ΑΘΗΝΑ
06:47
|
28.04.2024
Ανοίγει ο δρόμος των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία εφόσον, βεβαίως, η παραίτηση του Ντράγκι γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού ανακοίνωσε απόψε στο υπουργικό συμβούλιο ο Μάριο Ντράγκι, ωστόσο αυτή δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα που τον συμβούλεψε να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής βουλής.

Αυτό πρακτικά αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Και να παραμείνει ο Ντράγκι στη θέση του και να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές στις αρχές Σεπτέμβρη εφόσον δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή…

Στην δήλωσή που έκανε νωρίτερα απόψε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε χαρακτηριστικά:

«Από την πρώτη μου ομιλία στη βουλή τόνιζα πως αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνον εάν υπήρχε σαφής προοπτική για να μπορέσει να εφαρμοστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα που στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η προϋπόθεση ήταν θεμελιώδης για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτών των μηνών. Αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν πλέον».

Νωρίτερα το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση της ακρίβειας είχε ψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών της ιταλικής γερουσίας παρά την απόφαση των βουλευτών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων να απόσχουν από την ψηφοφορία. Αυτό έκανε τον Μάριο Ντράγκι να πάρει την απόφαση για παραίτηση θεωρώντας πως η κυβέρνησή του δεν είχε πλέον την αποδοχή όλων των εταίρων που την στήριξαν κατά την συγκρότησή της.

Η πλήρης δήλωση του Ντράγκι στο υπουργικό συμβούλιο

Η δήλωση που έκανε ο Μάριο Ντράγκι απόψε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα