ΑΘΗΝΑ
19:28
|
03.05.2024
«Αλήτες προδότες πολιτικοί, η Κύπρος είναι Ελληνική» φώναζε το πλήθος με αφορμή ψήφισμα της βουλής που χαρακτήριζε ανάξιο κάθε τιμής τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις έντονες αντιδράσεις υποστηρικτών ακροδεξιών και αντιδραστικών κύκλων και του εθνικιστικού κόμματος «ΕΛΑΜ», προκάλεσε απόψε η ψήφιση απόφασης από την Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής με την οποία ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής χαρακτηρίζεται «ανάξιος κάθε είδους τιμής».

Μερικές εκατοντάδες μαυροφορεμένοι μεσήλικες, ηλικιωμένοι ως επί το πλείστον άνδρες φώναξαν συνθήματα, όπως: «ΕΟΚΑ ξανά στης Κύπρου τα βουνά», «Αλήτες προδότες πολιτικοί, η Κύπρος είναι Ελληνική»,  «Ζει, ζει και μας καθοδηγεί Γεώργιος Γρίβας Διγενής», «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει».

Μερικές ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα Διγενή, που κάλεσε σε «συλλαλητήριο τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Κύπρου» για να ενώσουν τη φωνή τους «ενάντια στις προθέσεις των κομμάτων της Διχόνοιας «ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ».

Με ορισμένους από τους διαδηλωτές μίλησαν ο Πρόεδρος του εθνικιστικού, ακροδεξιού ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, στελέχη του ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Στο πλήθος απευθύνθηκε με ομιλία του ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή», Ανδρέας Κανίκλης, που ευχαρίστησε τους διαδηλωτές για την παρουσία τους και απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις εθνικές οργανώσεις, τα εθνικόφρονα σωματεία, τους διάφορους οργανωτές εθνικών εκδηλώσεων, εορτασμών και μνημόσυνων να αποκλείσουν από κάθε συμμετοχή και παρουσία, τους υβριστές του αθάνατου αρχηγού μας Διγενή». 

Το πλήθος στο τέλος της εκδήλωσης διαμαρτυρίας άναψε φωτοβολίδες, έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησε.

Ο Γεώργιος Γρίβας, γνωστός και με το ψευδώνυμο Διγενής, ήταν Έλληνοκύπριος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Γεννημένος στη Λευκωσία, κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1919.

Ο Γρίβας κατηύθυνε την οργάνωσή του σε αντικομμουνιστικό αγώνα, που τον συνέχισε και κατά την πρώτη περίοδο αμέσως μετά την γερμανική κατοχή. Τη μεγαλύτερη μάχη τους εναντίον των Ελλήνων μαχητών του ΕΛΑΣ, οι άνδρες του Γρίβα, οι λεγόμενοι Χίτες, την έδωσαν τον Δεκέμβριο του 1944. Το 1950 συμμετείχε στις τότε εκλογές με το κόμμα του, «Εθνικόν Αγροτικόν Κόμμα Χιτών», εξασφαλίζοντας μόλις 0,84%. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ίδρυσαν την ΕΟΚΑ και στη συνέχεια ο Γρίβας ηγήθηκε του στρατιωτικού της σκέλους μέχρι και το 1959 όταν οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου επέβαλαν την κατάπαυση του πυρός. Ο Γρίβας εφάρμοσε στον αγώνα κατά των Άγγλων τακτικές ανταρτοπολέμου επιφέροντας σοβαρές απώλειες στις βρετανικές υποδομές στην Κύπρο. Κατεύθυνε τον αγώνα έχοντας το στρατηγείο του σε διάφορες περιοχές του Τρόοδους. Προς το τέλος του αγώνα είχε τη βάση του κυρίως στη Λεμεσό.  

Μετά τη λήξη του, επέστρεψε ξανά στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου 1959.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά το βαφτιστήρι του

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα