ΑΘΗΝΑ
19:40
|
28.04.2024
Περίπου το 70% των φορτίων Urals που φορτοεκφορτώθηκαν τον περασμένο μήνα πήγαν στην Ινδία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ε.Ε. δεν θα καθορίζει πλέον τις τιμές για το ρωσικό πετρέλαιο, γνωστό ως μείγμα Urals, τώρα που η Ασία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του υποκείμενου σε κυρώσεις από τη Δύση, ρωσικού αργού πετρελαίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft και πρώην αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Ιγκόρ Σέτσιν.

Το εμπάργκο της Ε.Ε. στις θαλάσσιες εξαγωγές αργού, συνοδευόμενο από τα πλαφόν για το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου που προέρχονται από τη Ρωσία, προκάλεσε αναδιάρθρωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Μέσα σε λίγους μήνες, η Μόσχα ανακατεύθυνε το μεγαλύτερο μέρος από τις ροές πετρελαίου της που πήγαιναν στην Ευρώπη προς στις ασιατικές αγορές. Επιπλέον, η Ρωσία έχει αυξήσει τις θαλάσσιες αποστολές πετρελαίου της προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία.

Οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία αυξήθηκαν 33 φορές τον Δεκέμβριο, με τη Ρωσία να είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας, αντικαθιστώντας το Ιράκ. Περίπου το 70% των φορτίων Urals που φορτοεκφορτώθηκαν τον περασμένο μήνα πήγαν στην Ινδία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

«Εάν το ρωσικό πετρέλαιο δεν εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά, τότε δεν υπάρχει τιμή αναφοράς. Οι τιμές αναφοράς θα διαμορφωθούν εκεί που πραγματικά πηγαίνουν οι όγκοι του πετρελαίου», επεσήμανε ο Σέτσιν, μιλώντας στο φόρουμ India Energy Week.

Η ρωσική κυβέρνηση συζητά τώρα το πώς να υπολογίσει τη φορολογητέα τιμή του ρωσικού πετρελαίου μετά την απαγόρευση εισαγωγής και τα πλαφόν που έχουν ορίσει η Ε.Ε. και οι χώρες της G7.

Επί του παρόντος, για φορολογικούς σκοπούς, χρησιμοποιείται η μέση τιμή για το Urals στην παγκόσμια αγορά, ιδίως στα λιμάνια της Augusta (Ιταλία) και του Ρότερνταμ (Ολλανδία). Αλλά λόγω κυρώσεων, το ρωσικό πετρέλαιο πρακτικά δεν παρέχεται εκεί.

Ο Σέτσιν πρότεινε επίσης ότι «τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης» θα πρέπει να εγκαταλειφθούν στο πρώτο στάδιο προκειμένου να ρυθμιστούν οι δείκτες της αγοράς.

Για να τονίσει την άποψή του, ο επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα παρέθεσε ακόμη και λόγια από τη Βίβλο. «Όπως είναι γραμμένο στον Εκκλησιαστή: «Ό,τι στράβωσε δεν μπορεί να ισιώσει, κι ό,τι λείπει δεν μπορεί να μετρηθεί».

Εν τω μεταξύ, οι Ασιάτες αγοραστές αύξησαν τις εισαγωγές μιας μεγάλης ποικιλίας ρωσικού αργού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο γνωστών κλάσεων της Αρκτικής. Δύο άλλα δημοφιλή μείγματα, το ESPO και το Sokol, διαπραγματεύονται πάνω από το ανώτατο όριο των δυτικών τιμών των 60 δολαρίων το βαρέλι. Η ESPO διαμορφώθηκε στα 66 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Sokol διαπραγματεύεται σήμερα στα 71 δολάρια το βαρέλι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα