ΑΘΗΝΑ
23:04
|
30.04.2024
Ο Σέρβος Πρόεδρος διαψεύδει τις χτεσινές ανακοινώσεις στην ΕΕ περί συμφωνίας με το Κοσσυφοπέδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμφίβολη αν όχι ατυχή κατάληξη αναμένεται να έχει ακόμη μία διπλωματική «πρωτοβουλία» της ΕΕ με στόχο τον τερματισμό της κρίσης στις σχέσεις της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο καθώς σήμερα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε (σύμφωνα με ρεπορτάζ του σερβικού δικτύου B92) πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει σαν «ανεξάρτητο» το «κρατίδιο» στο οποίο οι ΗΠΑ διαθέτουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στον κόσμο.

Ο Βούτσιτς μάλιστα διαβεβαίωσε πως αρνήθηκε να υπογράψει το σύμφωνο που προώθησε την Δευτέρα η ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, όταν κάλεσε τους ηγέτες των δύο πλευρών να συμφωνήσουν στο σχέδιο συμφωνίας απαιτώντας τη ντε γιούρε και ντε φάκτο «αναγνώριση» του «κρατιδίου» από τη Σερβία.

Απευθυνόμενος στο λαό της χώρας του, ο Βούτσιτς ξεκαθάρισε πως δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο και δεν έχει καμία πρόθεση να το βοηθήσει να εισέλθει στον ΟΗΕ, τονίζοντας:

«Όσο είμαι πρόεδρος, δεν θα υπογράψω, ούτε θα αποδεχθώ επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου και την ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Εθνη».

Παρόλα αυτά εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει «άλλα θέματα» υπό τον όρο πως το Κοσυσσυφοπέδιο θα συγκροτήσει επιτέλους την Ενωση σερβικών Δήμων (που είχε συμφωνηθεί πριν περίπου 10 χρόνια στις Βρυξέλλες) ώστε να δοθεί στους Σέρβους της περιοχής έναν βαθμός  «αυτονομίας». Και κατέληξε:

«Είμαι ανοικτός σε όλα τα υπόλοιπα, όχι μόνο γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά επίσης διότι είναι καλό για τις σχέσεις ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς».

Τι ζητά το Κοσσυφοπέδιο

Το ίδιο διάστημα ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός, Άλμπιν Κούρτι, έθεσε ως προϋπόθεση κάθε συμφωνίας με τη Σερβία την «αναγνώριση της ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Επιπλέον, ο Κούρτι επιβεβαίωσε ότι η επόμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων σχεδιάζεται να διεξαχθεί στη Βόρεια Μακεδονία, στις 18 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, στα Σκόπια.

Μάλιστα ο Κούρτι, μιλώντας σήμερα στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Σκοπίων που οργανώνουν το «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» και ο «Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων» της Βόρειας Μακεδονίας και αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό (γαλλογερμανικό) σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο έγινε, αποδεκτό από τις πρωτεύουσες των δύο χωρών και πως οι σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου πρέπει να εξομαλυνθούν πλήρως μέσω αμοιβαίων αναγνωρίσεων, οι οποίες, όπως υπογράμμισε αποτελούν το επιστέγασμα της όλης διαδικασίας.

Πάντως, αργότερα, σήμερα το ρωσικό πρακτορείο Νόβοστι μετέδωσε πως αποσύρθηκε από την ατζέντα συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΙΝΤΕΡΠΟΛ (Interpol) αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη, πράγμα που δείχνει να επιβεβαιώνει τις ανακοινώσεις του Σέρβου Προέδρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα