ΑΘΗΝΑ
20:35
|
28.04.2024
«Υπάρχει οργή και θλίψη. Ήταν εμφανής η παρουσία ενόπλων ανδρών, από τη "Φωλιά των Λιονταριών" και άλλες ένοπλες ομάδες», είπε δημοσιογράφος για τις σημερινές κηδείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο Παλαιστίνιοι υπέκυψαν στα τραύματά τους, αφού πυροβολήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό σε δυο διαφορετικά επεισόδια στην κατεχόμενη από το Ισραήλ πόλη της Δυτικής Όχθης, Ναμπλούς.

Ο θάνατος του Μοχάμεντ Αμπού Κισέκ, ηλικίας 22 ετών, ανακοινώθηκε από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας χθες το βράδυ, λιγότερες από 24 ώρες αφότου πυροβολήθηκε στο στομάχι από ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής το βράδυ της Τρίτης.

Ένας άλλος άνδρας, ο 30χρονος Μοχάμεντ Χιρζαλάχ, μαχητής της ένοπλης ομάδας «Φωλιά των Λιονταριών», υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη όταν πυροβολήθηκε από τον ισραηλινό στρατό στο κεφάλι τον Ιούλιο, ενώ συμμετείχε σε ένοπλες συγκρούσεις στη Ναμπλούς. Όταν τραυματίστηκε, ο Χιρζαλάχ πολεμούσε μαζί με δύο από τους ηγέτες των «Λιονταριών».

Σήμερα το πρωί, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην κηδεία των δύο ανδρών στη Ναμπλούς. Δεκάδες ένοπλοι άνδρες πυροβολούσαν με πραγματικά πυρά στον αέρα σε ένδειξη οργής και πένθους.

«Υπάρχει οργή και θλίψη… Υπήρχε εμφανής η παρουσία ενόπλων ανδρών, από τη “Φωλιά των Λιονταριών” και άλλες ένοπλες ομάδες», είπε στο Al Jazeera ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμαντ Μούνα, ο οποίος παρευρέθηκε στις κηδείες.

Ο Χιρζαλάχ, ο οποίος πέρασε τέσσερις μήνες στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, πέθανε στο νοσοκομείο Ιστιχαρί της Ραμάλα.

Η σορός του μεταφέρθηκε με μεγάλη αυτοκινητοπομπή στη Ναμπλούς το βράδυ της Τετάρτης. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) επιτέθηκαν στη συνοδεία και στους θρηνούντες στον κεντρικό κυκλικό κόμβο στη Ναμπλούς με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

«Φαίνεται ότι υπήρξε απαίτηση ή εντολή ασφαλείας προς τους ένοπλους άνδρες να μην βγαίνουν δημόσια με τα όπλα τους και να μην πυροβολούν με αληθινά πυρά στον αέρα», είπε ο Μούνα. «Η παρουσία των υπηρεσιών ασφαλείας στον κυκλικό κόμβο, με τα τεθωρακισμένα τους οχήματα, φαίνεται να ενόχλησε τους άνδρες».

«Φαίνεται ότι υπήρξε λεκτική ένταση και μερικοί από τους άνδρες άρχισαν να φωνάζουν εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας, οδηγώντας τους αστυνομικούς να εκτοξεύσουν δακρυγόνα και αληθινά πυρά στον αέρα», πρόσθεσε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει σχολιάσει ακόμη το περιστατικό.

Ένας τρίτος Παλαιστίνιος, ο 16χρονος Άχμαντ Αμζάντ Σεχαντί, σκοτώθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ίδιας επιδρομής στη Ναμπλούς, κατά την οποία πυροβολήθηκε και ο Αμπού Κισέκ το βράδυ της Τρίτης.

Οι δολοφονίες των δύο Παλαιστινίων ακολούθησαν δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Τετάρτης, τις οποίες οι ισραηλινές αρχές χαρακτήρισαν συντονισμένη επίθεση από Παλαιστίνιους. Ο απολογισμός των εκρήξεων ήταν ένας νεκρός Ισραηλινός και τουλάχιστον 12 τραυματίες.

Σήμερα, οι ισραηλινές αρχές συνέχισαν τις έρευνες για υπόπτους.

Παράλληλα, την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα πρόσφατα χτισμένο παλαιστινιακό δημοτικό σχολείο στην περιοχή Μασαφέρ Γιατά στη νότια Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 1.300 κάτοικοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναγκαστικού εκτοπισμού. Το σχολείο είχε κατασκευαστεί από την Παλαιστινιακή Αρχή με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Στάγιεχ, είπε ότι η κατεδάφιση του σχολείου «έρχεται ως μέρος ενός πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον του λαού μας», μεταξύ άλλων μέσω παραβιάσεων κατά της εκπαίδευσης και των μαθητών.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι κατεδάφισε ένα κτίριο που χτίστηκε παράνομα σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως κλειστό πεδίο βολής.

Από το 1967, το Ισραήλ έχει ορίσει περίπου το 18 τοις εκατό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ως κλειστά στρατιωτικά πεδία εκπαίδευσης ή βολής, καθιστώντας περισσότερους από 6.000 Παλαιστίνιους «παράνομους» κατοίκους.

Την Πέμπτη τα ξημερώματα, Παλαιστίνιοι μαχητές παρέδωσαν τη σορό ενός 18χρονου Ισραηλινού που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην Τζενίν στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αφού το κράτησαν για δύο ημέρες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε πιέσει τους μαχητές να απελευθερώσουν το πτώμα, το οποίο παραδόθηκε στον ισραηλινό στρατό στο σημείο ελέγχου του Σάλεμ στη βόρεια Τζενίν.

Οι εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ βρίσκονται σε βρασμό από πέρυσι.

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού και οι δολοφονίες Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν αυξηθεί και συμβαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, παράλληλα με την αύξηση των παλαιστινιακών ένοπλων επιθέσεων, καθώς και με την αύξηση των επιθέσεων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.

Περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 50 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο έτος για τους Παλαιστίνιους από το 2006.

Περισσότεροι από 25 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

Οι εξελίξεις έρχονται καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το σχηματισμό της επόμενης ισραηλινής κυβέρνησης μετά την κορυφή στις γενικές εκλογές αυτού του μήνα, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για να σχηματίσει έναν νέο συνασπισμό του με ακροδεξιά και υπερεθνικιστικά κόμματα.

Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον σύμμαχό του και επικεφαλής του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, Μπεζαλέζ Σμοτρίχ, να δώσει στον τελευταίο τον έλεγχο του σώματος του ισραηλινού στρατού που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, το οποίο είναι γνωστό ως COGAT.

Η συμφωνία σημαίνει ότι ο Σμοτρίχ, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έχει ανοιχτά ενθαρρύνει τη βία κατά των Παλαιστινίων, θα είναι επικεφαλής της Ζώνης Γ, η οποία αποτελεί το 60% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο, και στην οποία γίνονται οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί.

Ο Σμοτρίχ θα επιβλέπει τις παλαιστινιακές κατασκευές στη Ζώνη Γ, η οποία είναι ήδη εξαιρετικά περιορισμένη. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κατασκευή ισραηλινών οικισμών, τον συντονισμό ασφαλείας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Παλαιστινιακής Αρχής και τις άδειες για Παλαιστίνιους εργάτες στο Ισραήλ.

Το 2019, ως αντίδραση στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για φερόμενα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, ο Σμοτρίχ ζήτησε την διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής και είπε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένας «αντισημιτικός θεσμός».

(Πηγή: Al Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα