ΑΘΗΝΑ
08:55
|
28.04.2024
«Ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολιτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που ψηφίζεται σήμερα στο κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι «δεν υπήρξαν μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς» της Χούντας και αναφέρθηκε στο Πολυτεχνείο κάνοντας λόγο για την «πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια».

Ο Άγγελος Συρίγος δήλωσε πως «το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον».

Ο υφυπουργός Παιδείας συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στην Δικτατορία».

Πρόσθεσε ότι «εξαιτίας αυτού του λόγου το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις» συμπληρώνοντας πως «ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολιτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια». Ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι σε αυτά οφείλεται η μεταγενέστερη συμπεριφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας μιλώντας για «απαγόρευση εισόδου ακόμη και της πυροσβεστικής επειδή είναι κρατική δύναμη» ή «για ψύλλου πήδημα διαδηλώσεις».

Οι δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τον Νίκο Βούτση να κάνει λόγο για «ουσιαστική προσπάθεια αναθεώρησης του δημοκρατικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης» ενώ ακολούθησαν σειρά επικριτικών τοποθετήσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έσπευσε να χαρακτηρίσει την τοποθέτηση του υφυπουργού «ανιστόρητη» και «πολιτικά απαράδεκτη». Δήλωσε πως ο Άγγελος Συρίγος θα έπρεπε «να νιώθει ντροπή» για όλα όσα «συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο» σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα