ΑΘΗΝΑ
07:45
|
02.05.2024
Ένα χαμόγελο από το παρελθόν ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, με τους αρχαιολόγους να υποθέτουν ότι η χαμογελαστή σφίγγα, ίσως αντιπροσώπευε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Και οι εκπλήξεις στην Αίγυπτο συνεχίζονται, με τον υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας να ανακοινώνει, ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άγαλμα, το οποίο μοιάζει με σφίγγα καθώς και τα ερείπια ενός ιερού σε αρχαίο ναό στη νότια Αίγυπτο.

Egypt archaeology: Dig unearths smiling mini-sphinx which may represent  Claudius - BBC News

Τα ευρήματα αυτά βρέθηκαν κοντά στον ναό Αθώρ (Hathor), έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους χώρους της Αιγύπτου.

Η ασβεστολιθική σφίγγα με το «χαμογελαστό πρόσωπο και τα δύο λακκάκια» πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο. Σαφώς, είναι πολύ μικρότερη από τη διάσημη Σφίγγα στις Πυραμίδες της Γκίζας, η οποία έχει ύψος 20 μέτρα.

Η πέτρινη πλάκα της ρωμαϊκής εποχής

Τα ευρήματα βρέθηκαν μέσα σε έναν τάφο δύο επιπέδων στο ναό Δένδερα (Dendera), στην επαρχία Κένα, 450 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Καΐρου.

Άγαλμα Σφίγγας που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανασκαφής στην ανατολική πλευρά του ναού Dendara στο κυβερνείο Qena, Αίγυπτος

Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος, στον οποίο οι αρχαιολόγοι πιστεύουν, ότι τα χαμογελαστά χαρακτηριστικά της ασβεστολιθικής σφίγγας μπορεί να ανήκουν, επέκτεινε τη ρωμαϊκή κυριαρχία στη Βόρεια Αφρική μεταξύ 41 και 54 μ.Χ. Οι αρχαιολόγοι θα μελετήσουν την επιγραφή στην πέτρινη πλάκα, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του αγάλματος.

Περιοχή ανασκαφικών εργασιών όπου ανακαλύφθηκε άγαλμα Σφίγγας στην ανατολική πλευρά του ναού Dendara στο κυβερνείο Qena της Αιγύπτου.

Δίπλα στην «όμορφα και με ακρίβεια σκαλισμένη» σφίγγα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης, μια πέτρινη πλάκα ρωμαϊκής εποχής με δημοτικές και ιερογλυφικές επιγραφές.

Το ασβεστολιθικό ιερό περιλαμβάνει μια πλατφόρμα δύο επιπέδων και μια λεκάνη από πλίνθους λάσπης της βυζαντινής εποχής.

Επιστήμονες θα διεξάγουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τα σημάδια στην πέτρινη πλάκα, με στόχο να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του αγάλματος και την περιοχή.

Sphinx_3

Oπως αναφέρει το ΑP, τέτοιες ανακαλύψεις προβάλλονται συνήθως από την αιγυπτιακή κυβέρνηση με την ελπίδα να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, μια σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για την χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα