Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι τα άτομα που επιτέθηκαν σε στρατιωτικές ιδιοκτησίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτό το μήνα θα δικαστούν σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο.
Η τεράστια χώρα και πυρηνική δύναμη έγινε μάρτυρας οξύτατων διαδηλώσεων μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού και εκ νέου διεκδικητή της εξουσίας, Ιμράν Χαν, για κατηγορίες διαφθοράς από δικαστήριο στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ στις 9 Μαΐου – σύλληψη που επρόκειτο να κριθεί παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Κατά τη διάρκεια της 48ωρης κράτησης του Χαν, οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε κυβερνητικά οχήματα και κτίρια, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών περιουσιών, βάζοντας σε μερικά και φωτιά. Τουλάχιστον 10 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία και τον στρατό και περισσότεροι από 4.000 συνελήφθησαν.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συντρίψει τις διαδηλώσεις χρησιμοποιώντας τον δρακόντειο στρατιωτικό νόμο του Πακιστάν, για τον οποίο ειδικοί και οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε ότι αρνείται στους πολίτες μια δίκαιη δίκη.
Εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής για την απόφαση της κυβέρνησής του να δικάσει όλους τους διαδηλωτές βάσει του στρατιωτικού νόμου, ο Σαρίφ είπε χθες ότι άτομα που φέρονται να επιτέθηκαν σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα δικαστούν σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.
«Πήραμε κάποιες αποφάσεις και συμφωνήσαμε ότι όσοι πολίτες εμπλέκονται σε επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα δικαστούν στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Όσοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, θα τους δικάζουμε σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους που προβλέπονται στο σύνταγμα», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας (NSC) στην Λαχόρη.
Διεθνείς οργανισμοί για τα δικαιώματα όπως η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψαν την πακιστανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ιμράν Χαν: Φοβάμαι πως δε θα γίνουν εκλογές, αν εκτιμούν πως θα τις κερδίσω
Εν τω μεταξύ, ο Χαν, ο οποίος ηγείται του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) του Πακιστάν, καταδίκασε την καταστολή της κυβέρνησης σε βάρος του κόμματός του και των υποστηρικτών του.
Σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή, ο Χαν είπε: «Τα πάντα γίνονται για να διαλύσουν τη δημοκρατία μας».
«Ολόκληρη η ανώτερη ηγεσία μου είναι στη φυλακή», είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να συλληφθεί ξανά την Τρίτη.
«Πηγαίνω στο Ισλαμαμπάντ για εγγύηση την Τρίτη και υπάρχει 80% πιθανότητα να με συλλάβουν. Δεν υπάρχει κράτος δικαίου», είπε ο 70χρονος πολιτικός.
Ο Χαν απομακρύνθηκε από την εξουσία τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αφού έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Έκτοτε, διεκδικούσε πρόωρες εθνικές εκλογές, οι οποίες πρέπει ούτως ή άλλως να διεξαχθούν μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Ο επικεφαλής του PTI έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνέργεια με τον στρατό για να τον κρατήσει εκτός της εκλογικής διαδικασίας.
«Η ανησυχία μου είναι ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές ακόμα και τότε [τον Οκτώβριο], αν δεν είναι σαφές ότι το κόμμα μου δεν θα κερδίσει», είπε.
Ωστόσο, ο Χαν πρόσθεσε ότι «δεν είχε ποτέ πρόβλημα» με τον στρατό. «Πώς μπορείς να κερδίσεις νικώντας τον ίδιο σου τον στρατό; Είναι μια πύρρειος νίκη», είπε στο CNN.