύ σοβαρές απειλές της πανδημίας του κορονοϊού και της ριζοσπαστικοποίησης”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Την συμφωνία χαιρέτισε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η συμφωνία αυτή, μεταξύ δύο στενών εταίρων της Ελλάδος, η οποία επετεύχθη με την κομβική και εποικοδομητική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποτελεί νίκη για τη διπλωματία και σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή”, επισημαίνει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη για την ιστορική αυτή συμφωνία, τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, με τον οποίο συναντήθηκαν στο Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή αρχή καταδικάζει τη συμφωνία

Η Χάναν Ασράουι της PLO, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της συμφωνίας ξεκαθάρισε πως “το Ισραήλ ανταμείφθηκε γιατί δεν δηλώνει ανοικτά αυτά που κάνει παράνομα στην Παλαιστίνη από την αρχή της κατοχής και τα ΗΑΕ επειδή αποκαλύπτουν ανοικτά τις μυστικές συναλλαγές/ομαλοποίηση με το Ισραήλ. Κάντε μας τη χάρη, παρακαλώ! Εμείς δεν είμαστε το φύλλο συκής κανενός”.

Η συμφωνία κανονικοποίησης προδίδει την Ιερουσαλήμ, το [τέμενος] Αλ Άκσα και την Παλαιστινιακή υπόθεση, δήλωσε η Παλαιστινιακή Αρχή την Πέμπτη.

“Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει έντονα και καταδικάζει τη δήλωση των Αμερικανών, Ισραηλινών και ΗΑΕ σχετικά με την ομαλοποίηση των σχέσεων”, είπε σε τηλεοπτική τοποθέτηση ο Nabil Abu Rudeina, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής.

“Αυτό το βήμα έρχεται στο φως της επιμονής του Ισραήλ να έχει επικεντρωθεί στην κατοχή και προσάρτηση τμημάτων των παλαιστινιακών εδαφών”, κατέληξε.

Τουρκία: Έχει δίκιο ο παλαιστινιακός λαός που αντιδρά στη συμφωνία

Παραδοσιακοί εχθροί, και των ΗΑΕ και του Ισραήλ, το Ιράν και η Τουρκία εξέφρασαν την οργή τους για τη συμφωνία.

Στη μικρή λίστα των χωρών που αντιτίθενται στη συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ μπήκε μετά το Ιράν και η Τουρκία. Η εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας στηλίτευσε την Πέμπτη τη συμφωνία τονίζοντας ότι “Η ιστορία θα καταγράψει σίγουρα την ήττα εκείνων που πρόδωσαν τον παλαιστινιακό λαό και τον σκοπό τους”.

Σε παρόμοιο τόνο ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι “ο παλαιστινιακός λαός και η κυβέρνηση έχουν δίκιο που εκφράζουν έντονη αντίδραση εναντίον της συμφωνίας ΗΑΕ – Ισραήλ”.

Ιράν: Επικίνδυνη και παράνομη η συμφωνία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων-Ισραήλ

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα “εξυπηρετεί σιωνιστικά συμφέροντα” τονίζοντας ότι είναι “επικίνδυνη και παράνομη”.

“Το επαίσχυντο μέτρο του Αμπού Ντάμπι να φθάσει σε συμφωνία με το σιωνιστικό ψευδοκαθεστώς [το Ισραήλ] είναι μια επικίνδυνη κίνηση και τα ΗΑΕ και τα άλλα κράτη που την υποστήριξαν θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειές της”, διαμηνύει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστινίους και θα ενισχύσει την περιφερειακή ενότητα απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς”, καταλήγει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα