ΑΘΗΝΑ
01:13
|
28.04.2024
Οι νεκροί στις δύο χώρες ξεπερνούν τους 3.100 και οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διεθνή έκκληση αλλά και προσφορές για βοήθεια σε Τουρκία και Συρία απηύθυναν απόψε δεκάδες ξένοι αξιωματούχοι σε διεθνείς οργανισμούς με πρώτο τον ΟΗΕ, ενώ στο φόντο των χιλιάδων νεκρών και άστεγων τραυματιών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος επανήλθε η «διπλωματία» των σεισμών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνει πρώτος μία θεαματική κίνηση αποφασίζοντας την αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και πιθανώς σωστικών συνεργείων στη Συρία μέσω Τουρκίας. Τη χώρα δηλαδή που βομβαρδίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξαπολύοντας συχνά γεωπολιτικό κυνήγι μαγισσών κατά σιιτικών πολιτοφυλακών και Ιρανών στρατιωτικών αξιωματούχων…

Από το κάδρο δεν μπορούσε να λείπει ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αξιοποίησε δεόντως την αφορμή…

Στη Συρία πάντως η πρώτη ξένη ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους ήρθε από το Ιράν καθώς νωρίς το απόγευμα κατέφθασαν στις πληγείσες περιοχές τα πρώτα φορτηγά.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα είχαμε και την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μηττσοτάκη με τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Στο ίδιο μοτίβο της «διπλωματίας των σεισμών»  κινήθηκε απόψε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του μεταφέρει τη θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό και τα συναισθήματα συμπαράστασης του ελληνικού λαού.

Η εξέλιξη δεν είναι ελάσσονος σημασίας εάν σκεφθεί τις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη πως δεν επιθυμεί καμία επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τηλεφώνημα έγινε στις 17:00 και διήρκεσε περίπου 10 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις. Ο Ερντογάν περιέγραφε αναλυτικά τι συνέβη με τις καταστροφές με τον σεισμό και εμφανιζόταν σοκαρισμένος.

Πάνω από 3.100 οι νεκροί σε Τουρκία-Συρία

Ως τις 22.00 απόψε, είχαν ξεπεράσει τους 3.000 οι νεκροί από την ακολουθία ισχυρότατων μετασεισμών που συνόδευσαν τον αρχικό «εγκέλαδο» των 7,8 Ρίχτερ πριν τις 4.00 το πρωί εκατοντάδες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Βόρειας Συρίας φθάνοντας να γίνει αισθητός μέχρι την Κύπρο, το Ισραήλ και το Λίβανο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές, στην Τουρκία οι νεκροί ανέβηκαν στους 1.800 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 11.110.

Στη Συρία, οι νεκροί ανέβηκαν στους 1.300 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 6.000.

Δεν αποκλείεται οι αριθμοί αυτοί να μεταβληθούν σημαντικά ως αύριο νωρίς το πρωί και στις δύο χώρες.

Αργότερα, απόψε, το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας εκτίμησε, βάση του μεγέθους των καταστροφών και στις δύο χώρες, ότι ο τελικός απολογισμός σε απώλεια ζωών μπορεί να είναι υψηλότερος και των 10.000.

Τα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, κτίρια που κατέρρευσαν και στις δύο χώρες βύθισαν στο πένθος και τον θρήνο και τους δύο λαούς αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά,  πως οι μεγάλες φυσικές καταστροφές δε γνωρίζουν σύνορα…

The aftermath of the 7.8-magnitude earthquake on February 6 in Adana, Turkey. Reuters

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται επί του πεδίου, στην Τουρκία και τη Συρία, για να αξιολογήσει τις ανάγκες και να παράσχει βοήθεια στις δύο χώρες.

«Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις χιλιάδες οικογένειες που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή. Πολλές από αυτές είχαν ήδη απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Η σουηδική προεδρία συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων (IPCR) για να συντονίσει τα μέτρα στήριξης της ΕΕ μετά τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο τουίτερ.

Ελληνική βοήθεια στην Τουρκία

Δεκάδες χώρες (πάνω από 45) αποστέλλουν βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που στέλνει ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η αποστολή αναχώρησε με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Rescuers carry a girl from a collapsed building, in Diyarbakir, Turkey. Reuters

Ερντογάν: «85 εκατ. άνθρωποι είναι μαζί, σαν μία καρδιά»

Στις μεγάλες καταστροφές και τον ανείπωτο πόνο που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός αναφέρθηκε το πρωί και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως ως το μεσημέρι είχαν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια τουλάχιστον 2.470 άνθρωποι ενώ έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 2.818 κτίρια.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά» υπογράμμισε.

Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

Ο σεισμός στη Συρία στο φόντο 12ετούς πολέμου

Πλάι στην κατάρα του πολέμου και των δυτικών κυρώσεων που στερούν βασικούς πόρους και αγαθά στη Συρία ήρθε και ο σημερινός σεισμός να αποτελειώσει ότι είχε γλιτώσει. Οι νεκροί στη Συρία ξεπερνούν τους 800 ενώ πολλές δεκάδες είναι και εκεί τα ισοπεδωμένα κτίρια αλλά και τα νοσοκομεία που γέμισαν με τραυματίες και πτώματα.

«Η Συρία καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις (…) να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό», ανέφερε το συριακό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα επίσημη πηγή της συριακής κυβέρνησης που επικαλείται η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan, διέψευσε ότι η Δαμασκός ζήτησε από βοήθεια από το Ισραήλ. Ωστόσο, οι πληροφορίες που διέρρευσαν από ισραηλινά ΜΜΕ δεν ανέφεραν πως το αίτημα το διατύπωσε η Συρία προς το Ισραήλ αλλά η Ρωσία, δεδομένων των στενών σχέσεων ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πλέον, περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστεί ευάλωτοι από τη σύγκρουση. Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν πως περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις και 1,8 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.

Μετακινήθηκε η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας

Δημοσιογράφοι της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera συνομίλησαν με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, που ανακοίνωσε πως η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας μετακινήθηκε κατά τρία ολόκληρα μέτρα.
«Αυτό που συνέβη, είναι πως αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα, μετακινήθηκε κατά περίπου τρία μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας» είπε ο Κάρλο Ντολιόνι, προσθέτοντας ότι «το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα